Expertblog

5 reacties

'2017 het laatste seizoen voor de Hollandse ui?'

Het dreigende wegvallen van de werkzame stof maleïne hydrazide (MH) voor kiemremmingsmiddelen is een schok voor de uiensector. De export staat op het spel.

De ui, het grootste AGF-export product van Nederland! De meest gegeten groente ter wereld, die al duizenden jaren bol staat van gezondheidseigenschappen. De Hollandse wereldreiziger met smaak die uit geen enkele keuken weg te denken is, dreigt ten onder te gaan vanwege een administratieve dwaling.

Met een exportaandeel van 20% is onze Hollandse ui wereldmarktleider. In 2016 werden ruim 1 miljoen ton Hollandse uien afgezet naar 120 landen. En het aantal markten breidt nog steeds uit. Indonesië, Panama, Libië en Vietnam openden hun grenzen, en er wordt momenteel samen met de overheid hard gewerkt om Costa Rica, Colombia en China te openen voor onze nationale exportheld, die zelfs het hoogste plekje heeft op het torentje van onze minister-president!

'Ruim 150 miljoen ton uien nodig in 2050'

Staatssecretaris van Dam communiceerde onlangs naar de Kamer volop perspectief te zien voor de Hollandse ui. En terecht! Met een groeiende wereldbevolking – juist in regio’s waar de uienconsumptie hoog is – zijn in 2050 ruim 150 miljoen ton uien nodig. Een verdubbeling ten opzichte van de huidige productie!

Met een groeifactor van 4% per jaar lacht de toekomst de Hollandse uiensector toe. Samen met 3.000 uientelers, tientallen sorteerbedrijven, exporteurs, zaadhuizen en andere ketenpartners worden voor een half miljard euro Hollandse uien uitgevoerd naar alle delen van de wereld. Minimaal tweeduizend banen zijn ermee gemoeid. Van heftruckchauffeur op het pakstation, tot logistiek medewerker in de haven. Van loonwerker op de rooimachine, tot teeltadviseur bij de coöperaties. Van kwaliteitsmedewerker aan de leesband, tot verkoopleider op kantoor.

Uien worden geladen voor export. - Foto: Koos Groenewold
Uien worden geladen voor export. - Foto: Koos Groenewold

'Spruitrust' staat onder druk

Aan die prachtige toekomst lijkt nu abrupt een eind te komen. Wat is het geval? Hardheid, kleur, vorm, huidvastheid en spruitrust zijn kwaliteiten van de Hollandse ui die het mogelijk maken klanten wereldwijd jaarrond te kunnen bedienen. En juist die laatste eigenschap, ‘spruitrust’, staat onder druk. Het middel maleïne hydrazide dreigt namelijk geen toelating meer te krijgen vanuit Brussel, omdat de verantwoordelijke instanties te laat waren met het stellen van vragen. Daardoor is er nu onvoldoende tijd om een gedegen onderzoek te doen en opnieuw tot een beoordeling te komen. Een puur technische kwestie die niets met gezondheid of voedselveiligheid te maken heeft.

Door deze kwestie dreigt het doek te vallen voor onze nationale exportheld. Niet alleen de Hollandse uiensector overigens, want ook andere Europese uientelende landen krijgen hiermee de nekslag.

Geen alternatieven voor maleïne hydrazide

Alternatieven om spruitrust te bewaren zijn er helaas niet. In de veredeling wordt weliswaar geselecteerd op spruitrust, maar er moet ook zaad verkregen worden. Koud bewaren lijkt misschien een mogelijkheid, maar zodra de uien bij warmere temperaturen komen – en dat is het geval bij veel exportbestemmingen – lopen ze des te sneller uit. Ook begassing met ethyleen is geen optie, zo bleek uit praktijkproeven. Zodra de uien uit de bewaring komen, groeien ze zo de baal uit. En op het sorteerstation, tijdens containertransport en op de lokale exportmarkt steeds ethyleen blijven toevoegen is irreëel.

Kortom, geef de toelatingshouder tijd om antwoord te geven, zodat de Hollandse ui onze nationale exportheld kan blijven!

Laatste reacties

 • Noordam2

  een paar ambtenaren waren TE LAAT, lees te laat met het stellen van vragen. Vervolgens krijgt de industrie niet de tijd om daar op te reageren. Hoe krom kan het zijn. En weer ligt Brussel dwars. Wanneer krijgen die voorstanders van Brussel nu eens in de gaten dat we veel beter af zijn zonder Brussel.
  ik schreef pas al dat wij netto veel meer betalen dan ontvangen en dit weekend is dat nog eens bevestigd. het geeft ons in ieder geval de mogelijkheid om eens voor ons zelf op te komen. Boete????? betalen wij het dubbele minder!
  Beetje lef zoals onze voorouders!

 • agro1

  ik geloof niet in toeval

 • pinkeltje

  Hoe zit dan met de andere EU lidstaten? Geldt dit alleen voor Nederland?

 • vwgolf

  Ik wordt het een beetje zat dat
  Brusselse gedoe

 • Jan-Zonderland

  @Pinkeltje, in het artikel staat dat het ook voor andere europese landen geldt. Ik betwijfel echter of er veel landen zijn die er echt wakker van liggen omdat de uienteelt in die landen marginaal is en export waarschijnlijk amper een issue is. Maar ook daar zal het voor de induviduele uienteler lastig zijn. Het lijkt er onderhand op dat het niet allemaal toevalligheden zijn, de stommiteiten in Brussel die steeds erg nadelig uitpakken voor Nederland.
  Voor wie interesse heeft: ik kan hier wel wat MH regelen ;)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.