Redactieblog

50 reacties

Zorg dat distelverordening gehandhaafd blijft

Ze bestaat nog, de aloude distelverordening, en ze is onmisbaar. Maar om haar te laten floreren moeten provincie of gemeente desnoods worden wakker geschud. Want distelzaad richt schade aan.

Hij is wel wat oud, maar bestaat op de meeste plaatsen nog steeds: de distelverordening. Deze verordening dateert uit 1951. Toen vond men het blijkbaar al belangrijk distel­bestrijding verplicht te stellen. Wijze mensen.

Akkerdistel en akkermelkdistel

De verordening houdt in dat rechthebbenden op gronden verplicht zijn deze te zuiveren van akkerdistel en akkermelkdistel voordat deze in bloei komen. Bij sommige provincies of gemeentes is het aantal gewassen wat uitgebreider.

Een zeer begrijpelijke verordening. Iedereen kent het wel, paars bloeiende distels. Maar er zit wat stekeligs aan. Immers, al deze mooie bloemetjes geven veel en pluizig zaad. Dat zaad waait met de wind mee en kiemt vrijwel altijd. De distelpopulatie kan zich dan ook ontzettend snel uitbreiden. Een zeer schadelijk onkruid dus.

'Fraaie' distelvelden zeer schadelijk voor akkerbouwer

Een interessant detail is dat de rechter in Zuid-Holland een uitspraak heeft gedaan dat alle distels op 50 meter afstand van een perceel dienen te worden verwijderd. Distelzaad waait maar 50 meter met de wind mee?

Wanneer je op sommige plaatsen door de natuur loopt zie je soms hele stroken met distels. Het lijkt zo mooi, bijna zijn het paarse lavendelvelden... Maar voor de akkerbouwer die in de buurt zit, kan het zeer schadelijk zijn.

Pas op ... Sommige provincies willen af van distelverordening

Er is wat aan de hand met deze distelverordening. Het is in de meeste gevallen een provinciale verordening. De provincie is dan verantwoordelijk om deze distels te bestrijden. Echter, in een aantal provincies is of wordt deze verordening afgeschaft. Wellicht uit oogpunt van behoud van natuur, of zou er een bezuinigingsmaatregel achter schuilen?

Een slechte zaak, want het zaad van deze distels waait overal heen en komt op de akkers terecht. Dat vraagt weer extra bestrijdingsmaatregelen, zoals ­bespuitingen. En zo zie je dat falend overheids­beleid juist leidt tot meer milieubelasting. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Eerste verantwoordelijkheid bij grondeigenaar

Distels moeten worden verwijderd. Dit kan alleen verplicht worden gesteld wanneer er een distelverordening is. Meestal op provinciaal niveau, maar soms hebben gemeentes dit overgenomen, of er ­bestaat geen verordening meer.

De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de grondeigenaar of gebruiker. Echter, wanneer deze geen actie onderneemt, moet de overheid handhaven. Nu is de overheid er vaak snel bij als er gehandhaafd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de controles op het gebied van mest of gewasbescherming. Met gretigheid worden boetes opgelegd plus korting op de betalingsrechten.

Stap over distels desnoods naar de politiek

Bij het handhaven van de distelverordening hebt u de mogelijkheid de overheid (provinciaal of plaatselijk) te wijzen op hun verantwoordelijkheid. Het is van belang dat daar meer werk van wordt gemaakt, anders komen we straks om in stekelige 'lavendelvelden'. Een beetje kenner weet wat daarmee kan gebeuren. Trek dus tijdig aan de bel bij de grondgebruiker en als dat niet helpt bij de overheid of de politiek.

Laatste reacties

 • somporn

  De R-overheid handhaaft alleen als er geldelijk gewin is in haar voordeel.
  Is dit niet het geval dan lapt ze alles aan haar l-aars.

 • alco1

  @somporn. Stem gewin.

 • trijnie

  Wat een gekraai. Alsof distels op de akkers of weilanden de kans krijgen te groeien.
  Of er gaat een spuit met roundup op of ze worden vroegtijdig gemaaid.

  Daarbij moeten we rekening houden met vlinders en vogels.
  Niet alleen van brood kun je eten.

