18 reactieslaatste update:21 mrt 2016

‘Iedereen verdient aan akkerbouw, behalve de akkerbouwer’

Dirk de Lugt, voorzitter van BO akkerbouw, denkt dat de akkerbouw een efficiënte, moderne en marktgerichte sector is. Akkerbouwer Leo Geluk vraagt zich af wat De Lugt daarmee bedoelt.

Dirk de Lugt, voorzitter van Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) vertelt in Boerderij 23 en op de Boerderij-website dat hij denkt dat we als akkerbouwers wat te vertellen hebben en dat de akkerbouw een efficiënte, moderne en marktgerichte sector is. Nu vraag ik me oprecht af wat hij daarmee bedoelt.

Marktgerichte boeren, hoezo?

Volgens mij is het allemaal niet zo bijzonder. Suikerbieten telen voor goed €40 per ton, wat zijn we dan trots en blij. Graan storten we met onze 20-tonners bij de coöperatie voor een voorschotje van 13 cent per kilo. En wat zijn we trots als er dan een jaar na de oogst nog 2 cent wordt bijbetaald. Wat een marktgerichtheid van de boer! Vervolgens telen we tegen de klippen op aardappelen, het gros op contract voor de industrie. Eerst een hele winter morren en blazen: 'ik teken niet voor die minimale prijzen, blablabla'. Vervolgens staat in Boerderij dat de boeren wel tekenen, maar met tegenzin. Nou, petje af hoor!

Tijdens de Week van de Akkerbouw kunnen de jonge boeren hun visie geven op de toekomst. Met het voorgaande in gedachten zal dit wel een spetterende uiteenzetting worden, denkt u ook niet? Een visie voor de toekomst kan ik u wel meegeven: een verplichte aanslag over het verlies van de heffingplichtigen om de kas van BO Akkerbouw te vullen.

Akkerbouwers zijn gelegaliseerde slaven

Als klap op de vuurpijl, schreef Boerderij-hoofdredacteur Geert Hekkert enige tijd geleden dat samen betalen voor onderzoek een goede zaak is. Hoeveel betaalt u mee, meneer Hekkert? Ik ben benieuwd. Nee, wij hebben het als akkerbouwsector wel voor elkaar hoor! We zijn zover dat we met ons allen gelegaliseerde slaven zijn en moeten daar nog trots op zijn ook!

Nog meer productie, nog lagere prijzen

Gelukkig komt er nu onder auspiciën van BO Akkerbouw allerlei baanbrekend onderzoek, waarmee het verdienmodel sluitend gemaakt kan worden. Lees: nog meer productie, met nog lagere prijzen. Immers, alles in het kader van efficiëntie en marktgerichtheid! Aan de akkerbouw wordt door de hele sector goed verdiend, behalve door de boer. Driewerf hoera voor de akkerbouw.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Als je je kunt permiteren om 20 tonners aan te schaffen om dat "waardeloze" graan weg te brengen (met waarschijnlijk een 200.000 euro Fendt ervoor), dan heb je volgens mij weinig recht tot klagen!
  Leo, als je het echt zo slecht hebt en jezelf alleen maar ziet als een slaaf, stop er dan mee man. Er is geen mens die jou verplicht om ermee door te gaan. Pas als je vrouw niet weet hoe ze de dagelijkse boodschappen moet betalen, dan heb je het slecht.

 • Farmer4life2

  Hoeveel uren besteed je aan je bedrijf per jaar? Daar moet minimaal €25 per uur voor gerekend worden.

  Daarvoor (of meer) worden ze wel betaald bij o.a. avebe, RFC, Vion etc

 • el

  Je zegt het Leo, het probleem is dat de producenten tegen elkaar worden uitgespeeld door de zakkenvullers!

 • farmerbn

  Een kenmerk van een echte markt is dat producenten zich bijna doodconcurreren. Als dat niet het geval is dan is het geen echte markt. Kunstmest is zo'n voorbeeld van geen echte markt: Er zijn prijsafspraken. Producenten groeperen zich waardoor de concurrentie verdwijnt.

 • Hr19

  Als ik zo om me heen kijk zie ik nog niet dat het slecht gaat bij de akkerbouwers, of zijn al die nieuwe tractors en machines geleased? Als Geluk met zijn 100 hectare land weinig verdient, doet hij volgens mij iets verkeerd

 • deB.


  Kijk eens wat een leven, een simpele uien -en of aardappel handelaar, heeft!! Villa, plus zwembad.... komen uien kopen met de dikste auto's enzenz. En de boertjes maar werken voor nop.

  Melkveehouders zijn van het zelfde laken een pak, kortom waardeloze uitrokende sector!

