Redactieblog

Doorbraak in kwekersrecht vereist oplettendheid

Staatssecretaris Martijn van Dam juichte over een absolute doorbraak in de discussie over patent op planten. De Europese Commissie komt met uitleg, maar hoe die uitleg er uitziet is nog ongewis. Nederland moet de vinger aan de pols houden.

"Een absolute doorbraak", juichte Martijn van Dam woensdagavond. Europees commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) had tijdens een symposium in Brussel een toezegging gedaan, die de staatssecretaris van Economische Zaken tot een zekere mate van opwinding bracht.

Patent op planteneigenschappen

Waar ging het allemaal over? Martijn van Dam maakt zich in navolging van Nederlandse veredelaars grote zorgen om een beslissing van het Europees Patentbureau, dat vorig jaar patent op planteneigenschappen toeliet. Met een erkend patent kan de patenthouder de verdere ontwikkeling van een gewas met die specifieke eigenschap dwarsbomen. Veredeling met die eigenschap is alleen mogelijk als de veredelaar daarvoor betaalt.

Dat klinkt nog eenvoudig. Maar voor een veredelaar is het niet zo simpel. Aan het zaad van een plant kun je niet zien welke eigenschappen er in zitten en er zit evenmin een etiket aan met de mededeling dat een eigenschap al is gepatenteerd. En dat maakt dat sommige veredelaars er nu al de brui aan hebben gegeven. Door de uitspraak van het patentbureau moeten ze meer biotechnoloog of jurist zijn dan veredelaar om hun vak uit te oefenen. Op het symposium waar Bienkowska sprak stelde een veredelaar dat met de toelating van patent op planteneigenschappen het werk voor juristen toeneemt, maar voor de veredelaar niet.

Staatssecretaris Martijn van Dam maakt zich in navolging van Nederlandse veredelaars grote zorgen om een beslissing van het Europees Patentbureau, dat vorig jaar patent op planteneigenschappen toeliet.<br /><em>Foto: Bayer </em>
Staatssecretaris Martijn van Dam maakt zich in navolging van Nederlandse veredelaars grote zorgen om een beslissing van het Europees Patentbureau, dat vorig jaar patent op planteneigenschappen toeliet.
Foto: Bayer

Dik rapport met afwijkende meningen

Eigenlijk wil de goegemeente (het gewone, niet kritische publiek in Nederland) dat het kwekersrecht een uitzonderingspositie krijgt binnen de regels voor de patenten. Maar om dat in wetgeving vast te leggen is een onhaalbare zaak, zo bleek tijdens hetzelfde symposium. Achttien specialisten hadden zich er het hoofd over gebogen in opdracht van de Europese Commissie. De specialisten kwamen met een rapport dat bijna meer pagina's besteedde aan de afwijkende meningen, dan aan hetgeen waar ze het wel over eens waren. En dan hadden ze het eigenlijk alleen nog maar over de juridische aspecten gehad.

Elzbieta Bienkowska betrad aan het eind van de bijeenkomst het spreekgestoelte. Ze was niet erg lang van stof. En wat ze zei klonk op het eerste gehoor ook niet zo revolutionair. Ze meldde dat ze zocht naar een evenwichtige oplossing. Voor de telers was helderheid en juridische zekerheid nodig, vond ze.

Biotechnologie Richtlijn

Hoe die er komt? Niet door de Biotechnologie Richtlijn van de Europese Unie te veranderen; dat kost te veel tijd en gedoe. Het kan veel simpeler, zegt Bienkowska. Ze geeft gewoon een officiële uitleg bij de richtlijn, die juristen houvast moet geven en die duidelijk maakt wanneer er wel en wanneer er geen patent op planteneigenschappen kan worden gegeven. Geen ingewikkelde wetgevingsprocedures, maar een uitleg van de bestaande regels. In de komende maanden is daar in Brussel wel een Nederlandse vinger aan de pols voor nodig, anders wordt die absolute doorbraak misschien toch nog een ongewenste terugslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.