Redactieblog

6 reacties

'Catastrophique: de Franse akkerbouw'

De Franse akkerbouw heeft een heel slecht jaar; heel wat bedrijven gaan het niet overleven.

Ook als u nooit Frans op school hebt gehad, begrijpt u de titel wel: catastrofaal. Het woord komt uit een krantenkop, uit Le Journal du Gien. Gien ligt aan de Loire, zuidoost van Parijs. De volledige kop luidde: Catastrofale Oogst, Boeren aan de Grond.

Weersverzekering ook in Frankrijk ter discussie

Ook op de boerderij van Jan en Ida, waar we een paar dagen op de camping stonden, was het heel slecht. De boosdoener was het natte, donkere en koude voorjaar. Op het eerste oog stonden de gewassen er nog niet zo slecht bij, maar de opbrengst is laag. Het slechte voorjaar heeft tot een heel slechte vruchtzetting geleid. Weinig erwten, bonen en graankorrels per plant dus. In het geval uw gewassen zijn weggeregend en weggehageld in de afgelopen maanden, u bent dus in goed gezelschap. En de compensatie door de overheid is in Frankrijk ook ongeveer hetzelfde als in Nederland: niets. Alleen boeren die volledig zijn weggespoeld, krijgen misschien wat vergoed, maar bij Jan was dat niet het geval. En ook daar speelt de beschikbare weersverzekering, die veel boeren niet hebben afgesloten, een belangrijke rol in de discussie.

Lees meer over de wateroverlast in Nederland in het dossier.

Spuiten tegen schimmelziekten

In het artikel in Le journal du Gien was sprake van kilogram-opbrengsten van de helft tot een derde van normaal. Bij Jan, die met zijn biologisch bedrijf toch al geen superopbrengsten haalt, praat je dan over een ton of twee, drie per hectare. De verwachting is dat veel kleinere akkerbouwbedrijven in het gebied het niet gaan overleven. Wat verder naar het Noorden, in de graanschuur van Frankrijk, is het niet veel beter. Zelfs vanaf de snelweg was te zien dat er heel wat schade was. De financiële schade voor de boeren daar is nog groter, omdat vanwege het slechte weer de ziektedruk hoog is. Allerlei schimmelziekten liggen op de loer en dus moet er veel worden gespoten.

We zijn in Gien op de fiets gestapt en vervolgens naar het zuidwesten gereden. Via Tours en Poitiers, door Poitou Charentes, tot ver in Les Landes, in de buurt van de Spaanse grens. In die gebieden zag het er veel beter uit. Normaal is het daar (te) droog, nu hadden ze voldoende water gehad. Maar ja, dat is niet de graanschuur. Van slecht weer hadden wij trouwens bepaald geen last, het was elke dag heerlijk fietsweer bij zo’n graad of 25 en hoger, en met een noordwesten windje half in de rug.

VS verwacht topoogst

Volgens het Franse ministerie van landbouw gaat de nationale graanoogst 10% lager uitvallen, maar analisten denken dat het wel 20% lager wordt. En als het overal net zo is als aan de Loire, kan het nog wel minder worden. Die lage opbrengst wordt niet gecompenseerd door hogere prijzen, want met de wereldgraanoogst is niets aan de hand. De VS verwacht zelfs een topoogst. En dus wordt het aan de Loire, net als in delen van Zuid-Nederland, overleven en wachten op een beter volgend jaar.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Dat is één van de grote nadelen van de wereldmarkt.

  Regionalemarkten zijn daar beter op afgestemd omdat het per gebied de vraag en aanbod markt mee trekt.

 • farmerbn

  Frankrijk heeft vorig jaar 12 miljoen ton graan geexporteerd. Dit jaar oogst het 12 miljoen ton minder. Een hele bedrijfstak heeft dus dit jaar niets te doen en te verdienen. Hoe zal de graanprijs hierop reageren?

 • pinkeltje

  Als er wereldwijd graan genoeg is - en dat zou het geval zijn - dan gaat de graanprijs daar niet op reageren. Maar graanprijzen worden net als olieprijzen grotendeels politiek bepaald. Het is dus meer de vraag hoe de politiek reageert.

 • agro1

  er is geen graan genoeg, er is er veeel teveel, enorme overschotten, dus. net als melk. feed the world and starve.

 • farmerbn

  De politiek kan zeker wel de prijs beinvloeden. Stel er is een eindvoorraad voor één week. Je kunt dan in de media brengen dat er maar voor één week graan is maar ook dat er veeel te veel is. In het eerste voorbeeld vliegt de prijs omhoog en komen er gevechten om dat graan en in het tweede geval blijft de prijs laag en zijn er geen oorlogen. De politiek kiest voor het eerste, zelfs als ze de boeren daarmee financieel moeten steunen.

 • Alex63

  Waarom gaan grote het wel overleven? Als er verloren moet worden gaat die namelijk toch ook verliezen? Ik denk dat als de marges zo klein blijven en we gaan dergelijke grillen meer meemaken dat we er allemaal aan moeten! Je krijgt geen kans om een buffer op te bouwen want verdien je komen ze het halen of afromen en als je verliest is er geen compensatie. In het gewone bedrijfsleven heeft men het over 15% winst, wij zijn afhankelijk wat erover schiet! Bovendien ook in het gewone bedrijfsleven is er een overleving gaande en wordt er geprobeerd enorme marges te maken, ook zij hebben de conclusie getrokken uit de crisis dat de koek gauw op is. Wij zijn verkeerd bezig, we werken met zijn allen voor een klein groepje mensen die nooit genoeg hebben namelijk en daar is niet tegenop te werken die geven namelijk om een ander niks.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.