Boerenblog

'Sleutelen aan eenzijdige aardappelcontracten'

Contracttelers van aardappelen worden door de hoge tarra-aftrek extra gepakt door de industrie. Tijd voor herziening van die eenzijdige contracten.

Eindelijk is er roering op de markt. De aardappelprijs is de laatste maanden behoorlijk gestegen. En de prijs zal wellicht voor de rest van het seizoen goed blijven. Toch heerst onder veel telers geen hoera-stemming. Waarom niet en is er wat aan te doen?

Vele aardappeltelers hebben een behoorlijk percentage tegen een vaste contractprijs verkocht en profiteren niet, dan wel minimaal, van de hogere aardappelprijs. Wellicht denkt u: eigen schuld, dikke bult. Maar deze telers hebben niet de financiële ruimte om veel vrij te telen, omdat hier te veel risico aan kleeft als de prijs weer eens laag is.

Vele aardappeltelers hebben een behoorlijk percentage tegen een vaste contractprijs verkocht en profiteren niet, of minimaal, van de hogere aardappelprijs.

Kilo-opbrengst valt behoorlijk tegen

Ook de kilo-opbrengst valt op vele percelen behoorlijk tegen. Hierdoor stijgt de kostprijs per kilo behoorlijk. Oogst je normaal bruto 60 ton per hectare, nu misschien maar 40 ton. Op sommige plaatsen wordt amper 25 ton geoogst of nog minder. En dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit: groeischeuren, groene, glazige, holle, poppen, hoog onderwatergewicht, phytophthora en veel kriel komen in vele partijen voor. Op veel plaatsen kunnen ze door de droogte van de laatste maanden amper rooien. Ook worden vele aardappelen met veel rooibeschadigingen en veel grond (kluiten) gerooid. Hoe gaan de fabrieken hiermee om? Geen plusje omdat je überhaupt rooit, maar juist zwaar getarreerd. Wat blijft er dan netto over?

Sommige partijen die voor de friet bestemd waren, worden afgekeurd en tot vlokken verwerkt. Hiervoor ontvangt de teler natuurlijk ook weer een lagere prijs.

Aardappelcontracten nu te eenzijdig, ga daaraan sleutelen

Voor deze oogst kun je er niet veel meer aan doen. Maar voor de nieuwe oogsten valt er wellicht nog wel wat te halen. De contracten zijn momenteel te eenzijdig opgesteld. Hier zou volgens mij best wat aan gesleuteld kunnen worden. Dus heren die hiervoor verantwoordelijk zijn: kom eens op voor de belangen van de telers! Pas geleden heb ik vernomen dat ze in Duitsland van de bruto-kilo’s uitgaan en niet van de netto-kilo’s. Dan word je in ieder geval niet dubbel gepakt. Ook zou er bij weer extremen (droogte, nattigheid) een tabel opgesteld kunnen worden waarbij telers automatisch een beroep kunnen doen om minder op contract te hoeven leveren indien dit wenselijk is. Sommige rassen zijn extra gevoelig voor sommige gebreken. Deze rassen worden vaak geteeld omdat de verwerkers ze graag hebben. Voor deze rassen zou een hogere acceptatiegrens moeten gelden en een mindere zware tarrering om hun tekortkoming op dit vlak te compenseren.

Sommige rassen zijn extra gevoelig voor sommige gebreken. Deze rassen worden vaak geteeld omdat de verwerkers ze graag hebben.

ABN Amro-rapport: koek wordt niet meer eerlijk verdeeld

Pas geleden kwam ABN Amro met een rapport waarin staat dat de koek momenteel niet eerlijk meer wordt verdeeld. De opbrengst bij de telers is gelijk gebleven, maar bij de verwerkers is deze fors gestegen. De aardappelverwerkers zullen dus wat van de koek aan de telers moeten geven, willen ze rust in de tent houden. Anders gooien ze hun eigen ruiten in, ben ik bang.

Of registreer je om te kunnen reageren.