Redactieblog

4 reactieslaatste update:26 mei 2016

'Eén geluid essentieel om sterk te zijn bij TTIP'

Voor een goede positie van de landbouw binnen TTIP is het nodig dat die sector met één stem spreekt. Dat is niet het geval, constateert Jacco van der Wekken.

De Europese Unie en de Verenigde Staten ­onderhandelen al ruim anderhalf jaar over een handelsovereenkomst, de Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP). De bedoeling is dat de EU en de VS met de TTIP-overeenkomst barrières weghalen om hun markten voor elkaar toegankelijker te maken.

In 1958 werden in het Verdrag van Rome de doelstellingen van het Europese landbouwbeleid vastgelegd. Daarin staat onder meer: 'De landbouwbevolking van een redelijke levensstandaard te verzekeren, de markten te stabiliseren en redelijke prijzen bij de levering aan verbruikers te verzekeren'. Dit soort doelstellingen ontbreken bij TTIP.

De EU heeft de landbouw veel goeds gebracht, hoewel er binnen de EU vaak een ongelijk speelveld is tussen de akkerbouwers in de diverse landen.

'De EU heeft de landbouw veel goeds gebracht'

Landbouw VS leunt op biotechnologie en lagere regeldruk

De Amerikaanse landbouwsector leunt sterk op biotechnologie en kent veel minder regelgeving. Zo mogen er in de VS 82 pesticiden worden gebruikt die in de EU verboden zijn. De sector wordt beheerst door grote landbouwbedrijven die gebruik maken van de nieuwste GMO-technologieën. Familiebedrijven zijn een zeldzaamheid. Het gaat in de VS om bulkproductie tegen een zeer lage prijs. Het grote voordeel voor Amerika is dat de Europese markt opengaat voor export.

Familiebedrijven zijn in de VS een zeldzaamheid. Het gaat daar om bulkproductie tegen een zeer lage prijs. Het grote voordeel voor Amerika is dat de Europese markt opengaat voor export.

Markt VS door TTIP open voor kwaliteitsproducten uit EU?

Een voordeel van TTIP zou kunnen zijn dat dan ook de markt in de VS opengaat voor de kwaliteitsproducten vanuit de EU. Kwaliteitsproducten die geproduceerd worden binnen strenge regelgeving waarin milieuvriendelijke productie maatgevend is.

Het verschil in speelveld tussen de VS en de EU is vele malen groter dan binnen de EU. Dit grote verschil zal er ongetwijfeld toe leiden dat goedkopere Amerikaanse producten de EU markt overspoelen. Grote afzetketens in Europa zullen hun eisen aan de landbouwers in de EU niet verlagen, maar wel contracten met de ondernemers in de EU willen afsluiten tegen prijzen die dicht in de buurt liggen bij die van producten afkomstig uit de USA. Met als ­gevolg: strenge productie-eisen tegen een nog lagere prijs. Een slecht vooruitzicht.

De EU zal bij de onderhandelingen ongetwijfeld vast willen houden aan de huidige randvoorwaarden. Dit houdt in dat de EU bij onderwerpen waaraan ze veel waarde hecht, geen compromissen zal willen sluiten. Echter, naast landbouw maken andere sectoren ook deel uit van TTIP. Het kan zo maar zijn dat de belangen van landbouw worden uitgeruild tegen de belangen van bijvoorbeeld de auto-industrie.

Verdeeldheid binnen akkerbouw over TTIP

Om de landbouw een goede positie te laten houden binnen de TTIP-onderhandelingen is het van essentieel belang dat de Nederlandse landbouw met één stem spreekt en één geluid laat horen. Binnen de akkerbouwsector staat de NAV over TTIP echter al diametraal tegenover LTO Akkerbouw. Deze verdeeldheid belooft weinig goeds voor de positie van landbouw bij de onderhandelingen over de TTIP-overeenkomst.

De akkerbouw is verdeeld over het vrijhandelsoverleg TTIP, zo schrijft columnist Jacco van der Wekken. Op de <em>foto</em> oogstwerkzaamheden bij cichorei.<em><br />Foto: Peter Roek</em>
De akkerbouw is verdeeld over het vrijhandelsoverleg TTIP, zo schrijft columnist Jacco van der Wekken. Op de foto oogstwerkzaamheden bij cichorei.
Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • Schraar

  In het artikel staat vrij goed beschreven welke bedreigingen er met TTIP op de Europese boeren afkomen.
  Met één stem spreken klinkt mooi, maar is onmogelijk als de LTO zich WEER voor het paard van coöperaties en multinationals laat spannen en haar eigen leden, de boeren WEER in de steek laat.
  gelukkig zijn er dan nog de boerenvakbonden die een ander geluid laten horen.

 • zon

  Met 1 stem spreken als landbouw sector lukt niet.ze proberen al heel lang om alle sectoren onder te brengen bij LTO.
  Steeds vaker bleek al dat de verschillen tussen sectoren te groot is,nu zijn de verschillen binnen een sector ook al te groot.
  De bestuurders bij LTO zijn eigenlijk ambtenaren van de overheid,zij volgen de orders op van de overheid.
  Ze spreken niet namens de boeren maar namens de overheid.
  We moeten af van LTO om van deze ongewenste situatie af te komen.

 • leftturn

  LTO mag zich afvragen waarom het voor denkt te zijn. Wordt in mijn ogen ook niet van onderop gedragen.
  Men loopt een beetje blind achter Maat, verblindt in de SER?, aan.
  Weinig intelligent heel hard voor roepen blijkt de strategie.

 • marco-vdb

  Alle geheimzinnigheid over waar nu eigenlijk over onderhandeld wordt, geeft voldoende reden om fel tegen te zijn. Niemand weet nu eigenlijk echt waar het over gaat, zelfs Europarlementariërs niet. Er wordt wat bekokstoofd waar wij, de bevolking, 0,0 inzicht in hebben en ook 0,0 invloed op hebben - nog krijgen. De belangen van de Europese boer kunnen zomaar worden ingeruild voor die van MB, BMW en Volkswagen. Met 1 stem spreken kan maar 1 ding betekenen. TEGEN. Echter, zelfs als we allemaal tegen zijn, zal dat weinig invloed hebben op onze super-democratische besluitvoering. Dit vraagt om een REFERENDUM!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.