Redactieblog

16 reacties

Sharon, pak Brussel aan!

Voor meer plaatsingsruimte voor dierlijke mest moet de staatssecretaris haar glimlach verruilen voor verbeten blik.

Het is een drama waarvan de gevolgen nog lang niet zichtbaar zijn, maar dat het veel financiële zorgen en veel verdriet aan de talloze keukentafels zal geven is duidelijk. Ik heb het over het fosfaatplafond.

De recente geschiedenis is bekend en veel besproken; afschaffing van het melkquotum werd door iedereen, van boer tot adviseur tot melkfabriek, positief ontvangen. Er was veel vraag naar melkproducten en als wij in Nederland niet meegroeien, dan doet de rest van de wereld het wel en verliezen wij markt.

Nieuwe stal groter en gericht op de toekomst

Groei niet te veel, werd terecht geroepen, want het milieu speelt ook een rol, en het gros van de boeren hield en houdt zich eraan. En wees eerlijk, jaren van goede prijzen voor de melk, een verouderde stal, opvolger in beeld: je bent bijna verplicht een nieuwe stal te bouwen. Dat gebeurt massaal en allemaal wat groter, gericht op de toekomst, het zou gek én dom zijn om het anders te doen. Vaak met een geleidelijke groei in gedachten. Er wordt wel gesproken over beperking van de groei, maar duidelijk is er niets.

Foto: Roel Dijksma

Koehandel in optima forma

Dan komt juni 2015 in beeld: als donderslag bij heldere hemel valt het fosfaatplafond op ons dak; ja, ook bij mij als akkerbouwer. De melkers die hun quotum dik overschreden zijn de winnaars. Wederom een stevig slot op de groei van de melkveehouderij met weer een geldstroom naast het melken waar alleen een makelaar en een bedrijfsbeëindiger bij gebaat zijn. Afspraken met de EU verplichten ons tot deze maatregelen, stelt Sharon Dijksma. Het is echter koehandel in optima forma. Weer een concurrent minder, denken ze in het klagerige en achtergebleven Frankrijk.

Dringende behoefte aan dierlijke mest

Wat is de link met akkerbouw? Wij hebben dringend behoefte aan dierlijke mest, er is wat ons betreft geen overschot. Ook de akkerbouw wordt echter gegijzeld door de EU-regels, zogenaamd om vervuiling tegen te gaan. Absolute onzin. De akkerbouw verschraalt, juist nu we ons bewust worden dat we extra’s als sporenelementen en mineralen hard nodig hebben. Ook de technieken zijn er tegenwoordig om op de juiste momenten dierlijke mest aan te wenden. Akkerbouwers voeren meer mineralen en sporenelementen af dan ze aan mogen voeren. Veehouders produceren mest en moeten vervolgens kosten maken om ervan af te komen. Dramatisch genoeg is er niemand die het tij kan of wil keren.

Dijksma, op naar Brussel!

Een sterk georganiseerd bedrijfsleven zou invloed uit kunnen oefenen, maar dat ontberen we in Nederland. De politiek is zwaar verdeeld en te veel mensen denken dat producten vanzelf in het schap komen. De staatssecretaris zou haar innemende glimlach moeten transformeren tot een verbeten blik. Ze moet koers zetten naar Brussel en, zwaaiend met haar handtas zoals Margaret Thatcher in haar beste jaren, orde op zaken stellen!

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Uit het hart gegrepen!

 • Almagro

  Arie for president ! (of euro-comissaris dan).

 • Martin Oldenhof

  Helaas zie ik Dijksma geen Tatcher actie maken. Maar ik hoop dat ik ongelijk krijg. 

 • kleine boer

  Precies zo als het is!!  Maar ja als ze niet eens ziet dat het te nat is om gier te rijden en gewoon zegt tis een neerslag tekort weet je al meteen haar kennis vd landbouw 0,0

 • 18borst

  En zo is het helemaal

 • Mozes

  Wat een slechte column! Van alles wordt door elkaar gehaald. Dat de grond verschraald heeft niets met het fosfaatplafond te maken maar met de aanwendingsnormen. Er is mest genoeg, zoveel zelfs dat velen er niet eens vanaf kunnen of extreem hoge prijzen moeten betalen. Het fosfaatplafond begrensd de hoeveelheid mest die in Nederland geproduceerd mag worden en niet de hoeveelheid die per hectare aangewend mag worden. Voor alle duidelijkheid dus nogmaals: dat er te weinig mest op de grond komt, komt niet doordat er te weinig geproduceerd wordt maar doordat een te groot deel verwerkt moet worden en niet op Nederlandse grond mag worden gebracht.

  Er wordt gezegd dat 'als bij donderslag bij heldere hemel het fosfaatplafond op ons dak valt'. Het fosfaatplafond was al jaren bekend. Ook was bekend dat wanneer het overschreden werd er dierrechten zouden komen. LTO heeft dierrechten uiteindelijk weten te voorkomen en fosfaatrechten er voor in de plaats gekregen. Fosfaatrechten geven de boer meer ruimte dan dierrechten. 