 • agro1


  de meeste distels bloeien uit op Staatseigentum. rijk, prov, gem en schappen, het staatsappataat, dus, wil de eigen vuiligheid niet netjes opruimen. protesteren bij de overlastveroorzaker??? de slager en het eigen vlees. hoe ziek en corrupt is dit eens zo mooie land, kan niet wachten op de afgrond, hoe eerder hoe liever!!!! daar heb ik gelukkig een bondgenoot in de zich trijnie noemende  beroepsreaguurdermetteveeltijdendubbeleagenda. nee, geen schrijffout.

 • trijnie

  agro 1 voor jou kunnen distels dan vuiligheden zijn maar als je met andere ogen dan boerenogen kijkt, zie je wonderschone bloemen waar distelvinken van kunnen eten en vlinders op kunnen nectar zuigen.
  Natuurlijk wil je ze niet op je produktieland hebben maar om er nu zo'n toestand van te maken, er zijn wel ergere dingen in het leven. Ik zit hier momenteel in een penetrante mestlucht die ook nog ziekteverwekkers in zich hebben maar ik maak er geen punt van. Je kunt niet overal over klagen.

 • trijnie

  agro 1 wat ben je voor een mens? Dat je op deze manier reageert? Ga eens voor de spiegel staan en kijk jezelf eens diep in de ogen.

 • Schaapje

  Stekels,  distels en brandneteks dienen door een ieder te worden bestreden.  Agrariërs,  overheid en provincie moeten dit ook uitvoeren. Weidevogels vinden deze onkruidplanten niet prettig om bij te broeden. Ook de graasdieren kunnen zich eraan bezeren en kunnen / willen dit niet eten. Tevens als je dit in je wintervoer hebt krijg je die stekels in je handen.  Er blijven genoeg andere planten over voor vlinders, bijen en insecten.  Er zijn genoeg akkerranden met diverse bloemen tegenwoordig. En wil de burger de vlinders etc.redden kunnen ze misschien eens wat tegels uit de tuin verruilen voor wat bloeiend groen.

 • J@gertje

  Trijnie, wordt jij zo langzamerhand niet verschrikkelijk moe van jezelf? 
  Ik heb medelijden met je huisgenoten.

 • Mozes

  @trijnie, jij wilt eigenlijk terug naar de prehistorie toen mensen zich voedden met jagen en verzamelen. In die tijd liepen er hooguit enkele tienduizenden mensen rond in Nederland met een gemiddelde levensverwachting van 35 jaar. 
  We leven nu met 17 miljoen mensen die gevoed moeten worden. Dat kan niet met jagen en verzamelen, daar is landbouw voor nodig. 
  Distels laten groeien in bermen ed die zich vervolgens uitzaaien over de akkers veroorzaken een grote toename van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. 

  Hoe zit het eigenlijk met het distelbestand in jou eigen tuin? Geef je die wel voldoende ruimte? 

 • trijnie

  mozes, soms kun je beter zwijgen over je privegegevens......en weet je : ik heb geen buurman die overal drukte van maakt. Leven en laten leven....

 • trijnie

  Mozes, ik zou eens een goede enceclopedie ter hand nemen. Weet je dat er alleen in Nederland almeer dan honderd soorten distels zijn?
  Een distel is niet zomaar een distel in algemene soort. Er zijn tegenwoordig op alle tuincentra gecultiveerde distelsoorten te koop waarbij sommige wel 'wandelen' maar anderen maar moeilijk te houden zijn. Eigenlijk zou men op de landbouwopleidingen een vak natuur moeten hebben, misschien zou er dan meer respect komen voor wat bij het boeren hoort.
  En dan heb ik het niet over die boeren die dat wel degelijk hebben want die zijn er gelukkig ook.

 • Koen123

  Ho ho, laat iedereen in zijn waarde

 • gerjan slingenbergh

  @Mozes Weet je ook  hoeveel het percentage stijgt van mensen die aan kanker overlijden? Als je dat wist zou je vast anders reageren.

 • alco1

  To the toppic: Distels in land moesten altijd voorkomen worden omdat bij hooien de distels levengevaarlijk zijn bij inname. Grazend laten ze ze wel staan.

 • trijnie

  Alco, laten we nu eerlijk zijn, distels krijgen toch geen kans meer in grasland dat in april al gemaaid wordt als het een paar decimeter lang is?
  Wij hadden in het begin toen de houtwal net was aangelegd behoorlijke opkomst van distels. Teveel om de boeren in de buurt mee te plagen.
  Het was maaien en vol laten lopen met water en de distels waren weg en bleven op een enkeling na weg.

