Redactieblog

10 reacties

Vrouwelijke aanpak de oplossing?

De vogelstand op het platteland holt achteruit. Kunnen vrouwen uitkomst bieden?

Je hoort nogal eens dat mannen met hun ­gedrag de oorzaak van allerlei onheil zijn. Als vrouwen meer aan de financiële knoppen hadden gezeten, was er bijvoorbeeld ook nooit een huizenzeepbel ontstaan.

Goed presteren

Herma van der Weide, vrouw van Herman Wijffels, verwoordde dat mooi: “De financiële crisis is ontstaan doordat mensen altijd maar doorgaan, altijd maar bezig zijn om de bodemloze emotionele put te vullen. Dat is de oorzaak. Kinderen, vooral jongens, worden opgevoed met: ‘Als jij maar goed presteert, dan hou ik van je’. Die drijver wordt geïnternaliseerd en dat ­beïnvloedt al het handelen’ (NRC, 7 juni 2014).

Grootschalige en intensieve landbouw schuldig

Ik moest eraan denken toen ik laatst de alarmerende WNF-rapportage las. ‘Natuur herstelt’, loog Nieuwe Oogst, ‘Boer niet verantwoordelijk’ schreef Boerderij, maar normale journalisten schreven waar het op stond: ‘Achteruitgang van dieren vooral te wijten aan de grootschalige en intensieve landbouw’ vanwege: ‘overbemesting, pesticiden, voortdurend maaien van bloem- en kruidloze raaigras­weilanden, neerslag van stikstof uit de veehouderij en lage waterstanden.’ (Trouw, 29 okt).

Vrouwelijke aanpak de oplossing?

Vrouwen zien andere mogelijkheden

Ook veroorzaakt door mannetjes? Ik ben geneigd te geloven van wel, als ik Joke de Geus (in de rubriek ‘Boerin’ in Boerderij nr. 48) goed beluister: “Vrouwen zien andere dingen en andere mogelijkheden. Een maatschappij waarin alles groter, goedkoper en met meer aanzien moet zijn, is niet wat vrouwen nastreven.” Zijzelf ziet de agrarische omgeving verschralen, de vogels verdwijnen. “Dat moet je als sector niet willen”, zegt ze.

De productiespurt van Helma ­Lodders

Tja, mannen, leer mij ze kennen! Ze komen naar voren als stug doordouwende wezens, die zich niet afvragen of iets wel goed is voor de mens en zijn omgeving. Helaas zijn er ook vrouwen met haar op de tanden. Nee, ik bedoel niet Annie Schreijer-
Pierik, wier kippen door de wintertijd van de leg ­raken (ze heeft hoogbegaafde kippen die kunnen klok kijken). Ik bedoel ook niet Melanie Schultz, minister van 130 km-borden. Ik bedoel Helma ­Lodders, ook zo’n stug doordouwend wezen, die met een perfect gevoel voor timing in Trouw (30 ­oktober) aanstuurt op een niets en niemand ontziende productiespurt van de Nederlandse landbouw.

'Efficiënt boeren'

Lodders verklaart het landbouwbeleid bankroet, met zijn ‘regels die worden ingegeven door onderbuikgevoelens of hobbyprojecten van milieuorganisaties’. De hele wereld zou net zo efficiënt moeten boeren als Nederland, schrijft ze. Met net zo’n catastrofale achteruitgang van de natuur, denk ik erachteraan. En met een nog massalere leegloop van het platteland. Met zulke vrouwen heeft de landbouw geen mannen meer nodig om de verontwaardiging over zich af te roepen.

Laatste reacties

 • Schoenmakers

  de waarheid ook iets uit het oog verloren rinus?
  ik zie in de natuurgebieden meer verschraling van het leven als op het gangbare boerenland

 • agratax(1)

  In Nederland krijgen de boeren de schuld van de verarming van de natuur. We zouden ons kunnen afvragen, wat de trekvogelvangst in Zuid Europa betekent voor de vogelstand of wat het in productie brengen van de Pampa betekent voor de diversiteit in Zuid Amerika. Helaas wij denken, dat onze postzegel de wereld kan redden. De vraag "Zijn er echt niet te veel mensen en te weinig ruimte voor dieren op deze aarde, komt bij alle zichzelf respecterende mensen niet op". We wijten de agressie op aarde aan geloofextremisme of machtwellust, maar NOOIT aan overbevolking en dat terwijl we weten, dat te veel dieren op een kleine oppervlakte tot agressie (staartbijten, cannibalisme etc.) leidt. Helaas mensen zijn net dieren!!

