Expertblog

6 reacties

'Geen monopolie op onze gewassen'

Boeren en tuinders veredelen al eeuwenlang hun gewassen en niemand heeft het recht om een eigenschap van een gewone wortel te patenteren, bijvoorbeeld. Door een uitspraak van het Europees octrooibureau hebben sommige bedrijven toch een patent gekregen op een natuurlijke eigenschap van planten, verkregen door klassieke veredelingstechnieken.

Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse kwekers, boeren & tuinders en de consument. Daarom heb ik meteen mijn collega's gemobiliseerd, want in andere landen zag men de negatieve gevolgen nog niet. Eind december heeft het hele Europese Parlement vervolgens een resolutie aangenomen waarin we oproepen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten een halt toe te roepen en het systeem van het kwekersrecht te behouden. Met andere woorden: er mag niet zomaar een monopolie ontstaan op onze groente en fruit! Dit brengt niet alleen de voedselproductie in gevaar; door beperkte rasdiversiteit krijgen ziekten ook nog eens meer kans.

Juiste uitleg van wetten nodig

Van links tot rechts waren we het dit keer vrij snel met elkaar eens. Maar de strijd is nog niet gestreden. Ondanks brede steun in het parlement, is het niet zo dat de beslissing van het octrooibureau zomaar kan worden teruggedraaid. Het octrooibureau valt niets te verwijten, ze doen uitspraken op basis van de wet. Alleen dan moeten diegenen die de wetten maken wel goed aangeven wat ze bedoelen en daar ontbreekt het op dit moment aan; de wet dateert nog uit een ander tijdperk. De hele wet aanpassen is moeilijk en traag. Een juiste uitleg zou al voldoende moeten zijn.

Onder het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie is daarom volgende week een grote conferentie georganiseerd waar ik spreek namens het Europees Parlement en Staatssecretaris van Dam, als voorzitter van de Europese Landen. Mijn boodschap zoals ook in mijn resolutie in het Europees Parlement, is helder: wanneer natuurlijke planteigenschappen worden gemonopoliseerd door slechts een paar bedrijven, bestaat het gevaar dat onze innovatieve verdelingssector op slot wordt gegooid. Een slechte zaak. Ruim een derde van alle groentezaden ter wereld komt uit Nederland, welke in hun gewicht soms meer waard zijn dan goud.

'De sector komt alleen verder als bedrijven op een eerlijke manier de concurrentie met elkaar aangaan'

Echte technologische ontdekkingen moeten worden beschermd met een patent, daar doe ik niets aan af, maar de natuurlijke eigenschappen van bijvoorbeeld een tomaten- of broccoliplant moeten voor iedere kweker toegankelijk blijven. Sommige bedrijven willen nu die toegang tot natuurlijke eigenschappen voor de concurrentie blokkeren. Een slechte zaak. De sector komt alleen verder als bedrijven op een eerlijke manier de concurrentie met elkaar aangaan en steeds beter en innovatiever worden. Samen met het Nederlands voorzitterschap ben ik vastberaden het kwekersrecht te waarborgen!

Laatste reacties

 • Bert Roeleveld

  De volgende stap is een octrooirecht op regen en zon en moeten betalen voor alles wat we van boven krijgen.

 • agratax(1)

  Eindelijk een verstandige politicus, die dwars door de lobbisten meute heen gaat en begrijpt wat de gevolgen van patenten zijn op natuurlijke eigenschappen van planten, dieren en mensen. Hoe lang zijn onze boeren organisaties niet om de hete breipot heen gelopen, omdat ze het gevoel hadden, dat patenteren net zo is als kwekersrecht. Helaas deze veredelings beschermingen pakken voor de maatschappij totaal verschillend uit.

 • Bertus Buizer

  Prima en hoopvol, de inzet van Europarlementariër Jan Huitema. Hij laat er tenminste geen gras over groeien. Staatssecretaris Martijn van Dam werkt gelukkig goed mee en is eveneens vastberaden. Geen monopolie op verbetering van planten! <>

  Veel succes volgende week, mannen. We volgen jullie op de voet!!

 • De Bolster

  Goed werk van Jan Huitema plus ook nog een aantal andere Europarlementariërs. Er is door hun veel werk verzet om voor dit belangrijke thema een overgrote meerderheid voor een resolutie in het Europees Parlement te verkrijgen. Nu maar afwachten of ook de Europese Commissie bereid is om tot een daadkrachtig besluit te komen. Er is maar één oplossing, zoals ook onze staatssecretaris Martijn van Dam bepleit: een volledig verbod op het octrooieren van natuurlijke planteigenschappen.

 • A1967

  Zoals vaker creëert hij een wazig verhaal om zijn werkelijke standpunten te verdoezelen, als het puntje bij paaltje komt is hij gewoon keihard voor GMO en TTIP, waarbij alle eigenschappen van multinationals worden.

 • @123

  Helemaal mee eens A1967, vorig jaar in zijn blog over TTIP is hij laaiend enthousiast over TTIP.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.