Commentaar

6 reacties

'Stap in precisielandbouw'

Voor vrij weinig geld zijn eenvoudig de eerste stapjes in precisielandbouw te zetten. Gebruik die lage instap.

Precisielandbouw klopt aan de poort bij akkerbouwbedrijven. Vanaf een paar tientjes per hectare is het mogelijk de bodem- of bijvoorbeeld de stikstoftoestand van een gewas in kaart te brengen. Die wordt dan omgerekend naar een bemestingsadvies precies voor dat perceel. Zo is het in aanleg mogelijk de potentie van iedere afzonderlijke vierkante meter ten volle te benutten. Nergens te veel kunstmest, en nergens te weinig. Op basis van inzicht in de bodem wordt het ook mogelijk om voor de langere termijn plaatsspecifiek te werken aan de verbetering van de bodem.

Beter saldo of inkomen?

Hoe mooi is dat! Ook voor pesticiden geldt dat de technologie steeds nadrukkelijker gaat helpen precies te doseren op de goede plek/plant. Het nut van dit alles is dat je als boer uiteindelijk meer kilo’s produceert, betere kwaliteit bij een mindere input van middelen per kilo product.

Maar hou je er op den duur ook een beter saldo of beter inkomen aan over? Waarschijnlijk niet. Want op termijn heeft de opbrengstprijs altijd de neiging dicht bij de kostprijs uit te komen. Alleen wie het goed doet, verdient een inkomen. Wie op het goede moment nieuwe techniek invoert, heeft tijdelijk een voorsprong, totdat iedereen het doet. Wie blijft doen wat hij deed, loopt spoedig achter. Het is de ratrace die nooit kan worden gewonnen, maar niettemin moet worden gelopen.

Uitgelezen kansen

Tegen deze achtergrond is het verbazingwekkend dat niet heel veel meer akkerbouwers gebruikmaken van elementen uit de precisielandbouw die hun hapklaar worden voorgezet. Concreet: van de mogelijkheid bij CZAV om voor €17 per hectare via dronevluchten exact te horen hoeveel stikstof precies waar op de tarwe moet, maakten van het hele zuidwestelijke klantenbestand slechts vijftig akkerbouwers gebruik. Terwijl laagdrempelige diensten als deze voor akkerbouwers juist uitgelezen kansen zijn meer gevoel te krijgen bij iets groots, complex en onvermijdelijks als precisielandbouw.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Boeren zijn niet dom. Als je meer verdient door een investering van 17 euro per ha , doet iedereen dat. Als niet iedereen het doet betekend dat je niet meer verdient.

 • melkveehouder .

  Het antwoord ligt in het artikel besloten: als je een ratrace aangaat die je niet kunt winnen dan ben je een grote ezel. De meeste boeren zijn geen ezel, vandaar de lage deelname.

 • zon

  Het is gevaarlijk om hieraan mee te doen,want als de overheid in de gaten krijgt dat dit een manier is om eventueel zelfs op vierkante meter niveau een eventuele overbemesting of bespuiting tegen te gaan dan duurt het niet lang meer tot dit wet wordt.
  Wat doe je met de machines die je dan niet meer mag gebruiken en wie betaald die hi-tech nieuwe machines?

 • Peter PALS

  Lage deelname is volgens mij logisch.
  Het is van alle tijden en in alle business dat ondernemers eerst willen zien of echt werkt (bij collega's) alvorens zelf hiertoe over te gaan.
  Ik zou zeggen, geduld is ook hier een schone zaak.

 • Koos

  Kan wel zien dat Leo geen praktiserend boer is. 17 € keer 30 ha is ruim 500 €. Hoe verdien je dat terug bij een tarwe prijs van 150 € per ton. Je moet al beginnen met een strooier die plaats specifiek kan strooien, maar ook dat kan niet op de vierkante meter nauwkeurig. Hoeveel stikstof bespaar je en wat is de meeropbrengst? Het is mooi dat het initiatief er is en dat er enthousiastelingen zijn die meedoen. Lijkt mij ook wel wat, maar als ondernemer er wat aan verdienen? ik hoop het.

 • Leo Tholhuijsen

  Beste Koos (en anderen),
  Ik adviseer niet om maar meteen via drone-vluchten de stikstoftoestand van 30 hectare tarwe in kaart te laten brengen, omdat er geld mee te verdienen zou zijn.
  Nee, dat zeg ik niet. Want inderdaad is het maar de zeer vraag of je de kosten terugverdient.
  Wat ik wél wil zeggen is het volgende:
  Zo'n mogelijkheid à €17 per hectare lijkt me een mooie gelegenheid om eens een keer te kijken hoe dat werkt met zo'n drone-beeld. Komt er uit wat je zelf al dacht, of brengt het misschien wat nieuws voor dit tarwegewas, of zegt het zelfs wat nieuws over het perceel..
  Lijkt me interessant, helemaal als iemand van de coöperatie ook nog de tijd neemt om met jou het drone-beeld te bespreken.
  Met een perceel van 2, 3 of 5 ha blijven de kosten te overzien. Best een aardig experiment, zou ik zeggen.
  Dit onder het motto: 'Onderzoekt alles en behoudt het goede.'
  Ik heb wel geld aan stommere dingen uitgegeven.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.