6 reacties

'Zes goede redenen voor omschakelen naar biologisch'

Boeren kunnen kiezen voor een goed renderende biologische productie, of blijven doorhollen in de race naar de bodem, schrijft columnist Anton van Vilsteren. Zes redenen voor akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers om te schakelen naar biologisch.

De markt voor aardappelen, groente en fruit (AGF) van biologische herkomst groeit de laatste vijftien jaar in bijna alle Europese landen. Idem in Noord-Amerika, Australië en ook in Azië vind je biologische AGF in de winkels. De productie in Nederland groeit maar nauwelijks. Er zijn hier ongeveer 1.500 biologische landbouwbedrijven (2,5%) met zo’n 50.000 hectare (2,5% van het landbouwareaal).

Er zijn goede redenen voor omschakelen naar biologisch boeren:

Voormalig gangbaar en later biologisch akkerbouwer Anton van Vilsteren.
Voormalig gangbaar en later biologisch akkerbouwer Anton van Vilsteren.

1. Duurzaam bodemgebruik

De huidige gangbare, grotendeels op chemische input leunende landbouw is hier pas tot ontwikkeling gekomen na de tweede wereldoorlog. In veel ontwikkelingslanden vond de ‘groene revolutie’ pas zo’n 30 tot 40 jaar geleden plaats. We komen er steeds meer achter dat deze vorm van landbouw niet duurzaam is. Zelfs op de vruchtbaarste gronden ter wereld, hier in Flevoland, gaan de bodemvruchtbaarheid, de structuur en het waterbergend vermogen achteruit. Ondanks alle goede wil en grote deskundigheid van de boeren. Elke boer wil graag goed voor zijn grond zorgen. Want onze opa’s zeiden het al: “Als jij goed zorgt voor de grond, zorgt de grond goed voor jou”. Bij biolandbouw staat de zorg voor de bodem voorop, en is een goede organische stofvoorziening en een goede structuur de basis. Daardoor wordt de grond duurzaam gebruikt en kunnen ook volgende generaties er nog van eten en leven.

2. Prijzen drie tot vier keer hoger

De markt voor biologische AGF is nog klein, maar kruipt toch naar 10% van de totale Europese AGF-markt. Maar wat nog belangrijker is, deze markt groeit elk jaar met meer dan 10%, en de consument is bereid om goede, eerlijke prijzen voor bio te betalen. Ook hier zijn de Nederlandse telers, verwerkers en handelaren efficiënt georganiseerd en exporteren ze naar de rest van Europa, de VS en China. Prijzen voor biopeen en bio-uien worden ook wekelijks genoteerd op de landbouwbeurs van Emmeloord; ze zijn vaak 3 tot 4 keer hoger dan de gangbare prijzen. Zeker, de productiekosten zijn hoger en de opbrengsten lager, maar toch!

Prijzen voor biopeen en bio-uien worden ook wekelijks genoteerd op de landbouwbeurs van Emmeloord; ze zijn vaak 3 tot 4 keer hoger dan de gangbare prijzen.

3. Arbeid is niet lastig meer

In plaats van 1 medewerker met bij spuitwerk een werkbreedte van 30 tot 50 meter voor onkruidbestrijding in de gangbare situatie, hebben biologische boeren meerdere tijdelijke medewerkers nodig voor met name de onkruidbeheersing. Tot voor 10 jaar geleden was dat lastig; je was afhankelijk van scholieren en Nederlanders uit de kaartenbak van het UWV. Tegenwoordig is één telefoontje naar een gespecialiseerd uitzendbureau genoeg om binnen een aantal uren een ploeg hardwerkende mensen aan het werk te hebben. Als één er de kantjes vanaf loopt, kun je die direct wegsturen. Biolandbouw biedt ook werkgelegenheid aan veel mensen die elders niet of moeilijk aan het werk komen.

