Redactieblog

7 reacties

Biodiversiteit in gevaar door octrooirecht

Multinationals hebben straks de macht met octrooien op planteigenschappen. Positie van kwekers, biodiversiteit én voedselvoorziening is in gevaar door dubieuze uitspraak Europees Octrooibureau.

In het verre verleden zijn akkerbouwers en veehouders de natuur een handje gaan helpen. Dat deden ze door goede planten en dieren te selecteren en daarmee door te kweken of fokken. Rond 1880 kwam de veredeling in een stroomversnelling. Het doel was om steeds sterkere, gezondere en productievere planten te kweken. Tussen 1880 en 2015 is veel veranderd. Veredeling gebeurt nu vaak in laboratoria en rassen worden ontwikkeld om zo goed mogelijk aan de eisen van de consument te voldoen.

Veredelaar met kwekersrecht beschermen is terecht

Nieuwe rassen ontwikkelen was vroeger een kwestie van de lange adem, en daardoor duur. Nu gaat het wat sneller; een nieuw ras ontwikkelen kost echter nog steeds veel tijd en geld. Logisch dat een veredelaar een nieuw ras enige tijd kan beschermen, daarvoor is kwekersrecht in het leven geroepen, een vorm van intellectueel eigendom. Het geeft de kweker de kans om zijn investering, volkomen terecht, terug te verdienen en te blijven investeren in verdere ontwikkelingen.

Kwekersrecht kent prachtig mechanisme voor open innovatie

Een fantastisch onderdeel van het kwekersrecht is dat andere veredelaars de beschermde rassen kunnen gebruiken voor ontwikkeling van eigen nieuwe rassen. Kwekersrecht leidt dus tot een soort open innovatie, tot een zeer brede inzet van genen en andere eigenschappen van planten. Het zorgt dus voor de zo broodnodige en zeer belangrijke biodiversiteit.

Octrooirecht aangescherpt door Europees Octrooibureau

Behalve kwekersrecht bestaat ook octrooirecht, overigens al twintig jaar, een recht dat willekeurige planteigenschappen beschermt. Een recht ook dat nu uitgebreid is door een uitspraak van het Europese Octrooibureau. Het geldt nu ook voor plant­eigenschappen die door kruisen en selecteren in nieuwe plantenrassen zijn ingebracht. Het hangt nu van de octrooihouder af of anderen gebruik kunnen maken van hun planten. Een enge gedachte, die de biodiversiteit van planten in groot gevaar brengt. Het gaat een enorme impact hebben op de voedselvoorziening in de toekomst als die macht in handen komt van een paar grote multinationals, spelers die alleen oog hebben voor geld (aandeelhouders) en marktmacht. De natuur, die zijn kracht en overleving juist haalt uit diversiteit, wordt ondergeschikt gemaakt aan het belang van multinationals en aandeelhouders. Duurder uitgangsmateriaal is ook niet in het belang van telers en de wereldwijde voedselvoorziening. Dat zulke bedrijven waarschijnlijk meer juristen in dienst hebben dan groene vingers, zegt meer dan genoeg.

Directeur Plantum heeft gelijk: telers zijn straks de dupe

Ik ben het dan ook hartgrondig eens met Niels Louwaars, directeur van Plantum, die vindt dat octrooien er zijn voor uitvindingen, niet voor ontdekkingen. De uitspraak van het Europese Octrooibureau is wat mij betreft dan ook een dubieuze. Het is niet ondenkbaar dat die gebaseerd is op ruilhandel waar de agrarische sector zo vaak de dupe van is.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het probleem dat we hebben gehad met Microsoft (monopoly) zal zich binnen de plantenteelt en dierveredeling ook gaan voordoen met alle bijkomende kosten, vertragingen bij verbeteringen en kapitaal ophoping binnen een kleine groep investeerders ten koste van de rest. Maar in mijn ogen is het meest negatieve dat de patent / ocrtooi houder de snelheid van ontwikkeling gaat bepalen en de richting. Ten tijde van het kwekersrecht kon iedere 'liefhebber'  kruisen en kweken naar hartelust, dit betekende dat er een oneindig aantal mensen werkten aan het verbeteren van rassen voor specifiek lokaal gebruik. Bij de nieuwe wetgeving van genen eigendom is dit station gepasseerd en bepaalt de patenthouder wie wat mag doen. Ze zullen het liefst 1 ras maken voor de hele wereld, de kosten moeten zo snel mogelijk terug komen.

 • koestal

  De multinatonals zijn de baas en en de  boeren mogen het [vuile]werk doen

 • info36


  Waarschijnlijk corruptie.

 • trijnie

  Door wie zijn deze bedrijven rijk en machtig geworden????
  Boycotten die lui en sla andere wegen in., voordat het helemaal te laat is.

 • ed12345


  Als zaaizaad teler zie ik de invloed van bedrijven als Dupont ,Monsanto,Sygentra en andere al enkele jaren .De goede en belovende zaadbedrijven worden opgekocht door die groten .Die willen helemaal niet met onafhankelijke telers werken alleen met ja knikkers .

  Hier in oost Canada worden mensen als b.v. Thomson en Sneider die het vuur  hebben van iets beters kweken uit passie en niet direct uit financieel belang worden door die overnamens erg zeldzaamMet die partikuliere bedrijven kon als teler als partner en bijna als lid van familie samenwerken .Bij die groten zeg als teler ja en amen en anders kun je opdonderen

 • trijnie

  En Ed12345 is dit nu op geen enkele manier tegen te houden?

 • bbuizer

  Als het <a href='<>'>vrijhandelsverdrag TTIP</a> er komt, wordt het ben ik bang nog moeilijker om de Europese octrooiwet wat betreft planten en planteigenschappen op te heffen zodat de ontwikkeling van nieuwe rassen door kwekers, klein en groot, gestimuleerd kan worden in plaats van geoctrooieerd. Door dat laatste wordt de diversiteit aan geschikte rassen geremd. Dan krijg je rassen die het op een heel continent maar moeten doen, terwijl er regionaal en lokaal grote verschillen, zowel landbouwkundig als wat betreft de marktvraag. Kleinere (waaronder boeren-)veredelaars krijgen daardoor geen of minder kansen om daarop in te spelen met geschikte rassen. 
  <a href='<>'>
  De Europese octrooiwet is niet meer van deze tijd (2)</a>. De octrooiwet die de samenleving van nu en later zou moeten dienen, dient nu deze grote multinationale ondernemingen. Dit gaat ten koste van de overlevingskansen van kleine veredelaars en zaadbedrijven. Het rassenaanbod wordt eenzijdig en schraal en dat maakt ook de voedselvoorziening erg kwetsbaar,... 
   

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.