Redactieblog

1 reactielaatste update:25 mrt 2016

'De perfecte machine-inzet'

Machines hebben en gebruiken is één ding. Ze góed gebruiken een ander, betoogt Jacco van der Wekken.

Het groeiseizoen staat voor de deur, maar er valt nog niets te zeggen over het verloop. We kunnen stellen dat we deze winter vrijwel geen vorst hebben gehad, wel veel regen. Aandacht voor bodemstructuur is meer dan in ­andere jaren op zijn plaats. We kunnen er nu weinig invloed op uitoefenen en hebben de structuur maar te accepteren zoals deze de winter uitkomt.

Aandacht voor mechanisatie

Waar in het groeiseizoen wel eens te weinig aandacht voor is, is mechanisatie. Zeker bij een minder goede bodemstructuur in het voorjaar is aandacht voor de inzet van zware machines nodig.

Mechanisatie begint bij goed onderhoud. Uiteraard werkt u daaraan in de winterperiode. Maar ook in het groeiseizoen zijn machines van essentieel belang; u kunt er invloed mee uitoefenen op de teelt en op de groei van planten.

Op de meeste akkerbouwbedrijven staat een kapitaal aan machines die slechts een zeer beperkt deel van het jaar worden gebruikt. Gebruik ze dan wel optimaal! De ­zogenaamde ‘machineboer’ richt zich nogal eens te veel op de machines en verliest het zicht op de teelt. Machines staan ten dienste van de teelt.

Spuittechnieken

De techniek ontwikkelt zich in rap tempo. Het is bijna onmogelijk om machines met de laatste stand van de techniek te gebruiken. Neem bijvoorbeeld spuittechniek. Het aantal middelen wordt beperkter, evenals de toepassingstijdstippen en frequentie. Dit vraagt een uitgekiende strategie. Het gebruik van de nieuwste spuittechniek kan deze strategie ondersteunen.

Er zijn diverse technieken ontwikkeld die efficiënter omgaan met middelen. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van luchtondersteuning of van de wingsprayer.

Met nieuwe Wingssprayer-spuitbomen slaagde een akkerbouwer uit Swifterbant erin de hoeveelheid onkruidbestrijdingsmiddelen te verlagen.<br /><em>Foto: René den Engelsman</em>
Met nieuwe Wingssprayer-spuitbomen slaagde een akkerbouwer uit Swifterbant erin de hoeveelheid onkruidbestrijdingsmiddelen te verlagen.
Foto: René den Engelsman

De mogelijkheden die deze technieken bieden, zijn nog onvoldoende uitgezocht om op middelenniveau de juiste techniek te adviseren in relatie tot een bepaalde aantasting. Hier is nog veel onderzoek nodig.

Spuittechniek verdient dit seizoen extra aandacht. Dat we als sector in de maatschappij onder een vergrootglas liggen, blijkt wel uit de discussie rondom de verlenging van de toelating van Roundup. Door optimaal gebruik te maken van de nieuwe technieken kan efficiënter worden toegepast en worden middelen eerder behouden.

Betere benutting van middelen

Er liggen grote mogelijkheden om tot een betere benutting van de middelen te komen. Bij aankoop van een nieuwe machine is het verstandig om de nieuwe technieken bij uw afwegingen te betrekken.

U kunt natuurlijk ook een loonwerker inhuren. Ook dan is het van belang om op de juiste manier om te gaan met machines. Bij loonwerk bent u diegene die beslist over de afstelling van de machine en bent u verantwoordelijk voor het uitgevoerde werk. Geloven is goed, controleren is beter.

Aan de start van het groeiseizoen is het goed om de mechanisatiepuntjes op de i te zetten. Onderhoud uw machinepark goed, zet het in op het juiste moment en laat u informeren over de mogelijkheden van de nieuwste technieken. Een mooi groeiseizoen toegewenst.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.