Commentaar

6 reacties

Magere tijden in de suikerbranche

Bietentelers moeten de broekriem aanhalen. De bietenprijs over 2014 duikelt al een flink stuk, en dit jaar gaat het nog een stuk verder naar beneden. Verwerker Cosun wint er geen doekjes om: het wordt een mager jaar.

Het siert de coöperatie dat ze de zaken niet mooier voorspiegelt dan ze zijn. De verleiding om dat wel te doen is immers groot. Ook aardappel- en uienprijzen zijn slecht. De gevolgen beginnen voelbaar te worden, akkerbouwers hebben steeds meer moeite de rekeningen te betalen. Betalingstermijnen lopen op.

Gelukkig zijn er lichtpuntjes. De bietenoogst was afgelopen oogst zo best dat de financiële opbrengst per hectare minder hard daalde dan de bietenprijs zelf. In de teelt is ook nog steeds technische vooruitgang mogelijk. En gelukkig zijn de prijsvooruitzichten voor de langere termijn niet slecht.

Voor de lange termijn staat de Nederlandse bietensector wel degelijk goed op de rit. Cosun verwacht zelfs een groei in areaal als het quotum er af gaat in 2017, en durft het aan om te investeren in uitbreiding van de verwerkingscapaciteit. Dat alles tegen de achtergrond van een gestaag groeiende vraag op de wereldmarkt.

Maar voor de korte termijn is het een hard gelag.

Laatste reacties

 • agratax2

  Op lange termijn zijn de vooruitzichten goed. Prachtig maar nu dus even geen cashflow van de bieten en de piepers al helemaal sneu. De hamvraag; 'Hoe overbrug ik de tijd tot het weer beter gaat'.

 • Jack1968

  Maar goed dat akkerbouwers geen melkveehouders zijn. Dan zou het een grote collectieve huilbui worden. Even kiezen op elkaar, komend seizoen nieuwe ronde nieuwe kansen!

 • agro1

  akkerbouwers huilen niet zo snel, hebben al vele jaren te maken met symbolische prijzen. melk is zeeeeer vele jaren goed geweest, bij beetje bijstelling groot gejammer. zwijntjes is ook echt dramatisch.

 • new kids

  Die het hardst werkt, mag ook het meest verdienen.

 • agro1

  ja, en de hardste werkers wonen in de kleinste huisjes.

 • Zandhaasjes

  Wordt teveel geld uitgegeven aan onderzoek id teelt etc.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.