Redactieblog

1866 x bekeken 1 reactie

Oplossingen nodig voor meer eerlijke producten

Zien critici dan niet dat ook in de agrisector wereldwijd hard gewerkt wordt aan betere en schonere producten?

Als onze economie niet groeit met een aantal procenten per jaar, kunnen we harde sancties verwachten van de EU. Toch zijn er economen die waarschuwen voor oververhitting van diezelfde economie en pleiten voor een pas op de plaats. Kun je dat afdwingen?
Voor de landbouw geldt eigenlijk hetzelfde. Steeds meer stemmen adviseren inkrimping van de groei. Vanuit de politiek – en hun aanhang – wordt vaak maar wat geroepen. In veel gevallen door volslagen buiten de werkelijkheid functionerende politici, voor wie het boerenbelang zo’n beetje op de laatste plaats komt. Alles in de agrarische sector moet kleinschaliger; met ‘minder meer mans’, denken ze. Het gekke is dat als iemand zoiets roept iedereen erbij wil horen, alsof de boodschapper het wiel heeft uitgevonden. Heeft u die roeptoeters wel eens een oplossing horen roepen? Nooit!

Veiliger en schoner

Terug naar het gezinsbedrijf, zeven dagen in de week werken, liefst met het hele gezin. Dat is goed voor het imago, dat nostalgische plaatje kent iedereen. 'Of dat ook wereldwijd voldoende voedsel oplevert? Er ligt genoeg in de schappen’, is de gedachte die leeft. Zien deze mensen dan niet dat ook in de agrarische sector wereldwijd en heel breed, keihard gewerkt wordt aan betere en schonere producten? Van zaadveredeling, veiliger bestrijdingsmiddelen tot mechanisatie. Het wordt efficiënter en schoner. Ze vergeten dat die moderne techniek geld kost, veel geld, wat je alleen op grotere oppervlakten of met grotere aantallen kunt exploiteren.

Oplossingen nodig voor meer eerlijke producten

 

Gezonde gewassen

Onze adviseur Nelis maakt al decennia lang een uitgebalanceerd bemestings- en bestrijdingsmiddelenplan met als resultaat gezonde gewassen met een bovengemiddelde opbrengst. Moeten wij dan zeggen dat het allemaal maar een beetje minder moet? Droom lekker verder. Er sterven iedere dag nog veel te veel mensen van de honger om de kennis die er is in onze sector niet voor de volle 100% te benutten én vooral uit te bouwen!

Oplossingen zijn welkom

Iedereen die de agrarische sector wil veranderen, daag ik uit om met oplossingen te komen. En dan niet alleen roepen ‘ga maar biologisch telen en vee verzorgen’, want het is niet ondenkbaar dat die oplossing een voedseltekort veroorzaakt en dan zijn we verder van huis. Nee, bedenk plannen die ons een goed inkomen bezorgen en de consument een goed gevoel. Wij zijn reuze benieuwd. Intussen gaan wij verder met onze moderne machines die uiteindelijk door voortschrijdende techniek bodemvriendelijker worden, en op het gebied van ziekten en plagen gaan we steeds milieuvriendelijker middelen inzetten zonder verkwisting en overlap. Wij zorgen dat de consument een eerlijk en gezond product kan kopen tegen een heel redelijke prijs, want die redelijke prijs wil de roeptoeter toch ook.

Eén reactie

  • WGeverink

    Soms is een beetje minder niet verkeerd Arie. Je kan nou eenmaal niet produceren voor een markt waar de "kopers" te arm zijn om je product te kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.