 • LUCTOR


  @trijnie Als de wolf de vrije hand krijgt zullen er in de toekomst nog meer graasdieren binnen blijven wat betekent nog meer maaien nog minder distelsoorten. Zo zal ook de lakenvelder uit het vechtdal verdwijnen, te grazen genomen door roedels wolfen. Hoe wil jij het kleine stukje aarde NL genaamd door geven aan de volgende generatie. Ben je soms VVD aanhanger want die doen het ook altijd voor de volgende generatie,s?

 • Hans Sudfryslan

  Trijnie natuurorganisaties lappen deze maatregers massaal aan hun laars , heb het zelf meegemaakt maar daar had ik een redemie voor . 
  Ik schreef een brief naar de  gemeente waar ik toen woonde rond 15 mei met daarin de waar schuwing dat de distels voor 1 juni gemaaid moesten worden anders zou ik het zelf doen . Dit heb ik maar 1 maal hoeven uitvoeren , want ik maaide niet alleen de distels maar het gehele gebied , heb wel vooraf dat ik begon met maaien eerst een paar foto's gemaakt dat daar ook werkelijk distels stonden op dat perseel , terrein van hun .
  Ze waren niet blij met mijn actie maar het hielp wel . 
  Ze hebben daarna altijd zelf gedaan bang van mijn dreiging dat ik het zelf weer zou doen . 

 • alco1

  @Trijnie. Weer laat je zien dat je geen verstand van zaken hebt. Deze verordening heeft vooral betrekking op natuur-beheers gebieden, waar pas in de zomer gemaaid wordt en één grote wilde distel bende wordt als er niets aan doet.  

 • Noordam2


  we leven in een vrij land waar iedereen zijn mening mag hebben, wij als telers hebben de pech dat vrijwel alle ambtenaren natuur veel belangrijker vinden dat een goed lopende agrarische economie. dat die economie hun dure hobby's betaald is hun zorg niet. Kortom de wet wordt al decenia lang niet meer nageleefd. Waar mogelijk moeten we dan ook het recht in eigen hand nemen, zie 17

   

 • trijnie

  Luctor, wat heb je toch met die wolven. Het wordt onderhand een fobie bij je.
  Hier in dit overbevolkte en ook nog plat, gecultiveerd land kan geen wolf leven. Ja, die dat toen in groningen helemaal de weg letterlijk en figuurlijk kwijt was, maar die ging ook alweer snel retour naar de bossen en natuur die er in duitsland nog is.

 • trijnie

  En luctor, ik een vvd-er....alleen de pvv is nog walgelijker.

 • schoenmakers1

  en de pvdd is het alerwalgerlijkst

 • ikkethuis

  Hoe kan men de ene keer VOOR onkruidkweken zijn, en de andere keer TEGEN gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn om dit extra onkruid te vernietigen in cultuur gewassen???RAAR

 • J@gertje

  Trijnie #10, jij maakt je blijkbaar drukker om de dingen die je buren doen. Als het land bemest moet worden sta je al te mekkeren dat het stinkt. Ga lekker toch terug naar  de grote stad.

 • trijnie

  Jagertje ik mekker niet over buurmans werk. Dat is gewone koeienstront en stinkt als zodanig.
  Maar er komt van alle kanten soms lijkt het wel dat chloor de bovenkant van de stank is.
  En bent u niet op de hoogte van het moeilijk kwijtraken van de woningen op het platteland?

 • alco1

  @Trijnie. Ik denk dat je vannacht slecht slaapt. Enne, heb je #18 begrepen?

 • LUCTOR


  @trijnie Heb de wolf aangehaald omdat in eerdere reacties je de indruk gaf voorstander te zijn van dit soort natuur. Heeft natuurlijk niks met distels te maken moet ik je gelijk in geven. Maar je mag het boeren slimheid noemen wat jij wil. Maar door een soortelijke reactie te plaatsen kunnen we zien dat het standpunt waar je eerst voorstander van was een maand later 80graden om is geslagen. Komt het omdat hij de bij grens oversteek bijna door je tuintje kwam?

 • Mozes

  @LUCTOR, @Trijnie is geen VVD aanhangster. Ik kwam er onlangs achter dat ze SP stemt. Dat was een teleurstelling, ik had Trijnie wijzer ingeschat. 

