Redactieblog

8 reacties

Vernieuw, inspireer mensen en wees trots

Trotse telers weerstaan radicale actiegroepen. Vernieuw, leg de lat hoog en wees trots. Dat maakt mensen groter, het inspireert en straalt zelfbewustzijn uit.

Vijftig jaar geleden was er de televisieserie De Glazen Stad, geschreven door Willy van Hemert. Het verhaal ging over Westlandse tuinders, harde werkers in hun kassen, conservatief en enigszins in verwarring door de vernieuwingen die aanstaande waren. De vernieuwers van die tijd wonnen en overleefden, ook in de serie. De titelsong van die serie, gezongen door het Westlands Mannenkoor (WMK) was een hit en drukte de trots uit van het Westland en zijn Westlanders.

De Glazen Stad en 120 trotse mannen

50 jaar later staat het nummer nog op het repertoire van het WMK. Laatst gaven we (ik ben lid van het WMK) een concert in Harlingen. Op verzoek zongen we 'De Glazen Stad'. Na afloop vertelde de presentator van die avond dat hij zag dat 120 mannen 10 centimeter waren gegroeid tijdens het zingen van dat lied.

Yvon Jaspers

Trots zijn inspireert en straalt zelfbewustzijn uit. Een trotse boer is de beste ambassadeur, kopte Boerderij laatst, en ook Yvon Jaspers liet zich in die bewoordingen uit. Bij Novifarm zijn we trots op ons bedrijf en stralen dat uit, samen met onze twee medewerkers. We nemen geen genoegen met middelmaat en blijven streven naar beter in brede zin. Gelukkig zie ik in heel het land die uitstraling bij collega's.

Hoeksche Rode

Een voorbeeld dicht bij huis: collega Aad Klompe werd laatst geridderd, zijn tomeloze inzet voor onze sector is een inspiratiebron en een goede reden voor een lintje. Ook collega's die een nieuw soort aardappel (Hoeksche Rode) in de markt zetten, collega's die chips maken en onze buren, die met hun biologische bedrijf innoverend bezig zijn, stralen trots uit. Onze bioburen zijn een voorbeeld voor omschakelaars, en zijn ook voor Novifarm een inspiratiebron. Gangbare bedrijven kunnen ­leren van bio om zo schoner te gaan telen, nieuwe technieken toe te passen en dus duurzamer bezig te zijn.

Radicale milieuclubs

Dat de agrarische sector met veel inzet, zowel ­fysiek als geestelijk, de wereld van goedkoop voedsel voorziet, wordt lang niet altijd op waarde geschat. Vooral radicale milieuclubs vinden in boeren makkelijke slachtoffers, omdat boeren een 'gezicht' hebben en honkvast zijn. In plaats van normaal toezicht houden op onze sector, verlagen ze zich regelmatig tot radicale acties, zich verschuilend achter schimmige stichtingen, grotendeels betaald met subsidiegeld. Zijn ze ook trots als ze zien dat hardwerkende medeburgers onevenredig hard getroffen worden door hun acties? Marianne Thieme met haar politieke partij is vast trots op haar steun voor de dieren. Als ze zich als politica net zo druk zou maken om de miljoenen vernederde en verkrachte vrouwen, kan ze echt trots zijn!

Tot slot. Een verhaal heeft altijd drie kanten, mijn kant, jouw kant en de waarheid.

Laatste reacties

 • ed12345


  Ik herinner mij De glazen stad serie nog vond het prachtig.Wie had toen kunnen bevroeden dat nederlandse kassenkwekers naar de export landen zouden gaan om daar te kweken

  Wat die actiegroepen aangaat verbaast het mij dat er nooit iemand door het lint gaat ,en zijn dubbelloops pakt ,gelukkig maar .Het is zo verrekt gemakkelijk bij een ander (de boer)de boel op stelten te zetten dingen  beschadigen zonder daar voor verantwoording af te hoeven leggen De boer kan het weer herstellen in zijn toch al beknopte tijd uit zijn eigen al vaak even beknopte portmonnaie

 • Brinks

  boerderij heeft een leuke site

 • veldzicht

  Goed verhaal Arie Noordam.

 • agro1


  als de etterpuist, die de glazen stad is doorbreekt, ligt rabo met de pootjes omhoog. niet drijven op valse en fossiele sentimenten. advies: minder spacecake.

 • koestal

  Thieme en Wakker dier kunnen direct naar Afrika,daar worden meer olifanten en neushoorns afgemaakt dan er geboren worden,dus werk aan de winkel,daar is meer voor hun te doen, dan hier wat muggenziften.

 • Broes


  Dat een deel van de consumenten van agrarische producten zich - net als agrariers - verenigt in belangengroeperingen mag je hen niet verwijten. Zeker niet als zij zich - niet minder dan agrariërs - houden aan door de samenleving opgelegde regels. Subsidiegeld krijgen zij tegenwoordig alleen nog als zij constructief samenwerken. Voor de rest zijn zij zelffinancierend. Ook voor agrarische organisaties past samenwerking beter dan een vermeende slachtofferrol.

   

 • Noordam2


  beste Agro. het Westland is al meer dan 50 jaar een economische factor van belang voor ons land. De ondernemers inspireren elkaar. dat het op onderdelen de laatste jaren wat minder gaat wil nog niet zeggen dat de hele sector omvalt en  om dan het hele gebied met een etterpuist te vergelijken gaat erg ver, maar ieder zijn mening. Overigens is het stukje geschreven om mensen te motiveren, enthousiast te maken en niet om groepen financieel te analiseren.

   

 • agro1


  it's the ecnomy, stupid. (Bill Clinton)

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.