Redactieblog

17 reacties

Politici, roep geen onzin over landbouw!

Weg met veehouderij, weg met kunstmest; dat roepen politici. Stop met die onzin en denk in oplossingen!

In de media volgen berichten, meningen en uitspraken elkaar in razend tempo op. Daarbij is de nuance vaak ver te zoeken. Neem een recente uitspraak van Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren. 'Stop de kunstmestproductie', stelt zij voor. Bijna tegelijkertijd orakelt Niko Koffeman, partijgenoot en lid van de Eerste Kamer, dat de veehouderij beter kan verdwijnen.

Voedselproductie kon enorm stijgen dankzij kunstmest

Waar waren deze politici vroeger met hun hoofd tijdens de geschiedenislessen? Ze hebben in elk geval niet meegekregen dat sinds de ontdekking van de kunstmest door de Duitser Justus von Liebig zo'n 150 jaar geleden, de voedselproductie enorm is toegenomen. Voedsel werd ook veel gevarieerder, lees: gezonder. Parallel daaraan steeg de welvaart. En dan komen die grijsgedraaide uitspraken: 'Er is overschot', 'we verdelen het voedsel niet goed' en 'we gooien te veel weg'.

Westen gooit 14 procent van voedsel weg

Toegegeven, hier in het rijke Westen zijn geen tekorten. We kunnen best wat soberder leven. We gooien 14 procent van ons voedsel zomaar weg. En ja, de verdeling kán beter. Vergeten wordt dat we het destijds hadden over 1 miljard mensen, terwijl er nu 6 miljard rondscharrelen op deze planeet.

Arme mensen kunnen niet zonder eiwit uit vlees

De 6 miljard mensen op deze aardbol willen ook nog eens een beetje meer eten. Bovendien kunnen arme mensen niet zonder eiwit uit vlees, omdat zij niet beschikken over andere hoogwaardige eiwitten. Daarnaast worden die bijna 6 miljard monden er binnenkort 7 à 8 miljard, die we allemaal moeten voeden.

Zonder kunstmest en vee dreigen voedseloorlogen

Denken eerdergenoemde politici nu werkelijk dat het zonder kunstmest kan en uiteindelijk ook zonder dierlijke mest? Zouden ze het aandurven hun uitspraken hard te maken met een wereldwijd verbod op kunstmest en veehouderij? Ik weet 100 procent zeker van niet, want ook zij weten dat gebrek aan voedsel de grootste oorzaak kan worden van oorlogen.

Politici hebben voorbeeldfunctie en moeten op woorden letten

Is het dan zo erg dat politici die uitspraken doen?  We hoeven ze toch niet serieus te nemen? Ja, het is wel erg, en ook schadelijk voor onze sector. Die mensen hebben een voorbeeldfunctie, ze hebben volgers. En wat denken al die volgers, oftewel consumenten, als zij een boer kunstmest zien strooien – of erger – dierlijke mest zien uitrijden? Zij zien de boer als een vervuiler. Zij denken dat de boer helemaal geen mest hoeft te strooien, omdat Esther Ouwehand dat zegt.

Praktische oplossingen om iedereen te voeden

Wij, telers en veehouders, moeten dat op onze beurt weer allemaal uitleggen. Maar dat is niet ons vak, wij zijn daar niet goed in. En wat is het nut van die uitspraken? Die hebben geen nut. Ze zijn alleen bedoeld voor politici om zich te profileren. Ga liever constructief aan het werk en bedenk samen met de boer praktische oplossingen om alle monden te voeden. Wordt vervolgd!

Laatste reacties

 • 4clover

  Mooi verhaal, maar zou meer effect hebben als het in de telegraaf/ ad of andere landelijke krant stond. De meeste lezers van een blog hier zullen ( hopelijk) niet veel anders zeggen

 • Kruys1970


  Mooi verhaal jammer dat we het niet kunnen verspreiden op onze fb pagina zodat de burgers dit kunnen lezen.