4. Genoeg mest en goede rassen

Biologische mest is ruimschoots voorhanden tegen redelijke prijzen. Daarnaast is een flink aantal specifieke biomeststoffen ontwikkeld voor bijbemesting. Een ruime vruchtwisseling, het aanvoeren van voldoende organische stof en het gebruik van robuuste en resistente rassen zijn de basis voor een gezonde teelt. En gelukkig komen er elk jaar meer resistente rassen bij. Voor plaagbestrijding zijn er steeds meer biologische middelen. Door meer biodiversiteit langs percelen, neemt het risico op schade door ziekten en plagen af.

5. Er is genoeg kennis beschikbaar.

Voorlichting en advies wordt aangeboden door Delphy, toeleveranciers en afzetcoöperaties. Er worden omschakelcursussen georganiseerd. Collega bioboeren zijn altijd bereid tot coaching en advies.

6. Voedselvoorziening

Je kunt je afvragen of Nederland de tweede voedselexporteur van de wereld moet willen zijn. Nederlandse uien liggen vaak zo goedkoop op de markt in vele landen, dat de lokale telers afhaken. De kosten van de milieubelasting die de teelt en de export van Nederlandse uien meebrengt, is niet in de prijs meegerekend. Die lasten worden betaald door ons allemaal. Honger in de wereld wordt niet veroorzaakt door gebrek aan voedsel, maar door gebrek aan koopkracht.

'Je kunt je afvragen of Nederland de tweede voedselexporteur van de wereld moet willen zijn. Nederlandse uien liggen vaak zo goedkoop op de markt in vele landen, dat de lokale telers afhaken.'

Vele studies hebben al aangetoond dat de wereld duurzaam kan worden gevoed, door duurzame landbouw. Daarbij hoort dan wel een verminderde vlees- en zuivelconsumptie.

'Boer kan kiezen voor renderende duurzame productie óf race naar de bodem'

Samengevat: boeren kunnen kiezen voor een duurzame, goed renderende, biologische productie, of voor nog een tijdje doorhollen in de race naar de bodem.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Kan Van Vilsteren ook 6 redenen opschrijven waarom boeren niet kiezen voor biologisch? 1)Als in de Flevo de gronden minder goed worden bij de gangbaren dan zullen de gronden van de bio's ook minder worden. Jonge zeeklei is na 60 jaar niet meer zo jong. 2) Zoals gezegd zijn de prijzen hoger maar de opbrengst minder. Bio-boeren zullen niet meer verdienen dan gangbare. 3) Welja één telefoontje en het land is schoon. Vergeet de rekening niet. 4) Biologische mest aanvoeren van de andere kant van de wereld is niet zo bio. 5) Er is genoeg kennis maar ook hier weer een rekening. 6) Door productieverlaging in Westerse landen door biologische landbouw worden de prijzen van landbouwproducten hoger. Arme mensen hebben al niet veel geld voor voedsel dus dat wordt alleen maar erger.

 • John*

  biologische mest is nu ruim voorhanden, verdubbel de akkerbouw en agf en er is een tekort..

 • deelen

  Biomest is ruim voorhanden omdat er nog 35 % gangbare mest gebruikt mag worden.

 • info36

  1 goede reden om niet om te schakelen naar biologisch : je kunt de klok niet 100 jaar terug zetten. Alle moderne ontwikkelingen zal je in de toekomst hard nodig hebben.

 • alco1

  Nog een goede reden om niet over te schakelen naar biologisch.
  In een mum van tijd is die vraag overvoerd en is het gedaan met de meerprijs, maar je blijft wel zitten met de bepalingen.
  Gevolg. Faillissement.

 • alco1

  Hetzelfde geschiede met de weidemelk.
  Het grote Friesland Campina lekkerbekte naar de meerprijs die weidemelk opbracht bij andere kleine fabrieken.
  Maar in een mum van tijd was die markt overvoerd en de meerprijs weg.
  En nu zitten we met al die bepalingen.
  De burger denkt dat het in de stallen een crime is.
  En zeurstof aangeleverd voor de anti's.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.