Commentaar

15 reacties

Stro persen of inwerken

De tarweoogst is goeddeels achter de rug en veel akkerbouwers zitten in het stro. In die zin dat ze het óf aan het inwerken zijn óf aan persen en laden.

De afweging inwerken of verkopen is voor de akkerbouwer een keuze tussen de korte en de langere termijn. De korte termijn is die van direct wat extra opbrengst uit de graanteelt; de langere termijn is dan die van een productievere bodem door meer organische stof.

Bodemverdichting

Een argument contra persen dat hier de laatste jaren bijkomt, is de bodemverdichting. Een groeiende groep akkerbouwers wil de zware stampende pers niet meer op het land hebben. Al helemaal niet meer de vrachtwagens. Met hun bandenspanning van tegen de 10 bar verdichten ze de bodem. Volgens Wageningse deskundigen treedt deze vaak onomkeerbare schade ook op op een vrij droge graanstoppel tot onder de bouwvoor. Onderzoek van een paar jaar geleden bracht ook aan het licht dat veel Nederlandse gronden verdicht zijn of bij de huidige intensieve bouwpannen en zware machines groot risico lopen dat te worden.

Weloverwogen keuze maken

Het lastige aan de keuze voor akkerbouwers is dat persen nu direct zeker €200 per hectare extra oplevert, terwijl hakselen en onderwerken meteen een paar tientjes extra kost. En dat het voordeel op langere termijn eerder beredeneerd is dan een aanwijsbaar gevolg is van ingewerkt stro. Soms is vijf tot tien keer €200 erg welkom.
Niettemin is de akkerbouwer het aan zijn bedrijf en aan zijn bodem verplicht om zich als goed rentmeester te gedragen en de afweging tussen wel of niet persen in ieder geval weloverwogen te maken.

Laatste reacties

 • maxisprint


  In ZW Nederland word nog vrij veel geperst: ze zorgen slecht voor de grond

 • vandenbrand

  stro eraf, stalmest erop. in het najaar als het nat is er veel meer schade dan nu met kurkdroge grond.

 • agro1


  droog ploegen.

 • new kids


  Gewoon hakselen allemaal, heb ik des te eerder vraag naar stro.

 • Schaap1975

  Een goede akkerbouwer hoeft geen stro te laten verhakselen. Maar zaait een goede groenbememester welke stikstof oplevert. Om het stro te laten verteren is een behoorlijke hoeveelheid stikstof nodig. Als je dit meerekend wordt er maar weinig stro verhakseld. En over het verdichten van de grond zijn toch al lang diepwoelers voor uitgevonden. Ik kom zelf van klei tot 85% afslipbaarheid dus ik kan wel zeggen dat verdichting en structuur daar erg belangrijk zijn.

 • mientje


  Stro hakselen, 30 m3 mest erop dan de groenbemester er in.

  Voor stro prijzen rond de 250 euro per ha gelijk de hakselaar er in!!

 • pinkeltje


  Is er voor het verteren van een groenbemester geen stikstof nodig? En is de stikstof die inderdaad nodig is voor het verteren van stro verloren of komt die later toch weer beschikbaar?

 • agro1

  de GROEI van groenbemester vraagt N. deze komt vrij bij vertering, net als de N aan gehakseld stro toegevoegd. dit alles gaat met verliezen gepaard. beste is strooien naar behoefte op gepast tijdstip, oei, wat schrijf ik nu?? dit is niet correct, maar wel juist. zulke uitlatingen dienen officieel ontkracht te worden!!! voed de wereld en verhonger.

 • francois xavier

  @ mientje, hier in belgie word het sto aan 150€ ha verkocht, niet geperst of gekeerd. 250 lijkt me veel. daarna 12 ton koedrijfmest per ha (méér mag niet van de groenen)  en verplicht
  groenbemesting.

 • ed12345


  Ik haksel al jaren ok het leverd minder op .Ik denk toch dat klei er hier profeit van heeft ,mest is tegenwoordig bijna allemaal nat NPK ja maar organische stof zit daar niet zo veel in

 • maxisprint


  Door de vergroening worden nu ook meer groenbemesters geteeld, dit heeft de grond hard nodig

  Daarom is het ook heel goed dat die verplichting er is gekomen

  Ik geloof er echter niet in dat de eis van 10 weken i.p.v. 8 weken iets toevoegd aan een betere bodem, de daglengte neemt in november te veel af en( zware) kleigrond heeft de tijd nodig om in de winter te verweren.

 • schoenmakers1

  we hebben minder verplichtingen nodig

 • agro1

  maxi..., wie heeft je ooit belemmerd groembem te zaaien? laat ieder doen wat hem het beste lijkt. hoewel... op klei laat in het jaar groenbem onderploegen heeft beslist geen opbrengstverhogendeffect. mooi toch... voed de wereld en verhonger.

 • maxisprint


  Ik bedoelde meer dat er veel bedrijven met een negatieve organische stof balans zijn, maar dat de betreffende akkerbouwers hier veel te nonchalant mee om gaan...

 • agro1

  voorkomt wel problemen, zoals bijvoorbeeld overmaat aan regenwormen en slakkenvraat. vroeg ploegen is beter voor de grond dan laat wat groenvoer inkuilen in de ploegvoor, want de onnozele Staatsregeln hebben wel dat gevolg. blauwe slik is alleen polcor opbrengstverhogend, maar in het echt valt dat enorm tegen. prijsondersteuning heet dat. feed the world and starve.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.