Redactieblog

7 reacties

Eendracht maakt macht

De argumenten van 125 jaar geleden voor krachtenbundeling in coöperaties gelden nog steeds. Dit schrijft columnist Arie Noordam.

De agrarische sector was 125 jaar geleden een speelbal van de handel, werd uitgebuit en niet zelden opgezadeld met woekerrentes. De nood was zo hoog dat er een reactie kwam uit de sector zelf. Coöperaties als Samen Sterk en Ons Belang schoten als paddenstoelen uit de grond en, niet onbelangrijk, werden een succes.

Verdeeldheid

En nu, 125 jaar verder? Er is een EU gebouwd die eenheid zou moeten bewerkstelligen, maar een verdeeldheid creëert die zijn weerga niet kent. Zo dictatoriaal geleid dat de EU’s zelfbenoemde vijand Poetin er nog wat van kan leren. Dan onze Tweede Kamer: er zijn zestien fracties, 80 procent te veel, en dus is het onmogelijk om verantwoord beleid te maken.

Belangenbehartigers niet gehoord

En onze eigen agrarische sector? Natuurlijk hebben we belangenbehartigers. Ik zal er een aantal noemen: NVV, NAV, NMV, varkens-, akkerbouw- en melkveevakbonden, bij het melkvee ook nog DDB, een clubje dat al op de barricade klimt als het maar denkt dat de melkprijs gaat zakken.

Heel jammer dat die barricade niet meer is dan een klein, laag zeepkistje en dat het geluid dat DDB voortbrengt gelijk is aan het piepen van een muisje, het wordt niet gehoord en is dus zonde van de energie. En we hebben ook nog de LLTB, goedwillende, ongetwijfeld gezellige Limburgers, maar te klein om een vuist te maken.

Geld laten verdampen

Veel groter is ZLTO, die organisatie is een spannende wedstrijd begonnen met de overheid. Wie kan het meeste geld in een bodemloze put laten verdwijnen, oftewel laten verdampen?!

Getalsmatig zal onze overheid dat wel winnen, gemeten naar de omvang van de achterban weet ik het nog zo net niet. € 16,8 miljoen tegen 15.000 leden.

Arie Noordam, vennoot in het akkerbouwbedrijf Novifarm in Numansdorp (Z.-H.).

Enfin, ZLTO doet in ieder geval verwoede pogingen om een uitgeklede varkensslachterij in de benen te houden zodat de leden tegen bodemprijzen hun varkens kwijt kunnen. Dan hebben we nog LTO Noord: ook te klein en die groep doet het natuurlijk ook niet goed, althans volgens de niet-leden.

'Wij zijn het zélf'

Wat is nu het positieve van dit stukje? Wij zijn het zélf; u, ik en de hele agrarische sector vertegenwoordigen die bovenstaande clubs. Wij stoppen daar zelf eindeloos veel tijd en energie in. En niet alleen in bovenstaande, we creëren ook nog eens eindeloos veel keurmerken en certificeringen.

De club opheffen

Laten we daarmee stoppen, laten we op de eerstvolgende ledenvergadering van zo’n afkorting voorstellen de club op te heffen. De tijd is rijp om weer eens te gaan denken aan Ons Belang, Samen Sterk!

En als u mij niet gelooft vraagt u maar eens aan de glasgroentetuinders wat een verdeeld huis kost, u zult ervan schrikken, terwijl juist dáár 125 jaar geleden de revolutie begon. Schrijnend! Ongetwijfeld zitten bij al die bovenstaande organisaties verstandige mensen, bundel die krachten zodat we zelf beleid kunnen maken om samen met overheid en handel dat beleid vorm te geven.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  uit mijn hart,
  hoe turn je je collega om dat niet jij om moet vallen,maar dat er een gezamenlijk belang is

 • Mozes

  Opmerkelijke tegenspraak: de EU is "dictatuur" omdat er blijkbaar te weinig inspraak is terwijl de Tweede Kamer te veel partijen heeft en dus te veel inspraak heeft.

 • Mozes

  Laten we in ieder geval niet denken dat wij met de dorpscoöperatie van 100 jaar geleden in de huidige tijd onze belangen veilig kunnen stellen. Met 70% export kun je niet zonder coöperaties die wereldwijd opereren. Dat zijn onvermijdelijk hele grote organisaties waar de boer verder vanaf staat en zijn mening moet delen met zeer velen.

  Ook wat belangenbehartiging betreft hebben wij organisaties nodig die internationaal samenwerken. Samen met belangenbehartigers uit andere landen kun je in Brussel wel wat bereiken.

 • Noordam2

  goed gelezen Mozes, maar een dictatuur betekend nog niet dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Natuurlijk gaan we niet terug naar de plaatselijke Ons Belang, maar een goed georganiseerd bedrijfsleven, die serieus genomen wordt door de overheid en andere partners zou beter zijn.
  je zult het met mij eens zijn dat onze sector nu hopeloos verdeelt is met alle gevolgen van dien.
  de column is geschreven met maar één doel, denk daar over na!

 • alco1

  De EU en onze eigen overheid kan allebei gezien worden als een dictatuur. De vertegenwoordiging van onze landbouw is maar zeer miniem.

 • info36

  Dit stuk is super goed geschreven met de juiste visie die helaas bij velen ontbreekt.

 • Can

  Het probleem is de kostprijs ,van de Nederlandse landbouw.
  Die is te hoog tov de concurrent ,wereldmarkt .
  Dit veranderen de belangen behartigers niet .
  De opbrengst per eenheid is hoog ,en kosten hoog per eenheid .
  Eigenlijk is Nederland dus geen concurrent .

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.