Redactieblog

10 reacties

'Landbouwbestuurders, stop met wensdenken!'

Columnist Rinus Vermuë vraagt zich af: Wat doen die mensen boven in die landbouwpiramide eigenlijk?

De landbouw wordt weer heen en weer ­geslingerd tussen hoop en vrees, tussen ­torenhoge en negatieve inkomens. Dat slingeren duurt nu al een tijdje. Ik heb niet de hoop dat dat snel afgelopen zal zijn. We zijn immers geen zelfbedruipend bootje dat zijn eigen koers kan varen. We zijn aan allerlei geopolitieke stromingen onderhevig.

Alle hoop vestigen op export te simpel

Het is geen verrassing dat ondernemers daardoor in de problemen komen. Zeker, ook dat is van alle tijden, maar ik word niet gelukkig van de oplossing die boeren wordt voorgehouden. Ik hoor de laatste tijd steeds vaker, vooral van bovenaf, dat het antwoord gezocht moet worden in makkelijker export, betere export, meer export. Dat is lekker simpel, en daar houd ik in principe wel van, maar een simpel antwoord heeft nu eenmaal als nadeel dat het makkelijk te weerleggen is.

Het mooie praatje van stijgende landbouwprijzen

Het wordt steeds duidelijker dat het mooiweerpraatje dat de landbouwprijzen alleen nog maar gaan stijgen, op niets is gebaseerd. Nou ja, het is ­gebaseerd op wishful thinking, wensdenken. De prijzen zijn sinds hun ‘voorspellingen’ helemaal niet gestegen! Mensen die verantwoordelijk zijn voor landbouwbeleid en zich daarbij voornamelijk baseren op wensdenken moesten zich schamen. Ze stellen het lot van de boer in de waagschaal omdat ze zelf wensen dat deze prijs zal gaan stijgen of dat die export zal gaan groeien. Want veel boeren worden meegezogen in het sentiment (kijk maar om je heen) en stellen hun plannen bij. Nu kun je denken: ja, maar die boer is daar toch zeker zelf bij, hij hoeft niet per se diep te investeren.

Bobo's die sectoren 'doorlichten' en allen op export hameren

Ja sorry, maar dat klinkt een beetje als: ‘Ik zeg hier nu wel van alles, maar ik hoop dat jullie dat niet allemaal geloven.’ Het ergste is nu dat, gegeven de toenemende grilligheid in de markt, de beleidsbepalers nog altijd hetzelfde blijven roepen. Produceren maar jongens, met meer export krijgen we het allemaal wel de grens over. Neem nou Uri Rosenthal, die de varkenssector ging doorlichten. Nu heb ik niets tegen kleurloze ex-ministers van Buitenlandse Zaken, maar wat voor visie heeft hij? Meer export. Hij zou toch de varkenssector doorlichten? Geen advies van laten-we-het-maar-doen-zoals-vader-het-altijd-gewild-heeft? Albert Jan Maat (LTO): idem. Dirk Duijzer (Rabo): idem. Aalt Dijkhuizen (Topsector Agri & Food): idem. Ik beluister hier vooral: boeren, ga vooral door met je doodwerken, dan wensen wij wel een hoge prijs voor je.

'Bestuurders, wees ook eens zuiniger op boeren'

Mijn vraag aan die bobo’s is: als je zo hoog in dat landbouwwereldje zit dat je het een en ander kan beïnvloeden, waarom dan niet aangestuurd op een andere koers? Ik vind dat Nederland, en jullie voorop, eens wat zuiniger op onze boeren moeten zijn in plaats van meer van hetzelfde.

Laatste reacties

 • agri2

  Weer een scherpe column van Rinus Vermuë!

 • daan1908

  Scherp neergezet , alleen boven in de zgn piramide zijn of zitten helaas te weinig mensen met gezag die het aandurven om echte veranderingen in gang te zetten . In goede tijden worden ze zichtbaar , helaas ik zie ze nu niet .

 • Bennie Stevelink

  Een scherpe column zonder een oplossing te geven. Daarmee doet Rinus Vermuë precies hetzelfde als al die commissies die we al hebben gehad.