 • alco1

  @Mozes. Dat geproduceerd en aanwendings normen door elkaar gehaald worden is waar. Dat het daardoor gelijk een slechte column is ben ik niet met je eens.
  Het fosfaatplafond was voor velen wel een donderslag bij heldere hemel. Ze wisten het niet. Naief zou jij zeggen. Lees maar eens na hoe een Jonkman uit Marienheem zijn uitbreiding wilde rondzetten. Heb jij daar toen opgereageerd van pas op het fosfaatplafond?
  Zelfs werd er door LTO ers gesteld dat de mestverwerking op gang moest komen anders zouden we door het plafond gaan. Iedereen ging er dus vanuit dat verwerkte mest niet zou mee tellen. 

 • veldzicht

  Waarom is er een mest overschot ?,omdat de milieubeweging en dieractivisten al jaren lopen te gillen dat er een overschot is en de hele politiek en de meeste mensen geloven dat gebral.Nu hoor je het eens van een kenner, Arie Noordam,akkerbouwers zitten te springen om dierlijke mest om reden dat de grond verschraald.Als alle grondeigenaren naar behoefte kunnen bemesten is er geen overschot en kan je beter spreken over het bruine goud,(behalve als het op je nette kleren  zit.) en is er totaal geen sprake van vervuiling van grond of oppervlakte water,mocht er toch nog een overschot zijn verwerken en exporteren.
  Dat hele fosfaatplafond is een door de overheid verzonnen gedrocht en zou
  Charon Dijksma zich druk moeten maken dat het van tafel gaat.

 • Jaap39

  Goede column, nog betere reacties!

 • alco1

  Trouwens @Mozes. Geheel rechtstreeks zegt Arie ook niet wat jij beweert.
  Het valt me van je tegen dat je je zelf een beetje op de borst begint te kloppen met je 'wijsheid'.
  Het zal ontegenzeggelijk er mee te maken hebben dat jij zelf wel met de fosfaat rechten uit de voeten kunt. Ik ook wel. Maar het beleid zaait tweespalk en dat zal leiden tot rancune en dat moet ten alle tijde voorkomen worden.

 • landboer


  Je hebt helemaal gelijk mozes ,maar ik kan LTO/NZO slecht vergeven dat ze dat nooit goed onder de aandacht gebracht hebben! NMV wel! LTO maar lobbyen voor afschaffen melkquotum en ondertussen de gevolgen verzwijgen,die ze heel goed wisten! Ik was dankzij de NMV goed geinformeerd, maar hier in de buurt zijn er die gebouwd hebben voor meer dan het 3 dubbele! Kortom grote drama's, er worden bedrijven, personen en familie's verwoest!

  En dan ook nog zeggen dat LTO dierrechten voorkomen heeft, voor een extensieve maakt dat weinig uit!

 • boerke brabant

  lees hierboven dat er onder meer de zwarte piet geschoven wordt naar een nalatig lto/nzo. Zij hadden eerder moeten waarschuwen. Ik ben het eens dat zij in onze belangenbehartiging niet scherp genoeg zijn geweest. Maar daarnaast heb je nog altijd je eigen verantwoordelijkheid. Als je verdubbelt of zelfs een stal bouwt die drie keer zo groot is , dan moet er toch ook wel ergens een moment zijn dat je bij jezelf denkt ; is dit wel verantwoord ?

 • alco1

  Juist boerke. Er moet een moment zijn dat je bij je zelf denkt: 'Is dit wel verantwoordt' en zelfs hebben banken 'zorgplicht'.
  Maar zoals het nu gegaan lijkt het meer op gokken dan ondernemen en dat is het verkeerde.

 • BO(skabout)ER

  mooie column

 • Noordam2

  sorri voor de late reactie Mozes, ik was even weg. Ik vind zelf dat ik geen zaken door elkaar haal, de aanwendingsnormen zijn gewoon te laag. Gebaseert op de Brabantse maisvelden in het verleden, je weet wel, die percelen waar de Ph cijfers enorm hoog waren, die hebben de komende tietallen jaren geen probleem.Wij waren echter boeren die strooiden naar behoefte, bouwden geen buffer op en ja
  WIJ hebben nu wel een probleem. Komt nog bij dat de jaarlijkse derogatie voor de veehouderij ten koste ging van de akkerbouw, wij waren wisselgeld bij de EU.
  de brutalen van de hoge fosfaat waarden  in het verleden en de brutalen van de hoge overschrijding van het melk quotum van afgelopen jaar zijn de winnaars!
  Bij de EU vinden ze het best maar er klopt geen moer van

 • Noordam2

  En Mozes, als iemand een column  schrijft moet er wel wat te discuseren zijn.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.