 • worm1975

  Beste Trijnie,
  Ik lees vaak de reacties, waaronder die van jou. Echter reageer ik nooit zelf.
  Graag wil ik dan nu wel even reageren;
  Uit jouw reacties maak ik op dat je terug wil naar een ongerepte natuur met vlinders en al wat niet meer zij....
  Is dat niet de natuur van begin jaren '50 met 'bloeiende paardenbloemen en stekels in de wei?
  Ook toen werd daarop gereageerd door een stekelverordening op te stellen (1951; zie blog)
  Trijnie; wees reeel! Stekels zijn onkruid. En hebben totaal geen meerwaarde! Nu niet, en ook niet in het door jou zo gewaardeerde landschap van vroeger. Men heeft dat vroeger niet voor niets ingevoerd.....

 • gerjan slingenbergh

  @worm 1975. Vroeger zat er nog smaak aan de roomboter, nu niet meer.
  Hoe zou dat toch komen?

 • J@gertje

  Trijnie #25 alle woningen zijn in waarde gedaald. Dus niet alleen op het platteland. En in de stad stinkt het ook en daar zitten ook ziekteverwekkers in de lucht. Maak maar eens een ritje langs de Botlek. 

 • bankivahoen


  #30,omdat smaak vervlakt als je ouder wordt. Presenteer het aan de jeugd en je staat versteld van de reacties.

 • Broes


  Niet alle soorten distels groeien op productief agrarisch land. Soorten als Moerasmelkdistel en Kale Jonker hoeven helemaal niet bestreden te worden. Daarom hoeft men zich meestal helemaal niet druk te maken om distels in aangrenzende natuurterreinen. Om die redenen is een distelvrije zone vaak ook niet nodig. Het is beter om de verschillende soorten eerst te leren onderscheiden voordat men (en Alco1) er over klaagt.

 • alco1

  @Broes. Van Wekken schrijft in zijn column over akkerdistel en akkermelkdistel!

 • agratax2

  Distel verordening afschaffen ten behoeve van Natuur. Lijkt me niet erg handig, voor je het weet is de nieuwe natuur overwoekerd met Distels en bestaat deze nieuwe met veel geld gemaakte natuur uit een distelveld dat voor mens en dier ondoordringbaar is. Ik zie over enkele jaren de oproepen in de streekbladen 'Vrijwillegers gezocht om ons plaatselijke natuurterrein vrij van Distels te maken'. Hier gaat natuurlijk een hele campagne terug lopende flora wen fauna aan vooraf, zodat je als natuurliefhebber niet anders kunt dan je lerenhandschoenen aan trekken met schop om vol goede moed de distels te lijf te gaan. Er zijn al miljoenen vliegdennen en berkenopslag gesneuveld om de (gemaakte) Natuur te redden.   

 • joohoo


  Gemeentes en andere overheidsinstantie vallen niet onder de distelverordening. Zij hebben geen bestrijding of handhavingsplicht. HELAAS.

 • veldzicht

  @Trijnie #21,Als je kleindochters over 30 jaar met een hoofddoek moeten lopen kan je er weleens anders over denken .denk daar maar eens over na.

 • worm1975

  @Gerjan Slingenbergh:
  De smaakvermindering komt mijn inziens ondat de melkkoeien vroeger veel minder melk gaven dan tegenwoordig. Ik denk dat daar een kleine 4000 kg melk tussen zit. Vergelijk het met limonade. Des te meer water des te minder smaak.......
  Ook werd vroeger de melk zo uit de bus gedronken; tegenwoordig moet het eerst behandeld worden in de melkfabriek.
  Ik zie dus niet in wat smaakvermindering te maken heeft met het verwijderen en bestrijden van stekels.
  Het terugvallen op 'de goede oude tijd' is te gemakkelijk. Jullie willen graag dat elke melkveehouder weer naar een stolp gaat met 24 koetjes en mooie vaste mest voor de vogeltjes. Wat ik echter nooit hoor van jullie zijde is de oplossing voor het inkomensverlies en het niet rond kunnen komen als men idd voor deze bedrijfsgrooote zou gaan.
  Dingen roepen maar vervolgens niet komen met oplossingen is wel lekker simpel........

