Commentaar

'Akkerbouwer, toon uw vakmanschap'

2016 is een seizoen met hoge ziektedruk. Juist een jaar om uzelf te profileren als vakman qua gewasbescherming.

Seizoen 2016 is qua ziektedruk een lastig jaar. Het is vochtig sinds het voorjaar, een ideaal klimaat om in te gedijen voor schimmels als phytophthora in aardappelen, meeldauw in uien en septoria en fusarium in graan. Met veel en gericht spuiten lukt het de meeste telers toch om hun gewas gezond te houden.

Spuiten op juiste moment met juiste middel

Wat dat betreft lijkt seizoen 2016 geen ideaal jaar om deel te nemen aan de wedstrijd ‘Beste Gewasbeschemer 2016, wie teelt de schoonste fritesaardappel'. Maar dat is het juist wel. Want juist in een jaar als dit, waarin vanwege de grote ziektedruk het gewas gezond houden een echte uitdaging is, kan de vakman met het juiste fingerspitzengevoel zich onderscheiden van de middenmoot. Spuiten op het juiste moment met het juiste middel zorgt ervoor dat het gewas gezond blijft en uiteindelijk de meeste kilo’s geeft met de minste milieudruk.

Boerderij is op zoek naar de aardappelteler die de 'schoonste' fritesaardappelen teelt. Ofwel, wie scoort de minste milieubelastingpunten per geoogst product.</p>
<p><em>Foto: Henk Riswick</em>
Boerderij is op zoek naar de aardappelteler die de 'schoonste' fritesaardappelen teelt. Ofwel, wie scoort de minste milieubelastingpunten per geoogst product.

Foto: Henk Riswick

Scoort u de minste milieubelastingpunten?

Boerderij zoekt de aardappelteler die de ‘schoonste’ fritesaardappelen teelt. Ofwel, wie scoort de minste milieubelastingpunten per geoogst product. De wedstrijd geldt voor alle aardappeltelers in Nederland en Belgisch Vlaanderen. Voor de aardappelen geoogst zijn, moet de teler op de Boerderij-site middelengebruik en verwachte aardappelopbrengst invullen.
Potentiële winnaars krijgen bezoek van Delphy, die kort voor de oogst via een proefrooiing de hoeveelheid gegroeide aardappelen vaststelt volgens protocol. Certificeringsinstantie IsaCert controleert of de deelnemer het middelengebruik naar waarheid heeft ingevuld. Boerderij behandelt alle gegevens vertrouwelijk. De vijf beste scoorders krijgen vervolgens een bezoek van een deskundige jury.

Bekendmaking winnaar op congres Grond om te Boeren

In december maken we de winnaar bekend op het akkerbouwcongres Grond om te Boeren. Naast de eer en een uniek emaillen gevelbord zijn er voor de finalisten mooie prijzen te winnen: een drone met camera ter waarde van €1.200, een Heliosec (opvangbak voor tankresten) ter waarde van €5.000 en een interessante reis naar Canada voor twee personen, waarbij een bezoek gebracht wordt aan de fritesfabriek van McCain en enkele Canadese akkerbouwers.

Kortom, genoeg redenen om mee te doen. Opgeven kan nog tot 1 september.

• Ding mee naar de titel Beste Gewasbeschermer 2016
• Win een drone à €1.200 en een Heliosec à €5.000
• Meld u aan op boerderij/bestegewasbeschermer

Of registreer je om te kunnen reageren.