Redactieblog

9 reacties

'Leugenverhaal omzetten in positief artikel'

Wat doen we aan negatieve beeldvorming van de agrarische sector die ongefundeerd is? Schrijven naar dagbladen en aanschuiven bij De Wereld Draait Door.

Dat Novifarm en ik persoonlijk rekening ­proberen te houden met burgers, is in ons beleid terug te vinden. Ook in mijn columns is dat te lezen. Dat er de laatste tijd steeds meer lobby is tegen het doen en laten in de agrarische sector is soms tenenkrommend. Vooral de ongenuanceerde lobby vind ik zeer kwalijk.

Zwanenfilmpje met vervelende tekst op sociale media

Ik geef een paar voorbeelden. Al de hele winter verblijft een flinke groep zwanen op een perceel wintertarwe. We hebben ze laten zitten, maar er komen er steeds meer. Zoveel dat een buurman al een bord wilde plaatsten met de tekst 'Zwanenopvang Gekke Gerrit'. Toen we besloten ze weg te jagen (met armgebaren), liepen we nog niet in hun richting of er stopte al een auto. De bestuurder begon te filmen. Ze filmde ook onze auto, met de bedoeling om dat met een heel vervelende tekst op sociale media te plaatsen. Dat verklaarde ze later zelf. De tekst die ze ons toeriep, loog er ook niet om. Na enig overleg kalmeerde ze een beetje en beloofde ons het niet te plaatsen.

Stel dat we de vrouw niet meer hadden gesproken! Het is geen incident; burgers worden vaak met oneigenlijke argumenten opgestookt door zogenaamde natuurliefhebbers die overal een podium krijgen.

Koffeman en Thieme beschadigen sector voor de zoveelste keer

Een ander voorbeeld, dat veel verder gaat. Niko Koffeman, het brein achter de partij van Marianne Thieme, gebruikt Marianne vaak als spreekpop. Zo ook in het verhaal over de koetjes en kalfjes. De kalfjes moeten langer bij de moeder.

Beste lezer, het verhaal heeft twee doelen: het eerste doel is om hun naïeve aanhang met een zielig verhaal te paaien en het tweede om de agrarische sector voor de zoveelste keer enorm te beschadigen. Dat is het streven van 'boerin Marianne'. Zij weet als moeder van twee dochters donders goed dat een moeder, éénmaal samen met haar kinderen, nooit meer opgeeft! Bovendien weten Koffeman en Thieme allebei dat vrijwel alle veehouders voor de komende 20 jaar vastzitten aan hun overigens bijzonder koevriendelijke stallen en dat die absoluut niet geschikt zijn voor hun plannen. En dan toch een wetsvoorstel indienen dat het nog haalt ook. Dat geeft een indicatie van het niveau van de Tweede Kamer. Geldverkwisting én misdadig.

Leugenachtige verhalen omzetten in positieve artikelen

Wat doen we ermee? Ik stuur dit stukje persoonlijk naar Thieme, maar verder schrijven ik en andere landbouwbloggers jammer genoeg alleen voor eigen parochie. Mijn oproep aan LTO, NMV, NAV en anderen die de sector vertegenwoordigen: neem gezamenlijk een man of vrouw in dienst, een handige publicist en goede bekende van de sector. Die kan dan samen met u alle verhalen die écht op leugens of onmogelijkheden gebaseerd zijn, omzetten in positieve artikelen. Bij bovenstaande voorbeelden lijkt mij dat een kleine moeite. Schrijf maar voor de dagbladen, schuif maar aan bij De Wereld Draait Door. Dat lijkt mij een uitstekende investering!

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je krijgt daar geen podium.

 • Hodalen

  En wat was dat voor een onzin verhaal, gisteren op het nieuws op radio 2, dat 'miljoenen biggetjes al sterven voordat ze bij het slachthuis aankomen'. Ik sloeg stijl achterover. Heeft er nog een varkenshouder gereageerd tijdens het programma?

 • oorspronkelijk

  einde tijdperk
  steeds grimmiger wordende activisten
  gefrustreerd door 40jaar actie zonder resultaat.
  de groene lobby verzwakte elk argument.
  toekomstige generaties agrariërs moeten en voor de wereldmarkt en voor de natuur en milieu lobby en afbouwende overheidssteun toch proberen een boterham te verdienen.
  dit lijkt terug naar de middeleeuwen.uitbuiting slavernij.

 • alco1

  Arie. Dat heb ik ook al zo vaak aan het adres van LTO gepost.
  Ze doen er niets mee. Ze willen het onderwerp niet te groot maken. Is de uitleg.

 • Noordam2

  Alco 1, eigenlijk best wel jammer, er zijn aanleidingen genoeg en als wij maar niets blijven zeggen gaat het van kwaad tot erger. dat leren de laatste jaren wel.
  we blijven maar posten dan Alco en met ons meerderen graag

 • WGeverink

  Volgens Hans Huijbers van lto is wakker dier de meest betrouwbare partner die er is… De agrarische sector hoeft van deze belangenbehartiger dus geen hulp te verwachten.

 • alco1

  Geverink. Ergens heeft hij gelijk.
  Als iemand zegt: Ik vermoord jou en hij doet het niet, dan is ie 'onbetrouwbaar'.
  Als je begrijpt wat ik bedoel.

 • DJ-D

  Goed idee. Die propagandamakers moeten hard worden aangepakt. Leer veel van de reacties hier. Maar er ontbreekt ook veel kennis en visie bij agrariers zelf vind ik. We kunnen niet gezamelijk iets uitdragen. Daar begint het al. Veel zijn misschien al geindoctrineerd of snappen de complexe wereldmarkthandel niet. Krijg het hier vaak thuis al niet op 1 lijn.

 • Noordam2

  DJ-D Je slaat de spijker op zijn kop. We kunnen niet gezamenlijk iets uitdragen en als onze organisaties het niet willen waarom betalen we dan nog contributie voor ONZE belangenbehartiging die er niet is

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.