Boerenblog

7 reacties

Oogst is binnen, droogte is over

Seizoen 2014 gaat de annalen in als droogste seizoen in 100 jaar. Dit oogstseizoen had ik veel Nederlandse backpackers in de oogstploeg.

Seizoen 2014 is afgesloten met de oogst van de laatste sorghum. Het is het droogste seizoen in 100 jaar. De opbrengsten waren daarom naar verhouding zeer laag, wat een behoorlijk gat in de begroting slaat. Gelukkig valt het eindresultaat weer wat mee, omdat de onkosten in een droog jaar ook een stuk minder zijn. We hoefden bijna niet te spuiten, want het onkruid groeide ook niet. En het oogsten was in de helft van de tijd gebeurd (sorry, oogstploeg).

Eerste echte regen sinds februari 2012
Als ik geweten had dat de droogte dit jaar zo hard zou toeslaan, had ik de vier nieuwe Claas 770TT-trekkers een jaartje later laten komen. Ook de extra 24 meter zaaicombinatie en de Agrifac Endurance hadden nog wel een jaartje kunnen wachten. Maar in de eerste week van april viel ineens 100 millimeter regen, de eerste fatsoenlijke regen sinds februari 2012. Nu ben ik wel blij dat er voldoende machines klaarstaan om alles op tijd te zaaien en straks ook te oogsten. Want zoals het er nu naar uit ziet, verwacht ik wel weer een normale oogst.

Nederlandse backpackers in de oogstploeg
Het lijkt er op dat de oogstwerkzaamheden meer en meer door Nederlanders en ex studenten gedaan worden in de laatste jaren. De oogstploeg bestond dit jaar ook weer voor een derde uit vast personeel en voor twee derde uit Nederlanders, over wie ik weer uiterst tevreden was. Ook in de omtrek schakelen veel landbouwbedrijven backpackers in voor tijdelijk werk.

Voor de meeste jongeren is dit een unieke ervaring. Want waar kun je enkele weken praktijkervaring opdoen en met grote, bijna nieuwe machines rondrijden? En dan met het verdiende geld je vliegticket betalen of soms zelfs nog enkele weken vakantie houden?

Australiërs willen niet in binnenland werken
Deze backpackersituatie ontstond doordat de lonen hier flink stegen, omdat de mijnen het dubbele loon boden en de mensen daar maar twee van de vier weken hoefden te werken en in- en uitgevlogen werden. Zodoende zijn er weinig Australiërs die voor een normaal salaris tijdelijk hier in het binnenland willen werken. Deze situatie is trouwens de laatste maanden veranderd nu de prijs van ijzererts en kolen flink is gezakt.

Buitenlandse run op Australische grond
De rente is hier verlaagd van 7 naar 3 procent, doordat de drukpersen voor geld in verschillende landen volop draaien. Vooral beleggingsfondsen en banken uit China, de VS, Korea, Zwitserland en Engeland kopen nu volop grond. Vooral de laatste zes maanden.

Laatste reacties

 • ed12345


  Gerrit leuk iets van je te lezen .slechte jaren doen zeer vooral als ze komen als je net begonnen bent wat in ons geval al heel wat jaartjes achter ons ligt .Hier hebben we in oost Canada een hele lange en koude winter gehad ,2 weken terug vroor het s'nachts nog - 18 .Nu eindelijk lijkt het over te zijn

  Groeten Ed

 • Jan-Zonderland

  Gerrit, kun je mij eens een pb'tje sturen ?
  Alvast bedankt.
  MVG
  Jan Zonderland

 • G.Kurstjens


  Ed

  Alle nadelen hebben voordelen en alle voordelen hebben nadelen (Rien Michels)

  Nu we het slechtste jaar in de laatste 100 jaar gehad hebben, krijgen we de komende 99 alleen maar betere jaren.

  Groetjes

  Gerrit

 • wvb

  Was dat niet een uitspraak van Johan Cruijff 

 • Jan-Zonderland

  @wvb, klopt, Johan Cruijff zei: Elk nadeel hep z'n voordeel (hep met een P) maar Gerrit zat er niet zover naast.

 • agroforte

  Blijf schrijven Gerrit....ik geniet van elk artikel....ook hier in Brazilie was 2014 superdroog .Maak me een beetje zorgen want dat lijkt en tendens te worden...wordt ons wereldklimaat inderdaad droger?????Succes met de nieuwe inzaai.... groeten Arie Vosters

 • Slagter

  2015 fantastisch hier in argentinie, zeer goede oogst, maar gemiddeld teveel regen, dit jaar al 745 mm.  El nino in full swing nu, dus maak de borst (het land) maar nat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.