Commentaar

3 reacties

'AVV akkerbouw blijkt papieren tijger'

Organisaties in de akkerbouw zijn boos op het ministerie van EZ. Terecht. Ze dachten na lang touwtrekken een manier te hebben om geld bij telers te innen voor onderzoek. Maar de algemeen verbindend verklaring (AVV) die vorig jaar is gekomen, werkt niet.

Het probleem begon met het onzalige besluit de productschappen op te heffen. Daarmee verdween ook de mogelijkheid om collectief onderzoek te financieren met bijdragen van alle belanghebbenden. Ter reparatie werd vorig jaar de AVV gegeven. Daarmee kreeg de nieuwe brancheorganisate (BO Akkerbouw) toestemming verplichte bijdragen te innen voor onderzoek dat van belang is voor de hele sector.

Omslachtig en kostbaar

Maar deze formele mogelijkheid is niet genoeg; je hebt ook een apparaat nodig om het geld binnen te harken. Dat heeft de BO niet. Ze zou de telers eerst moeten vragen een machtiging af te geven. Omslachtig en te kostbaar, vinden de brancheorganisaties. Zij willen RVO Nederland inschakelen.

Minister Kamp is daar huiverig voor. Hij wil geen problemen met privacybescherming. Die angst is in zijn algemeenheid terecht, maar lijkt in dit geval misplaatst. Een AVV is een sectorbreed gedragen besluit en is goedgekeurd door het ministerie. Zonder inzet van het overheidsapparaat is het een papieren tijger.

Laatste reacties

  • heeeee

    de organisaties kan toch de adressen geven van de leden. dat is precies genoeg,dan kunnen weer vooruit.want die wilden het toch zo graag.met deze middeleeuwse maatregel

  • Zandboertje

    Nee, het is voor alle akkerbouwers. Dus niet enkel leden. Vraag voor goed onderzoek komt ook uit alle hoeken. Geen lto feestje, maar een gezamenlijk initiatief

  • hylkema.l

    Het is nog maar enkele jaren geleden dat bleek dat er geen draagvlak meer was voor de productschappen, met name voor de plantaardige sectoren. Ik kan me daarom indenken dat het ministerie terughoudend is met zo'n AVV. Het lijkt mij een goede aanleiding om te overwegen de productschappen weer terug te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.