 • alco1

  Rines laat ook weer blijken er niets van te snappen.
  "Normale journalisten schreven............"
  En natuurlijk zijn de vrouwen gematigder dan mannen. Maar wil je hier vrouwen aan de macht waar elders in de wereld de vrouw totaal niets heeft te vertellen en wil je daar mee scoren.
  Bloggs zijn er om te prikkelen maar deze maken jezelf ongeloofwaardig.

 • Peltjes

  agriholland gaf het al eerder aan: lees het interview van Rypke Zeilmaker <>
  Vroeger barste het hier van de hazen, konijnen, kieviten, gruto ect, en zag je weinig roofdieren. Nu is het andersom.
  Hoe kan dat Rinus? Het bewerken van het land is nagenoeg het zelfde gebleven.

 • Zuperboer

  De vogelstand die we in Nederland kennen is ontstaan door de aanwezigheid van de landbouw in zijn eigen hoedanigheid. Deze vogelstand is van een heel andere samenstelling dan in de jaren dat ons land een Deltagebied met bos en heidevelden betrof. Dat de vogelstand evolueert is een gegeven en gevolg van de bevolkingsdichtheid in NW-Europa. De landbouw van nu is de landbouw die hoort bij het wonen, leven en werken van de mens van NU. Wil je Hollie Hobbie dan zullen de boeren hiervoor ruimschoots gecompenseerd moeten worden of uitgekocht anders heb je de veranderingen als samenleving maar te accepteren.

 • farmerbn

  Het verschil tussen mannen en vrouwen is; mannen zijn druk met geld verdienen en vrouwen zijn druk met geld uitgeven (shoppen, boodschappen, gezinsuitgaven enz). Geld verdienen doe je vaak door intensiever te werken en dat kan betekenen dat er minder vogels komen. Dus door mannen komen er minder vogels. Maar als de mannen niet extra verdienen kunnen de vrouwen minder uitgeven dus ook zij zijn verantwoordelijk.

 • DJ-D

  Ganzen, kraaien, nijlganzen, buizerds, aalscholvers, zilverreigers en ooievaars zijn ook vogels. Geloof eerder dat het aantal is toegenomen. Grasland is eiwitrijk voer en is geen kruiden/bloemen land. Stikstofuitstoot komt met name door (vw) auto's. Laat je niet indoctrineren door Trouw.

 • koster

  De huidige kijk op efficiënt boeren betekend inderdaad minder ruimte voor de natuur.
  En vrouwen zijn meestal de aanstichters voor verandering.
  Dat lijkt mij heel nodig, want het meer, meer, meer, wat heeft dat ons gebracht??? Ons als boer en ons als samenleving?
  Wij boeren met meer oog voor het geheel en dat brengt ons meer plezier, het brengt onze koeien meer vreugd en de hele kringloop gaat beter functioneren.
  Het gaat er ook niet om dat of vrouwen of mannen beter zijn. Het gaat er om dat ieder een ander gezichtspunt heeft en dat waar beide inbreng hebben er het meeste balans is.

 • Professor P

  Beste filosoof,

  Objectief redeneren is niet voor u weggelegd. Het verhaal is een subjectieve opsomming van onsamenhangende flarden tekst.

  Dit is het zoveelste verhaal dat landbouw kleinschaliger zou moeten. Maar het is nog altijd zo dat er steeds meer monden gevoed moeten worden en dat er steeds meer boeren stoppen. En deze boeren stoppen niet omdat de "bodemloze put gevuld is", maar juist omdat de put leeg is.

  De woorden van Herma van der Weide over de financiële crisis raken sowieso kant nog wal. De spaarlust van de mensen is niet het probleem geweest, maar het uitgavepatroon. Het was dan ook een schuldencrisis. Alleen vanuit vrouwelijk oogpunt bekeken, had ze misschien meer kunnen uitgeven als de put beter was gevuld.

 • Professor P

  Milieuregelgeving is kort na WOII ontstaan, net als de intensivering. Als pesticiden en overbemesting nog steeds het probleem zijn, dan heeft de regelgeving afgelopen 70 jaar gefaald. Zo eenvoudig is het dus om weer een andere schuldige aan te wijzen.

  Hang een camera op bij een weidevogelnest en de echte schuldigen worden gevonden. waarschijnlijk roofvogels, kraaien vossen, dassen, marters, etc

  Zonder schaalvergroting was iedereen nog boer, dus zorg dat iedereen weer boer wordt, als je de schaalvergroting wilt tegengaan.

  Wat is de nulmeting wel van de weide vogeltelling, 1970? is dit jaar wel representatief? 2000 jaar geleden was hier alleen maar bos en dus geen weidevogel te bekennen.

  Met filosoferen komen er geen weidevogels terug, dus stop aub met filosoferen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.