 • Ad7

  jullie slaan allen de spijker op zijn kop, mooie taak voor reed/elsevier om dit op te pakken.

 • Melkboer8


  Mooi verhaal, natuurlijk heeft kunstmest bijgedragen aan het ontwikkelingsproces van de landbouw, maar nu zijn we op een niveau dat we een mest overschot hebben als we dat nu eens weg konden werken door minder kunstmest te gebruiken en meer dierlijke mest was er weer een probleem minder.

 • Zuperboer

  Die 2 zijn sekteleden van de 7de dag adventisten. Een sekte die op geniepige wijze via de TROS/RADAR/WAKKERDIER/PVDD/THIEME met dubbele agenda en mooie dames om het plaatje nog boterzachter te maken als hoofddoel heeft het domesticeren of in stand houden van de domesticatie van landbouwhuisdieren af te schaffen.

 • erikie

  Mooi stukje maar jammer dat je het alleen kan lezen als je bent ingelogd!  

 • B. Heeren

  allemaal delen op facebook en je maakt de kring al groter

 • joohoo

  We moeten terug naar 1 miljard mensen lijkt me duidelijk.

 • Jaap39

  Door biologisch te gaan produceren gaan we dus oorlog creëren. 
  Eigenlijk wisten we dit al natuurlijk. Maar ja, beetje hype gevoelige consument doet graag met iets nieuws mee. Wordt tijd dat mensen zelf weer eens gaan nadenken. 

 • Elevage

  Wie is de uitgelezen persoon om dit verhaal uit te dragen en overal zichtbaar te zijn??

 • VET010

  Krijg als dierenarts duidelijk het idee dat den Haag ons weg wil hebben, de papieren rompslomp is zodanig dat ik niet meer begrijp waar het nog over gaat. Papier of dier????
  Terwijl we weten dat voedsel een basis voorziening is die goed en voldoende geproduceerd kan worden door onze trots de agrarische sector

 • auto35

  Bilboards plaatsen met pakkende teksten!

 • Burnetti

  Melkboer8: goeie reactie!

 • Mozes

  Als je iets van bemesting zou begrijpen @Burnetti, zou je weten dat de reactie van @Melkboer8 helemaal niet zo goed is. Het is namelijk heel wat complexer dan @Melkboer8 stelt.

 • veldzicht

  Mozes,waarom is de reactie van melkbooer niet goed?minder kunstmest en meer mest wat is daar op tegen.

 • LJ Frijters

  Waarom


  komt de agrarische tak toch vaak zo slecht in beeld, dat is voornamelijk door uitspraken en beweringen van zoals hierboven, uitspraken bevatten heel vaak halve of volledige onwaarheden.
  Dit beïnvloed de publieke opinie op een onjuiste wijze en zet deze in een onterecht negatief daglicht.
  De kunst(mest) die toegepast wordt zijn essentieel voor de groei van planten en zijn met de huidige normen zeker niet belastend voor het milieu.

 • agratax2

  De conclusie al getrokken, telen en eten volgens de norm van PvvD is alleen mogelijk als we voedsel blijven importeren uit het arme deel van de wereld. Hun regeringsleiders hebben de goede gronden en het voppervlakte water afgestaan aan kapitaalkrachtige instituties die er voedsel en voeder op telen voor o.a. Europa en China. Door deze praktijk kunnen onze antielandbouw prominenten met hulp van de vrijhandel hun zin doorvoeren met valse voorlichting. Ze zijn zich er niet van bewust, dat door hun landbouwbeleid hier ze meewerken aan Land Grabbing en de daaruit voortvloeiende Migratie / vluchtelingen stroom. Zolang wij dierwelzijn, milieu, klimaat en vrijhandel tot Geloof hebben verheven, zal de wereld steeds dichterbij een niet te stoppen stroom vluchtelingen over de hele wereld komen met de daarbij behorende sociale ontwrichting van de maatschappijen waar deze mensen door trekken en zich vestigen.   

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.