 • pinkeltje

  Een boer heeft inderdaad weinig over de prijzen van zijn producten te vertellen. Anderzijds, ik proef een roep om een gegarandeerde winstformule? Het equivalent van de ondernemer voor de vakbondstaal uit de 70-er jaren? Als je het niet leuk meer vindt om boer te zijn dan heb je alle vrijheid om te kiezen voor een beroep dat beter wordt betaald. Kandidaten genoeg om het bedrijf over te nemen. Welkom in de boze buitenwereld van het ondernemerschap! Nieuwe trekkers en machines zijn inderdaad veelal geleased. Maar het is wat te simpel om aan het machinepark af te lezen hoe goed of slecht de sector draait. Zoals je ook lelijk de mist in kunt gaan om iemand's financiële positie af te meten aan het voertuig waarmee hij/zij zich verplaatst.

 • new kids

  Discussie op topniveau hier!

 • Can

  Farmer4life2
  Euro 25 per uur!
  Dit is niet genoeg .
  Wat is een normaal uurloon ?
  En loop je het risico voor niks ?
  Euro 50 is meer reëel .
  Als dat er niet in zit , kun je beter bij een ander werken ,voor euro 25 per uur
  En geen risico
  Nieuwe trekker ?
  Lease of gefinancierd of betaald !
  Boekhoud kundig is er geen groot verschil , als je alleen oude rommel mag of moet hebben als boer
  Was ik er al kang mee gestopt

 • farmerbn

  Bij het artikel van de 200 pk trekkers vermeld boerderij de prijzen. Er staat ook dat die prijzen opgeblazen zijn maar ze staan er wel. Kan boerderij onze melkprijzen, veeprijzen ook opblazen en die in het weekblad vermelden?Varkensvleesprijzen staan op eurocent exact maar trekkerprijzen 70.000 euro te hoog. Abonnees worden bewust door boerderij slecht informatief behandeld.

 • pinkeltje

  Welk belang zou Boerderij er bij hebben om abonnees bewust slecht te informeren over prijzen? Het enige dat ze voor nieuwe trekkers kunnen vermelden zijn de bruto prijzen die de importeurs afgeven. Wat je werkelijk betaalt weet je pas als je ook werkelijk een nieuwe gaat kopen. En dat is de afgelopen 50 jaar nog nooit anders geweest.

 • farmerbn

  Boerderij geeft voor allerlei zaken zoals moter enz punten in de vergelijking tussen trekkers van 200pk. Waarom niet voor prijs? Case is de goedkoopste dus krijgt 5 punten; Fendt de duurste dus 1 punt. Als prijs een belang heeft van 5 , krijgt case een gemiddelde van 3.8 en fendt een gem van 3.7. Waarom zou prijs niet van belang zijn?

 • pinkeltje

  De prijs staat er gewoon bij dus daar mag dan ieder zijn eigen waardeoordeel aan geven. Moeilijker is het niet.

 • zon

  Een punt heeft de heer Geluk wel met de kritiek op het samen betalen voor onderzoek.
  Je mag je afvragen waar de resultaten heen gaan van de onderzoeken,gaan ze naar de toeleverende bedrijven van de boer?
  In de andere sectoren doen ze die onderzoeken ook,ik betaal ervoor maar resultaat zie ik niet,ik denk dat de toeleverende bedrijven die resultaten gebruiken en met een extra prijs meeleveren naar de boer.

 • info36

  Waarom wekt het zoveel weerstand op wat Leo zegt? Juist omdat hij gelijk heeft en de meesten de waarheid niet onder ogen willen zien! Als het zo goed ging zou in 20 jaar tijd niet ruim de helft van de boeren verdwenen zijn. Overigens zijn veel hele grote bedrijven van nu in het verleden uitgekocht, heeft niets met landbouw te maken!

 • pinkeltje

  Leo heeft alle gelijk van de wereld maar ook hij komt niet met een oplossing. Of is de oplossing dat de overheid op een of andere manier gaat zorgen dat de boer een mooie prijs voor zijn product krijgt? Wat ik dan een gegarandeerde winstformule noem. Als dat al gaat gebeuren gaan boeren het toch zelf weer om zeep helpen want ze willen niet horen dat daar dan ook meteen een productiebeperking aan vast zit. Uiteindelijk is het allemaal gezever van niks. Mijn advies: vind je het niet leuk dan gewoon lekker er mee stoppen en aan de slag gaan in een sector waar het wel allemaal zo makkelijk is.

 • Farmer4life2

  De boer zal dichterbij de markt moeten staan. Waardoor hij ervaart dat overproductie ava rechts werkt.

 • alco1

  Farmer. Wat kan een individuele boer nou uitrichten.
  Zelfs een melkconcern als de FC niet.
  Zelfs een land niet
  Zelfs Europa niet

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.