Redactieblog

9 reacties

Gooi consultants eruit en vertrouw op uzelf

Denkt u als teler zelf na of doet u braaf wat uw consultant en zijn computermodellen zeggen? Na het onderwijs en de zorg wordt de landbouw in modellen geduwd, soms dwars tegen de praktijk in. Teler, vertrouw op uw eigen kracht!

Het bestaat natuurlijk al een tijdje, de neiging om mensen van bovenaf in een keurslijf te persen. Ik heb het gevoel dat het steeds erger wordt. Ook de laatste vrijplaats die ons nog restte, het boerenerf, wordt er meer en meer door geteisterd. Ging de boer vroeger vooral te rade bij eigen ervaring, groene vingers en een collega, nu krijgt hij van zijn al of niet betaalde voorlichter advies wat hij allemaal moet doen.

Voorkiemen? De kweker geeft de teler teeltadvies

Maar je bent er toch zelf bij, kun je tegenwerpen. Tja... Ik had mijn aardappels weer graag willen voorkiemen, dat geeft altijd de beste resultaten. Maar de kweker gaf als teeltadvies dat je niet moest voorkiemen. Warmtestoot, mooi pootbed maken en poten maar, schreven ze. Die kiemen braken toch maar af, mijn ervaringen telden niet. Nou, dan kiem je toch lekker wél voor, zou je zeggen. Maar wat ­gebeurde: ze leverden het pootgoed gewoon niet af. Vlak voor de geplande pootdatum kwam het pas aan.

Het is maar een voorbeeld van wat ik overal zie gebeuren.

De groeiende macht van computermodellen, onderzoekjes en studeerkamers

We verschuiven langzaam naar een protocolsamenleving waarin ons leven wordt bepaald door kortstondige proefveldresultaten en in studeerkamers bedachte procedures. De uren zorg worden berekend door een lijst af te vinken, de ­hypotheekrente wordt bepaald door een algoritme van het hoofdkantoor, het onderwijs wordt gedicteerd door slagingspercentages. Het zijn geen mensen van vlees en bloed die adviezen geven. Hoewel ze nog vaak 'consultants' heten, zijn het gewoon invul­slaven van een computermodel.

Teler kan wel iets vinden, de consultant weet het beter

Ja, zegt zo'n consultant dan, u kunt wel vinden dat u op uw manier goed zorg verleent, goede zaken doet, goed onderwijs geeft, goede aardappels teelt, maar uit onze modellen blijkt dat onze manier de beste is.

Geef consultants rotschop en vertrouw op eigen kracht

Het beste zou zijn om die zogenaamde consultants de spreekwoordelijke rotschop te geven en meer te vertrouwen op eigen kracht. Ik besef dat dat niet zo eenvoudig is. Er zijn allerlei maatschappelijke krachten die ons welhaast dwingen in de richting van de protocollen. Anders krijg je geen ­lening, geen goedkeuring van de inspectie, geen contract met de leveranciers.

Blind boeren op protocol, met de rug naar natuur en consument

Ik denk dat we doorschieten. Er zijn veel boeren die het protocol verkiezen boven het boeren met de natuur en met de rug gaan staan naar die andere maatschappelijke kracht: de consument. Ze willen per se meedoen met het gedroomde protocol van megastallen en superbedrijven. En zwemmen zich vast in de fuik van door het grootbedrijf bedachte modellen.

Nu zou ik niet mezelf zijn als ik niet zou eindigen met een moralistische boodschap: consultants, modellendenkers, verkopers van gebakken lucht, dáár is het gat van de deur!

Laatste reacties

 • somporn

  Een mens heeft hersens gekregen,maar van bovenaf/politiek heeft men liever niet dat het klootjesvolk dit gebruikt.
  Stel je voor dat hij met zijn kop boven het maaiveld komt.
  denk na,zo lang ze aan u kunnen verdienen,willen ze u als een hersenloze zombie gebruiken,komt er stront aan de knikker laten ze u vallen als een baksteen en dan moet u het zelf maar uitzoeken.
  Waarom ben je boer,omdat je een gave hebt en van niets iets maken kunt of ben je een slaaf van het systeem?

 • boerke brabant

  goede column, helemaal waar

 • mottonbird

  Diepe Buiging voor deze Colum !  het 6e zintuig zit niet in computer modellen.

 • alco1

  Een goede consulent geeft advies waar nodig is en legt zijn oor te luister waar hij zelf iets kan leren.

 • pinkeltje


  Zoals wel vaker het geval is ligt waarschijnlijk ook hier de waarheid  in het midden. Maar voor boeren die het allemaal zelf nogal goed weten zou ik zeggen doe gewoon wat je zelf het beste lijkt en trek je van niemand wat aan.

 • Mozes


  Ik heb een hele optocht aan slechte adviseurs gekend, adviseurs die een standaard verhaaltje vertellen en weer vertrekken. Of jou probleem ermee opgelost is kijken ze niet naar. Ik heb overigens ook wel eens een goede adviseur meegemaakt. Iemand die probleem-betrokken en oplossingsgericht was. Een goede adviseur durft zijn grenzen te erkennen en is niet bang er een derde bij te halen als hij er zelf niet uit komt. 

  Ook heb ik stront eigenwijze boeren meegemaakt. Boeren die zonder enige kennis heel slechte dingen deden (met medicijnen), dwars tegen alle adviezen in. 

 • bert bert

  De adviseurs zijn leurders die hun zaken proberen te verkopen en waar ze het meest aan verdienen ook liefst verkopen,Dat is toch heel normaal,Je vraagt kom zien naar de aadappelen fytoftra denk ik,ja het is er en advies dit en dat spuiten ,nog wat fosfor tekort nog wat hulp middeltjes en boer gelukkig en handel zeer gelukkig en 2 weken later zie het heeft geholpen en als je het niet had gedaan een ramp maar ja goede adviseur met goede raad ,kassa kassa en boer uitgemolken e n gelukig wat wil je nog meer

 • ed12345


  Pinkeltje vroeger waren er landbouw voorlichters betaald door de staat

  vandaag zijn de meeste voorlichters betaalt door bedrijven die ons iets te verkopen hebben dan wordt het al moeilijk om een neutraal advies te geven

 • pinkeltje


  Ik meen me nog te herinneren dat in die tijd voorlichters door boeren in veel gevallen ook als een stel Jan Doedels werd beschouwd. Moet er wel bij zeggen dat er ook voorlichters waren waar ze veel ontzag voor hadden. DLC dan misschien toch zo gek nog niet?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.