<em>Foto: YouTube/WEEDit</em> AkkerbouwOpinie

‘Na 280 km en 31 uur klus geklaard met zelfrijder’

Na enkele dagen proefdraaien liep de zelfrijdende Fendt volgens de Nederlandse programmeur prima. Hij vertrok naar Nederland. De bedieningspapieren lagen in de cabine. Ik greep mijn kans en probeerde de chauffeurloze trekker uit op een nieuw perceel.

In het perceel van 710 hectare wilde ik de vaste rijsporen dichten en vlakmaken. Zo gedacht, zo gedaan. Ik reed naar het perceel en wisselde van RTK-basisstation. Helaas, dat ging dus fout. Het programma was nog niet gebruiksvriendelijk ingesteld. Ik kon dus niets anders doen dan een sms-bericht naar Nederland sturen en wachten totdat het daar licht zou worden.

Een paar uur later kwam een sms-berichtje terug: ‘Ga maar naar de trekker, ik heb daar al contact mee’. De programmeur in Nederland loste het probleem rechtstreeks via het scherm in de trekker op; ik kon starten met mijn rondje rondom het perceel. Ik maakte ook een rondje rond de 6 telefoonpalen in het perceel.

Trekker nog even op het juist spoor zetten

Hierna maakte de trekker op het scherm een rijschema. Het enige wat ik nog hoefde te doen was de trekker op het goede spoor zetten. Ik reed een keer heen en weer op de trekker om te zien of alles goed ging. Daarna stapte ik af om naar huis te gaan. De trekker verdween in het donker. Ik kon het toch niet laten om aan de kant van het perceel te wachten of de trekker in de verte ook echt zou omdraaien en terugkomen.

Argeloze voorbijganger blokkeert systeem

Zaterdagmorgen stuurde de trekker mij een bericht: ‘Fendt936: Radar Front’. Wat was er aan de hand? Een voorbijganger vond de eenzame trekker zonder chauffeur interessant en wilde er een video van maken. Hij had geen rekening gehouden met de radar- en sonarsystemen die hem wel konden zien. De trekker stopte uit veiligheidsoverwegingen en zond mij dus een berichtje.

Zondagochtend kreeg ik het verlossende berichtje op mijn telefoon: ‘Fendt 936: Ready’. Het perceel was na 280 kilometer en 31 uur zonder bediening en (bijna) zonder oponthoud klaar. Waren we maar enkele jaren eerder hiermee begonnen!

Minder middelen en lagere arbeidskosten met zelfrijder

Maandag komt de trekker voor de spotsprayer met weedseeker (WEEDit) te staan. Na wat aanloopproblemen verwacht ik bij een aantal bespuitingen het middelenverbruik en – niet onbelangrijk – het arbeidsloon met 80 tot 90% te kunnen reduceren.

Bekijk deze video over de WEEDit-onkruidspuitboom.


Bekijk ook deze video van onkruid bestrijden met de WEEDit in West-Australië.


Beheer
WP Admin