Commentaar

1 reactie

'Nieuwe wereldleiders gaan de landbouw dicteren'

De gevolgen van de fusie tussen Monsanto en Bayer zullen pas later merkbaar zijn voor EU-boeren.

De $66 miljard-deal tussen Bayer en Monsanto concentreert nog meer macht in een toch al sterk geconsolideerde wereldwijde zaad- en chemie-industrie. De fusie baart dan ook terecht grote zorgen bij organisaties van boeren, milieubeschermers, consumenten en in de politiek.

Fusie is logisch gevolg van meedogenloze competitie in de voedselketen; het is eten of gegeten worden

Op zich is de fusie een logisch gevolg van de meedogenloze competitie in de voedselketen. Het is eten of gegeten worden. Een gemeenschappelijk lot van boeren en de wereldwijde landbouwindustrie. Omdat de boeren structureel te veel granen en sojabonen produceren, staan de opbrengstprijzen voortdurend onder druk. Dus hebben boeren zo ook minder te besteden voor zaden, pesticiden en kunstmest.

Chemiereuzen met marktmacht

Dat zet op zijn beurt de marges onder druk bij de agribusiness. Zo ook bij giganten als Monsanto en Bayer. Maar armlastig zijn deze chemiereuzen geenszins, dankzij hun omvang en marktmacht. En dat zullen zij na hun fusie nog meer uitbuiten. Hoe dat in de praktijk werkt, hebben boeren in de Verenigde Staten al ondervonden.

Met het groeiend marktaandeel van Monsanto stegen ook de prijzen voor zaaizaad dramatisch

Nadat Monsanto tientallen concurrenten opkocht, werd het met afstand de grootste leverancier van genetisch gemanipuleerde zaden in de Verenigde Staten. En met het groeiend marktaandeel stegen ook de prijzen voor zaaizaad dramatisch. Voor eigen gebruik vermeerderen heeft Monsanto gepoogd te dwarsbomen met zogenoemde steriele 'terminatorzaden'. Andere gemodificeerde soorten werken weer alleen in tandem met Monsanto-pesticiden en -herbiciden.

Maisrassen bij Monsanto in Frankrijk. Monsanto heeft tientallen concurrenten opgekocht en is nu met afstand de grootste leverancier van genetisch gemanipuleerde zaden in de Verenigde Staten.</p>
<p><em>Foto: Martijn Knuivers</em>
Maisrassen bij Monsanto in Frankrijk. Monsanto heeft tientallen concurrenten opgekocht en is nu met afstand de grootste leverancier van genetisch gemanipuleerde zaden in de Verenigde Staten.

Foto: Martijn Knuivers

Bayer is in Europa groot met conventionele mais en Monsanto daarbuiten met GMO-mais. Dus voor marktaandelen maakt de fusie op korte termijn nog weinig uit voor boeren in de EU. Bij gewasbeschermingsmiddelen zijn er wel een paar stoffen die alleen bij Bayer te koop zijn, maar andere fabrikanten hebben vergelijkbare stoffen met dezelfde werking.

Wie betaalt straks de prijs van deze megafusie?

Maar wie weet welk brouwsel er op de lange termijn komt, zodra de geavanceerde chemietak van Bayer is gekoppeld aan de geraffineerde Monsanto-zaaizadenpoot? Hopelijk kijken toezichthouders zeer kritisch naar de grootste fusie ooit in de landbouw. Anders zullen boeren, consumenten en het milieu later de prijs betalen.

Eén reactie

  • Jan-Zonderland

    Geert je bent niet helemaal goed geinformeerd. Monsanto was in elk geval in 2014 niet met afstand de grootste leverancier van (gmo) zaden in de US. Dupont Pioneer verkocht in dat jaar zelfs meer soyabonenzaad dan Monsanto. Cijfers over 2015 zijn nog niet bekend. Zie hier het overzicht: <>
    Deze cijfers betreffen de totale verkopen van gmo als ook non gmo maar het zal er niet veel naast zitten omdat 85 % van de soyabonen en 95 % van alle mais in Amerika gmo is

Of registreer je om te kunnen reageren.