Boerenblog

4 reacties

'Wateroverlast? Trek snel aan de bel'

Boeren moeten korter en feller op de waterbeheerders zitten. Bij een calamiteit is het te laat.

In juni zijn in Limburg en Brabant op veel plaatsen heel zware buien gevallen. Ook bij ons. Dan is het een kwestie van ondergelopen percelen zo snel mogelijk ontwateren. Het is triest als je dan op problemen stuit die er niet hadden hoeven zijn.
In Lomm hebben we aardappelen langs een lange beek met diverse sluizen ingelegd om het waterpeil voor de natuur beter te regelen. Maar elke 10 centimeter dat het grondwaterpeil stijgt, kan de grond 25 millimeter minder vocht opslaan. Na de vele regen op woensdag 1 juni stroomde deze beek niet. Pas vrijdag ging het water stromen. Alle beekjes die op deze beek zijn aangesloten, konden het overtollige water dus evenmin kwijt.

Bellen met het waterschap

Ik schat dat deze beek 10 kilometer lang is. Als halverwege een aftakking naar de Maas was gemaakt, was de overlast vele malen kleiner geweest. Ik heb met Waterschap Peel en Maas moeten bellen om de sluizen omhoog te laten draaien.
In Velden zat een duiker verstopt. Ik heb dit donderdag aan het waterschap doorgegeven. Een medewerker van het schap belde me vrijdagochtend op dat hij het weer had doorgegeven aan de gemeente Venlo. Toen ik om 16.30 uur ben ik gaan kijken, was de duiker nog steeds niet open. Ik heb toen Gemeente Venlo gebeld. Het stond op het calamiteitenlijstje, en waarschijnlijk zouden ze er maandag 6 juni naar gaan kijken. Desbetreffende persoon voelde zich geïntimideerd door mij, maar was toch rond 17.00 uur ter plaatse en om 20.00 uur liep het water door de duiker.

Provincie spant de kroon

Provincie Limburg spant de kroon. Ze had beloofd dat ze een beek langs de provinciale weg in Maasbree afgelopen winter zou uitdiepen. In mei zou het zeker gedaan worden. Maandag 31 mei heb ik de provincie gemeld dat dit nog steeds niet gebeurd was. Dinsdagochtend, na zo’n 50 millimeter regen, zat de beek vol. Het water liep niet weg. Ik heb weer gebeld om te vragen hoe het zat. Antwoord: de aannemer was net vader geworden, maar ik zou nog deze week horen wat de plannen zijn.

Eigen loonwerker diept beek uit

Ik was zo slim om het waterschap te bellen. Dat heeft donderdag een andere beek langs het perceel uitgediept zo’n 30 meter van de beek langs de provinciale weg, zodat de duiker vrij was en er water doorheen kon. Vrijdag 3 juni heb ik weer gebeld, maar er waren te veel calamiteiten die week. Maandag verder. Woensdag 8 juni kreeg ik te horen dat er geen budget meer voor is; ze hebben het ingepland voor september/oktober. Ik heb toen zijn meerdere gebeld en uiteindelijk mocht mijn eigen loonwerker op 10 juni de beek uitdiepen. Dit is dan ook op 11 juni gebeurd.

Niet wachten op ambtenaren

Conclusie: wij boeren moeten eerder aan de bel trekken. We moeten niet wachten tot ambtenaren zich kunnen verschuilen achter een calamiteit en het feit dat ze niet overal tegelijk kunnen zijn. Zeker moet het roer bij deze instanties om. Maar wij moeten er ook korter op zitten.

Laatste reacties

 • moi !

  Naar mijn mening zal dit niet de laatste keer zijn . Door steeds meer regels van ambtenaren is het steeds meer een afschuif systeem , en het is mijn afdeling niet ,geworden . Bij calamiteiten en extreme regen zullen de lijnen korter moeten lopen . Sneller kunnen ingrijpen. Ook ben ik voorstander van dat de boeren in deze situatie meer bevoegdheid moet hebben om het water pijl te beheersen.

 • gertke

  Natuurlijk is er geen budget Mat,al onze centen gaan naar hun nieuwe mooie kantoor.

 • aardappelboer

  Ook hier precies hetzelfde, 2 jaar terug hadden wij in het voorjaar forse regenval met dezelfde gevolgen en ook toen hebben we bij velt en vecht aan de bel getrokken met een groot aantal boeren echter we zijn nu 2 jaar verder en er is nog niks gebeurt alhoewel we nu na aandringen toch gehoor hebben gekregen en het waterschap inziet dat het toch niet goed komt zo. Hoop dat ze nu ook eindelijk eens het probleem gaan oplossen(gemalen groter maken en sloten uitdiepen en opnieuw los graven, nu gedempt want ligt in natuurgebied!) Dat meanderen is mooi maar er kan niet genoeg water door!

 • F.a

  de grontmij heeft bij franeker de waterlopen onderzocht +/- 30000.00 euro achterstallig onderhoud, zeggen wij al heel lang, waterschap heeft de capaciteit niet blijkbaar, waterschap zegt snel onmacht, het bestuur is een zootje, inclusief de provincie.

Of registreer je om te kunnen reageren.