Mat Smeets analyseert dat de landbouw een sector is waarmee niet veel rekening wordt gehouden - Foto: Ton Kastermans Fotografie AkkerbouwOpinie

‘Maak dáár maar eens een rapport over’

Mat Smeets analyseert dat de landbouw een sector is waarmee niet veel rekening wordt gehouden. “We zijn een te kleine groep in de gemeenschap.”

Dat dit niet de regering is waar boeren op kunnen bouwen, wordt steeds duidelijker. Veel boeren hebben het de laatste tijd financieel al zwaar. Veel hulp uit Den Haag hoeven we niet te verwachten. Ze geven ons nog liever het laatste zetje. Althans dat is mijn gevoel. Hoe komt het dat we zo worden behandeld?

Er worden naar mijn gevoel steeds meer rapporten opgesteld, die in het nadeel van veel boeren worden gebruikt. Is het leven in de Randstad (langs een autosnelweg of langs een industriegebied, bij een haven als Rotterdam of bij vliegveld Schiphol) zoveel gezonder dan in de buurt van veehouderijbedrijven? Waarom moet er weer een apart rapport verschijnen over de kwaliteit van leven bij boerenbedrijven? Dit alleen stinkt al. We worden anders behandeld dan menig andere groep.

‘Eigen schuld, dikke bult’

Veel boeren hebben in juni wateroverlast gehad. Wat de regering hierop te vertellen heeft, is dat ze zich konden verzekeren. Hebben ze dit niet gedaan, dan eigen schuld, dikke bult. In Frankrijk, Duitsland en België hebben ze ook veel regen gehad. Ook zij konden zich verzekeren! Toch hebben hun regeringsleiders blijkbaar een betere klik met de landbouw dan onze VVD en PvdA. Zij proberen getroffen boeren wel te helpen. Waarom zijn er in Nederland maar zo weinig boeren hiervoor verzekerd (nog geen 3% in Limburg en Brabant)? Maak daar maar eens een rapport over! En neem tevens hierin mee of overheidsinstanties (waterschappen, gemeenten en provincies) nergens tekort zijn geschoten, waardoor boeren extra schade hebben opgelopen.

Ook de wijze waarop de subsidie uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) momenteel wordt gebruikt, is eigenlijk een sigaar uit eigen doos. De meest individuele boeren hebben er geen zak aan. Een complex gedoe. En wie heeft er wel wat aan de GLB-subsidie? Grootgrondbezitters, verpachters, makelaars, geldverstrekkers, notarissen, mensen die bij RVO.nl werken en controleurs die dit complexe gedoe mogen controleren. Wat is er namelijk gebeurd? Door deze GLB-subsidie is de pacht zo’n €300 per hectare gestegen en de grondprijs met €10.000. Het leukste van dit alles is dat hier een LEI-rapport van was, maar blijkbaar heeft onze vorige staatssecretaris Sharon Dijksma dit rapport naast zich neergelegd.

‘Politiek heeft andere graadmeters dan boeren’

Als deze GLB-subsidie eens voor nuttige dingen kon worden gebruikt waar elke actieve agrariër wat aan heeft als hij in nood verkeert … Bijvoorbeeld als zijn bedrijf wordt getroffen door Q-koorts, varkens- of vogelpest, overstromingen of andere rampen. Ook met de arbeidsongeschiktheidsverzekering zit het niet goed. Dit moet anders worden opgezet. Veel boeren en ook ZZP’ers zijn hier momenteel niet voor verzekerd, of ze hebben een uitgeklede AO-verzekering.

We worden zo behandeld, omdat we een te kleine groep in de gemeenschap zijn. Voor velen zijn we hierdoor geen interessante groep (meer). Ook menig politiek leider heeft andere graadmeters dan boeren. Denk aan milieuactivisten. Zij hoeven maar met een rapportje te zwaaien en het wordt meteen opgepikt.

Gelukkig horen we enkele oppositiepartijen die ons wel de hand toe willen reiken en zijn er binnenkort verkiezingen. En kunnen we het hoofdstuk VVD en PvdA definitief sluiten. Want zij zitten er niet voor ons.

Beheer
WP Admin