 • Peltjes

  Dat is Rinus zijn taak ook niet, wel die van de dik betaalde commissies.

 • hietkamp

  Die bobbo's zoals ze genoemd worden zullen niet snel veranderen, want dan moeten o.a. fouten gaan bekennen op keuzes die zijn gemaakt en waar een ambtenaar hekel aan heeft is om fouten te bekennen en zich zelf in kwaad dag licht te zetten. Dan krijgen we veel van die fret teven deal debatten met allemaal waarom vragen.

  Goed eerst de woorden duurzaam maar uit de mond, want dat kan zoveel betekenen. Dan nog maar zwijgen over de ammoniak reductie maatregelen waar je met nieuwe stallen mee krijgt te krijgen wat allemaal rekenkundig wordt bepaald gebaseerd op meting van een test opstelling. Als nu duidelijk is (wereledwijd) hoe ammoniak gemeten kan worden dan moet je gewoon in stal gaan meten. Dat is meer wat duitsland doet die kijkt gewoon naar de situatie per bedrijf

 • pinkeltje

  Prima verhaal van Rinus maar net als het verhaal van de bobo's en zogenaamde beleidsmakers en hoe ze zich ook noemen hoor ik het verhaal van Rinus ook al zo lang als ik leef. En begrijp met niet verkeerd, voor boeren is het geen leuk verhaal maar anderzijds, vanuit de politiek gezien, wie heeft hier een probleem? De consument eet er lekker van. En zolang de media nog volop toeteren dat de trein bij Dalfsen in een zompig weiland ligt hoef je van veel inzicht en begrip van buiten de landbouw niks te verwachten. Weten zij veel....

 • Peerke1

  Please en nogmaals a.u.b. deden de bestuurders maar niks dan lantefanteren, dat zou altijd beter zijn dan al de rare veranderingen die steeds weer doorgevoerd worden ten koste van het plezier om in de landbouw te mogen werken.

 • Bennie Stevelink

  Hoe creëren wij een landbouw die internationaal concurerend is zonder grenzen te sluiten, waarbij de kapitaalsintensiteit laag blijft en dus geen luchtkapitaal ontstaat, die een enigzins stabiel en aanvaardbaar inkomen voor de boer oplevert, die duurzaam is en maatschappelijk gerespecteerd wordt?
  Wie het weet mag het zeggen.
  Van de hele optocht aan commissies, deskundigen, idealisten en fantasten heb ik nog nooit een zinnig antwoord gehoord.

 • Bennie Stevelink

  Het enigste wat ik zelf kan bedenken en waarbij alle kwaden zoveel mogelijk worden vermeden is dat boeren verenigt zijn in coöperaties met sterke onderscheidende merken en daarnaast vooral een Europees verbod op winkelmerken.
  Vooral de winkelmerken veroorzaken eenzijdige concurrentie op prijs waarbij alle andere waarden ondergeschikt worden gemaakt.

  Ook deze oplossing heeft zijn beperkingen maar is waarschijnlijk het best haalbare.

 • agratax(1)

  @Rinus. Je geeft aan dat er meer nodig is dan voortborduren op het verleden, willen we de landbouw redden. Produceren zonder afzet te hebben geregeld is in deze tijd het domste wat een ondernemer kan doen proef ik uit je stuk. Helaas dit willen boeren en bestuuders niet horen, zij willen van de columnist horen "Hoe we de markt weer even naar onze hand zetten". Ik heb al vaker geschreven "Nederland is een Handelsland en denkt alleen in termen als Handel en Markt. Nederland denkt niet of nauwelijks in termen van Productie". En primaire landbouw is productie, als die weg valt, valt ook de agrarische verwerking weg. Jammer voor boer en arbeider, de handelaar koopt wel elders in en verkoopt dit met marge. Hij wordt even zo goed wel rijk!! Het hele Haagse beleid is toch gericht op een langzame dood van de primaire landbouw, via al zwaarder wordende eisen voor dierwelzijn, gewasbscherming, inhuren arbeid etc. in een wereld waar steeds meer goedkope producenten wel lid van de WTO al deze eisen aan hun laars lappen en wij kunnen de import van deze "vuile" producten niet weigeren. Want Handel is handel en gaat voor alles.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.