Commentaar

3 reacties

Kromme bezwaren tegen soja

Soja uit Zuid-Amerika importeren, is dat per definitie slecht?

Als je het jongste rapport van ABN Amro hierover leest, zou je het bijna denken. Deze - op zich sympathieke - verkenning van de mogelijkheden van Europese eiwitproductie heeft als vooronderstelling dat het goed is om Braziliaanse importsoja te vervangen door Europese producten.

Vage argumenten

Dat is een misvatting. De wereld wordt steeds kleiner. De kosten noch de CO2-uitstoot per kilo product zijn bij zulk bulktransport significant anders. Een selectief argument bovendien. Niemand die om diezelfde reden tegenstander is van Amerikaans graan, van Surinaamse bauxiet, Colombiaanse steenkool of industriële producten uit China. Het is de echo van de 'foodmile' - het vage idee dat kosten uitgedrukt moeten worden in kilometers. De foodmile is de voorloper van de nog vagere 'watervoetafdruk'. GroenLinks-voorman Jesse Klaver mocht bij tv-programma De Wereld Draait Door maandagavond ongegeneerd schande spreken van het feit dat wel 15.000 liter water nodig zou zijn om een kilo rundvlees te produceren. Dat lijkt een heleboel, maar is dat ook zo? En is dat slecht? Demagogie van de bovenste plank.

Niet per definitie slecht

Terug naar de soja: er kan van alles mis zijn met Zuid-Amerikaanse soja. Er kan oerwoud voor gekapt zijn. Het kan genetisch gemodificeerd zijn. Het kan onduurzaam geteeld zijn. Maar per definitie? Nee. Beter dan je blindstaren op het land van herkomst, is het om eisen stellen aan de productiewijze. Zoals bijvoorbeeld de ronde tafel voor duurzame soja doet. Dan maakt het niet uit of het van ver komt.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  @Johan.Zolang soya en andere voedingsiddelen van ver komen zullen we hier een Mineralen overschot houden en een mineralen te kort krijgen in de landen waar we deze producten vandaan halen. Moeten we de mineralen hier terug winnen en daarna retour afzender sturen, worden de kosten niet lager. Ik voorzie, dat de voederproducent op termijn gedwongen wordt om zelf het voer om te zetten in vlees, zuivel eieren etc. om zo zijn mineralen voorziening veilig te stellen. Doet hij dit niet dan zal hij uit kosten overweging zijn land verlaten en woeste grond ontginnen. Het uit de oudheid bekende systeem van landbouw.

 • farmerbn

  Als het waar is dat fosfaat op kan raken in de toekomst ,dan ben ik voorstander om door te gaan met grondstoffen uit de hele wereld te halen naar Europa. We moeten dan duurzaam bezig zijn en zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog van onze bodem kunnen leven. Welke domoor gaat de bodem dan nu nog leegmaken of nauwelijks aanvullen als er straks geen fosfaat meer te krijgen/kopen is? Politici moeten immers ook op de lange termijn nadenken.

 • leftturn

  zoals gebruikelijk twee kanten aan de medaille. aan de ene kant mooi om alles in de buurt te houden. er zit wel 1 consequentie aan, de bevolking zal fors moeten krimpen, voor zoveel mensen kunnen we het in de regio niet maken. zou ook moeten gelden voor bedrijven zoals apple ed.
  hier ook je partijen zoals milieudefensie niet over.
  de andere kant: bewustwording van onze voetafdruk is erg belangrijk. en hier lopen organisaties zoals MD wel mee voorop. of het nu om soja of antibiotica gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.