Boerenblog

7 reacties

Teler de pineut bij aanpak fritesfabrieken

Tijd dat fritesaardappelrassen met veel afkeuringen op een zwarte lijst komen. Fritesfabrieken wijzen voorkeursrassen aan, maar weigeren bij tegenspoed doodleuk partijen van die rassen.

Dit jaar kun je het kaf van het koren scheiden. Of anders gezegd: in slechte tijden leer je je vrienden kennen. Met vrienden bedoel ik nu eigenlijk je afnemers. Momenteel worden veel aardappelen afgekeurd. Sommige fabrieken hanteren hun kwaliteitseisen alsof het de Bijbel is. Ze vergeten echter dat elk jaar anders is en dat de aardappel ook een natuurproduct is en je als teler nu eenmaal niet alles in de hand hebt!

Jaap Haanstra, waar zit je?

Ik heb al eens vaker gepleit om in sommige jaren de kwaliteitseisen te verlagen. Helaas is hier nog steeds geen gehoor aan gegeven. Jaap Haanstra, waar zit je? Heb je al wat bereikt op dit vlak?

Moeilijk fritesaardappelras in jaren met veel neerslag

In sommige jaren wordt het onderwatergewicht van sommige fritesrassen moeilijk gehaald. Gevolg: vele afkeuringen. Vele fritesfabrieken hebben bijvoorbeeld Agria in hun rassenpakket. Dit staat bekend als een ras dat in jaren met veel neerslag vaak moeilijk zijn onderwatergewicht haalt. De verwerker beslist welke rassen zij hun telers aanbieden. Zij kiezen deze rassen omdat ze hier onder goede omstandigheden goede frites van kunnen maken. Maar heb je een extreem jaar, dan wordt de teler hierop afgerekend (vracht afgekeurd) en wordt hij bedankt en wordt hem volgend jaar meer succes toegewenst.

Fritesfabrieken promoten rassen maar leggen risico's bij teler

Zo heb je meerdere rassen met een beperking (zoals holgroei, kringerigheid) die door de fritesfabrieken gepromoot worden en waar alle risico's bij de teler liggen. Vaak gaat het goed, maar in een extreem jaar ben je als teler de pineut. Het is helemaal treurig als je na zo'n afkeuring nergens anders meer met je aardappelen heen kunt dan naar de vergister of het veevoer. En het is helemaal triest als je een contract hebt in een slecht jaar maar geen aardappelen om het vol te leveren omdat al je aardappelen zijn afgekeurd en het je verboden wordt om buurmans aardappelen te leveren!

Telerbeschermingscommissie zou met zwarte lijst moeten komen

De fritesfabriek heeft een aardappelrassenpakket waarvan zij denkt dat ze goede frites kan maken. Eigenlijk zou een ras dat tot te veel afkeuringen leidt door een telersbeschermcommissie op de zwarte lijst geplaatst moeten worden. Je kunt telers die een afkeuring hebben, vragen om dit afkeurrapport door te mailen om alles in kaart te brengen van welk ras afgekeurd is en wat tot afkeuring geleid heeft. En niet te vergeten bij welke fritesfabriek ze zijn afgekeurd. Als al deze gegevens gebundeld konden worden, zou je veel bruikbare informatie naar buiten kunnen brengen waar vele aardappeltelers wat aan hebben. Redactie Boerderij, hier is werk in de winkel! Misschien wordt de wolf dan toch nog een schoothondje.

Fritesaardappelteler staat onderaan de ladder

Als teler sta je onderaan de ladder en heb je vaak het gevoel dat iedereen zijn portie van de koek pakt en dat je als teler blij mag zijn als er nog een paar kruimels overblijven. Dit jaar moet je zelfs de kruimels met een vergrootglas zoeken.

Laatste reacties

 • somporn

  De boer doet het werk,de handel vreet de winst.

 • agratax2

  @Mart. Als ik dit stuk zo lees, waan ik me enkele decennia terug in de tijd. Hadden de boeren dezelfde onvrede. Heel lang geleden hebben boeren de co-op's opgericht om deze door de handel reeds eeuwen toegepaste eenzijdige regels buiten de deur te houden. Wat hebben de boeren gedaan vele jaren hebben ze geprofiteerd van de co-op's en toen hebben ze hun co-op's laten opgaan in Multinational verbanden, met alle gevolgen van dien. Weer aan de leiband van de handel en die band zal steeds knellender worden, als de boeren niet opstaan en hun deel van de koek op eisen. Want wees eerlijk de piepers brengen de kosten niet op, maar de frites is geen cent gedaald aan de kraam. De boer blijft de consument en vooral de handel subsidieren.

 • Mels

  Zou het niet eens wat zijn als de boeren nu eindelijk eens de koppen bij elkaar steken. De verdeel en heers politiek is koren op de molen van de fabriek. Daar waar een teler met zijn 15 ha nog steeds denkt heel wat in de melk te brokkelen heeft. Fabriek wil veel van een kwaliteit en over een lange tijd. Daar willen ze voor betalen. Niet voor dat hoopie van die ene teler met 15 ha. Als tien telers in een gebied samen 150ha van een soort en kwaliteit aanbieden geef je wel een deel vrijheid uit handen maar daar krijg je een goede uitgangspositie voor in terug met dito beloning. 

 • agri2


  @Mels: We hebben in het zuidwesten een cooperatie met 6000 ha aardappelen in de aanbieding, dat is al veel te weinig om iets extra's bij de fabrieken voor elkaar te krijgen.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Mels

  Lever je evengoed als de prijs cq de voorwaarden niet zijn zoals jullie willen?

 • marc47


  En aan die opgedrongen rassen verdienen ze ook nog flink, het pootgoed moet via hun verlopen. Aankoop x2

 • Can

  Dit is overal hetzelfde 
  als je er zat van bent moet je er mee ophouden
  rendement is er niet 
  voor werk en risico moet wat terug komen ,zo niet  dan houdt het vanzelf op
  dit jaar poten wij geen aardappelen meer .
  financieel denk er beter van te worden .Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.