Foto: Henk Riswick AkkerbouwOpinie

‘Catastrophique: de Franse akkerbouw’

De Franse akkerbouw heeft een heel slecht jaar; heel wat bedrijven gaan het niet overleven.

Ook als u nooit Frans op school hebt gehad, begrijpt u de titel wel: catastrofaal. Het woord komt uit een krantenkop, uit Le Journal du Gien. Gien ligt aan de Loire, zuidoost van Parijs. De volledige kop luidde: Catastrofale Oogst, Boeren aan de Grond.

Weersverzekering ook in Frankrijk ter discussie

Ook op de boerderij van Jan en Ida, waar we een paar dagen op de camping stonden, was het heel slecht. De boosdoener was het natte, donkere en koude voorjaar. Op het eerste oog stonden de gewassen er nog niet zo slecht bij, maar de opbrengst is laag. Het slechte voorjaar heeft tot een heel slechte vruchtzetting geleid. Weinig erwten, bonen en graankorrels per plant dus. In het geval uw gewassen zijn weggeregend en weggehageld in de afgelopen maanden, u bent dus in goed gezelschap. En de compensatie door de overheid is in Frankrijk ook ongeveer hetzelfde als in Nederland: niets. Alleen boeren die volledig zijn weggespoeld, krijgen misschien wat vergoed, maar bij Jan was dat niet het geval. En ook daar speelt de beschikbare weersverzekering, die veel boeren niet hebben afgesloten, een belangrijke rol in de discussie.

Lees meer over de wateroverlast in Nederland in het dossier.

Spuiten tegen schimmelziekten

In het artikel in Le journal du Gien was sprake van kilogram-opbrengsten van de helft tot een derde van normaal. Bij Jan, die met zijn biologisch bedrijf toch al geen superopbrengsten haalt, praat je dan over een ton of twee, drie per hectare. De verwachting is dat veel kleinere akkerbouwbedrijven in het gebied het niet gaan overleven. Wat verder naar het Noorden, in de graanschuur van Frankrijk, is het niet veel beter. Zelfs vanaf de snelweg was te zien dat er heel wat schade was. De financiële schade voor de boeren daar is nog groter, omdat vanwege het slechte weer de ziektedruk hoog is. Allerlei schimmelziekten liggen op de loer en dus moet er veel worden gespoten.

We zijn in Gien op de fiets gestapt en vervolgens naar het zuidwesten gereden. Via Tours en Poitiers, door Poitou Charentes, tot ver in Les Landes, in de buurt van de Spaanse grens. In die gebieden zag het er veel beter uit. Normaal is het daar (te) droog, nu hadden ze voldoende water gehad. Maar ja, dat is niet de graanschuur. Van slecht weer hadden wij trouwens bepaald geen last, het was elke dag heerlijk fietsweer bij zo’n graad of 25 en hoger, en met een noordwesten windje half in de rug.

VS verwacht topoogst

Volgens het Franse ministerie van landbouw gaat de nationale graanoogst 10% lager uitvallen, maar analisten denken dat het wel 20% lager wordt. En als het overal net zo is als aan de Loire, kan het nog wel minder worden. Die lage opbrengst wordt niet gecompenseerd door hogere prijzen, want met de wereldgraanoogst is niets aan de hand. De VS verwacht zelfs een topoogst. En dus wordt het aan de Loire, net als in delen van Zuid-Nederland, overleven en wachten op een beter volgend jaar.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin