Redactieblog

laatste update:11 apr 2016

Bio-Beurs 2016: inspiratie voor bioboer én omschakelaar

De Bio-Beurs was zeer inspirerend voor bioboeren, omschakelaars én gangbare boeren.

Ik ben op de Bio-Beurs in de IJsselhallen geweest. Een must voor de ondernemer die met de samenleving mee wil. Voor de ondernemer die zich niet wil laten opjutten door pachtprijzen per opbod, door preken om de wereld te voeden, door chemiereclames voor superopbrengsten. Voor de ondernemer die staat voor de keuze tussen groot groeien of stoppen maar geen van beide wil, die niet mee wil doen met zenuwslopende groeiscenario’s. Voor de opvolger die het niet ziet zitten om mega te worden om ‘levensvatbaar’ te blijven, maar het ook niet ziet zitten om klein te blijven en ernaast een baan te nemen. Voor de ondernemer die zijn of haar bedrijf als een levenswerk ziet en graag zou willen dat het voortgezet werd, maar dat alleen klaar krijgt via een biologisch alternatief.

Gangbare boeren en kunstmest strooien

Ik zag ook een paar gangbare boeren. “Hier kunnen we nog wat van opsteken”, zeiden ze. “We maken gebruik van biologische landbouwtechnieken; het duurt niet lang meer en we gebruiken even weinig chemie als jullie. Maar we moeten natuurlijk wel kunstmest strooien voor de kilo’s.”
Tja, dan blijft er toch een verschil. Door het kunstmestgebruik is de energiebehoefte van gangbare landbouw tien keer zo hoog als die van biologische landbouw.

Waarover dromen voor Biologische landbouw 3.0?

Er was ook een workshop: Biologisch 3.0. Welke toekomst durf je te dromen? Inspirerende vraag. Ik droom dat dan duidelijk is welk effect die cocktail van chemische residuen in het eten heeft op de gezondheid. Ik droom dat dan duidelijk is geworden dat de enorme teruggang van mineralen en vitaminen in groente en fruit een gevolg is van de chemische landbouwmethode. Dat er aparte gezondheidspolissen komen voor mensen die biologisch eten. Ik droom dat dan eindelijk de milieukosten van chemie en kunstmest in de gangbare producten doorberekend worden. Ik droom dat de uitstoot van CO2 (bij gangbare bodems twee keer zo groot als bij biobodems) ook wordt meeberekend.

Ik droom dat er aparte gezondheidspolissen komen voor mensen die biologisch eten. Ik droom dat eindelijk de milieukosten van chemie en kunstmest in de gangbare producten doorberekend worden.

'Schappen vol met biologische producten'

Ik droom verder dat de biologische producten dan even duur zullen blijken als gangbare. Ik droom dat consumenten inzien dat een eerlijk prijs ook betekent dat je meebetaalt voor biodiversiteit, voor economische weerbaarheid van het platteland, voor sociale rechtvaardigheid. Ik droom dat dan iedereen weet dat 80 procent van het energieverbruik in de landbouw slechts goed is voor 20 procent van de wereldvoedselproductie. Ik droom dat de hele keten aan de omslag mee wil werken en dat winkelbedrijven biologische producten niet langer als ­extra dingetje gebruiken om zich te onderscheiden in de markt. Ik droom dat de schappen vol liggen met bio en dat er nog een klein schap is voor gangbaar geteeld voedsel, om af te kicken.

Zeer inspirerend, die beurs.

Of registreer je om te kunnen reageren.