<em>Foto: Michel Velderman</em> AkkerbouwOpinie

‘Stap in precisielandbouw’

Voor vrij weinig geld zijn eenvoudig de eerste stapjes in precisielandbouw te zetten. Gebruik die lage instap.

Precisielandbouw klopt aan de poort bij akkerbouwbedrijven. Vanaf een paar tientjes per hectare is het mogelijk de bodem- of bijvoorbeeld de stikstoftoestand van een gewas in kaart te brengen. Die wordt dan omgerekend naar een bemestingsadvies precies voor dat perceel. Zo is het in aanleg mogelijk de potentie van iedere afzonderlijke vierkante meter ten volle te benutten. Nergens te veel kunstmest, en nergens te weinig. Op basis van inzicht in de bodem wordt het ook mogelijk om voor de langere termijn plaatsspecifiek te werken aan de verbetering van de bodem.

Beter saldo of inkomen?

Hoe mooi is dat! Ook voor pesticiden geldt dat de technologie steeds nadrukkelijker gaat helpen precies te doseren op de goede plek/plant. Het nut van dit alles is dat je als boer uiteindelijk meer kilo’s produceert, betere kwaliteit bij een mindere input van middelen per kilo product.

Maar hou je er op den duur ook een beter saldo of beter inkomen aan over? Waarschijnlijk niet. Want op termijn heeft de opbrengstprijs altijd de neiging dicht bij de kostprijs uit te komen. Alleen wie het goed doet, verdient een inkomen. Wie op het goede moment nieuwe techniek invoert, heeft tijdelijk een voorsprong, totdat iedereen het doet. Wie blijft doen wat hij deed, loopt spoedig achter. Het is de ratrace die nooit kan worden gewonnen, maar niettemin moet worden gelopen.

Uitgelezen kansen

Tegen deze achtergrond is het verbazingwekkend dat niet heel veel meer akkerbouwers gebruikmaken van elementen uit de precisielandbouw die hun hapklaar worden voorgezet. Concreet: van de mogelijkheid bij CZAV om voor €17 per hectare via dronevluchten exact te horen hoeveel stikstof precies waar op de tarwe moet, maakten van het hele zuidwestelijke klantenbestand slechts vijftig akkerbouwers gebruik. Terwijl laagdrempelige diensten als deze voor akkerbouwers juist uitgelezen kansen zijn meer gevoel te krijgen bij iets groots, complex en onvermijdelijks als precisielandbouw.

Meer artikelen over precisielandbouw lezen? Bekijk de themapagina de themapagina 'Precisielandbouw - Perfectioneer je teelt op basis van data'.
Beheer
WP Admin