 • ohzo

  In het vet van de melk zit de smaak. In de supermarkten wordt veel wit water verkocht, omdat er een onzinnige hype is/was dat zuivelvet slecht voor de gezondheid zou zijn. Heeft niets te maken met produktie niveau van de koeien, maar met het kennisniveau van de consument. Als de eerste stijgt, daalt de andere, zo lijkt het.

 • trijnie

  Wij hebben een stukje produktie weide in natuurweide veranderd. Eerst was het allemaal bies en akkerdistel. Mijn man heeft deze op de houtwal uitgestoken en op het weiland gemaaid.
  We waren de distels meteen kwijt, ook de biezen waren na een paar jaren weg.
  Nu groeit eralleen nog een enkele Speerdistel, voor mij een prachtige plant. En er groeien Moeraswespenorhis en gentianen en in het natte gedeelte gewone, maar o zo mooie dotterbloemen. Het heeft voor de meeste boeren geen waarde maar wij voelen ons er de koning mee te rijk.En ik zou het fijn vinden als boeren hier ook eens begrip voor hadden.

 • alco1

  @Worm. Vroeger molken ze bij slingenbergh zelf koeien, nu moet het uit een pak komen.

 • trijnie

  Alco 1 ik heb prima geslapen, ik begrijp jouw reactie maar jij niet helemaal de mijne.
  De Distels in de natuur krijgen de gelgenheid om zich uit te zaaien......maar ze krijgen niet de kans om zich om zich te vestigen omdat op grasland demaaier er overheen gaat en op bouwland de roundupspuit en deze laatste gaat er niet speciaal alleen voor Distels overheen.
  Wist jij trouwens dat men graan , bonen , erwten en aardappels, rijp om te oogsten, nog besuiten met roundup? Ik heb me ereeens in verdiept, er wat over gelezen. 
  Het heeft me verbijsterd. Na de zuivel en groente ben ik nu dus ook maar op biomeel en brood overgestapt.

 • J@gertje

  Trijnie, aardappelen bespuiten met rondup?
  Hoe wil je ze daarna goed houden?

 • alco1

  Trijnie. Het is een punt van de bio boeren die pas het gras laat maaien.
  Dat er  vlak voor de oogst nog gespoten wordt is mij bekend en ik vindt dat ook eng.
  Het gebeurd ook bij bio boeren waarbij de onkruid groei uit de hand is gelopen en dan drukken ze het maar naar het gangbare. (wettelijk toegestaan)
  Voorkomen is beter dan genezen, is altijd nog een  goed gezegde. 

 • Hans Sudfryslan

  @Joohoo er is wel degelijk een handhaving vereiste bij de gemeente voor distel bestrijding . Als je bij de provincie klaagd daarover of bijvoorbeeld LTO wordt dit door gegeven naar de desbetreffende gemeente en die seint het weer door richting natuur of terrein beheerders en deze is dan verplicht ze te bestrijden ook onder dwang . Zelf heb ik het anders gedaan zie #17 Groet van uit Bretagne

 • koestal

  Hier groeit en bloeit het Jacobskruiskruid zomers volop in de berm en op de grond van SBB en Natuurmonumenten,is dodelijk voor het vee

 • joohoo

  zij beroepen zich op de fauna wet.

 • info104


  Als producent van voedsel zullen we ongewenste kruiden niet acsepteren in onze akkers , daar heeft de overheid en een natuurmonumenten ed. ook een taak en verantwoordelijkheid in. Dat betekend dat bermen en aangelande perselen aan productie gronden schoon dienen te zijn van ongewenste kruiden bv. Distels Jacobkruiskruid ed.

  Het lijkt erop dat de burger dit slecht en/of niet verstaat zie de reactie van trijntje

 • somporn

  Trijnie,dat je nog lucht durft in te ademen en niet met een masker op loopt.
  Zodra er dus een sticker op zit van de bio is het allemaal geweldig en helemaal vrij van schimmels en wat dan ook???
  Nou,dacht het niet.
  Dus de boer die aardappels of groente verbouwd in de gangbare teelt,zal zijn eigen producten eigenlijk niet kunnen eten omdat het zo schadelijk is!!!
  Bio is een mooi woord om jou meer geld uit de zak te kloppen.

 • jan10


  Reageer toch niet op dat mens,ze heeft er de ballen verstand van!!!

Laad alle reacties (46)

Of registreer je om te kunnen reageren.