AkkerbouwOpinie

Rusland stapt in het pootgoed

De Russen willen hun eigen pootgoedteelt opzetten. Of we dat nu leuk vinden of niet, we kunnen er maar beter bij zijn om er aan te verdienen.

Mede door de boycot gaat Rusland een eigen pootgoedteelt opzetten. De prijs van geïmporteerd pootgoed is extreem hoog: meer dan €1 per kilo. Ook de grappen met het open- en dichtgaan van de grenzen hebben enkele spelers in de markt doen besluiten niet meer af te wachten maar te starten. Een van deze partijen is Frito-Lay, maar deze fabrikant is niet de enige.

BV Nederland moet bij Russen in beeld blijven

Afgelopen week was ik op een seminar van Frito-Lay, waar het concern een toelichting gaf op zijn Russische plannen. Na deze introductie gaf Ad Fioole, regiohoofd van keuringsdienst NAK, een presentatie over de pootgoedteelt: van de teelt van miniknollen tot en met het eindproduct voor de fabriek. Of we het nu leuk vinden of niet, dat doet er niet toe. De pootgoedteelt komt er toch wel in Rusland. En dan kunnen we er maar beter bij zijn en samenwerken om er een succes van te maken. Dan blijft BV Nederland in beeld en kunnen we handel blijven drijven.

Russen zijn op de goede weg met Nederlands uitgangsmateriaal

Na het theoretische deel bezochten de seminardeelnemers, waaronder ik, nog een pootgoedveld. Dat zag er goed uit. Met wat zoekwerk lukte het om nog wat zieke planten te vinden, maar dat was niet eenvoudig. Dus de Russen zijn zeker op de goede weg. Ze maken gebruik van Nederlands uitgangsmateriaal, wat ze vermeerderen. Op die manier drukken ze de kosten en blijft de BV Nederland in beeld als het gaat om pootgoed. En dan wel met de hoge klasse, die ze in Rusland kunnen natelen.

Qua technische resultaten kunnen Russen nog wat leren van Nederlanders

Het telen van pootgoed beginnen de Russen al goed te leren. De dag na het seminar bezocht ik samen met Sergey, regionaal agromanager van Fritolay, een aantal grote telers. Op een steenworp afstand van elkaar telen twee akkerbouwers elk meer dan 1.000 hectare aardappelen. Voor Russische begrippen doen ze het perfect. Qua technische resultaten valt er nog wel wat te verbeteren. Maar qua verdiensten … daaraan kan geen enkele aardappelboer in Nederland tippen.

Welke Nederlandse pootgoedteler wil meedoen met Frito-Lay?

Frito-Lay staat open voor samenwerking met pootgoedtelers die hierin willen participeren vanuit Nederland. Voelt u daar wat voor? Laat het mij weten.

Beheer
WP Admin