AkkerbouwOpinie

Vrouwelijke aanpak de oplossing?

De vogelstand op het platteland holt achteruit. Kunnen vrouwen uitkomst bieden?

Je hoort nogal eens dat mannen met hun ­gedrag de oorzaak van allerlei onheil zijn. Als vrouwen meer aan de financiële knoppen hadden gezeten, was er bijvoorbeeld ook nooit een huizenzeepbel ontstaan.

Goed presteren

Herma van der Weide, vrouw van Herman Wijffels, verwoordde dat mooi: “De financiële crisis is ontstaan doordat mensen altijd maar doorgaan, altijd maar bezig zijn om de bodemloze emotionele put te vullen. Dat is de oorzaak. Kinderen, vooral jongens, worden opgevoed met: ‘Als jij maar goed presteert, dan hou ik van je’. Die drijver wordt geïnternaliseerd en dat ­beïnvloedt al het handelen’ (NRC, 7 juni 2014).

Grootschalige en intensieve landbouw schuldig

Ik moest eraan denken toen ik laatst de alarmerende WNF-rapportage las. ‘Natuur herstelt’, loog Nieuwe Oogst, ‘Boer niet verantwoordelijk’ schreef Boerderij, maar normale journalisten schreven waar het op stond: ‘Achteruitgang van dieren vooral te wijten aan de grootschalige en intensieve landbouw’ vanwege: ‘overbemesting, pesticiden, voortdurend maaien van bloem- en kruidloze raaigras­weilanden, neerslag van stikstof uit de veehouderij en lage waterstanden.’ (Trouw, 29 okt).

Vrouwelijke aanpak de oplossing?


Vrouwen zien andere mogelijkheden

Ook veroorzaakt door mannetjes? Ik ben geneigd te geloven van wel, als ik Joke de Geus (in de rubriek ‘Boerin’ in Boerderij nr. 48) goed beluister: “Vrouwen zien andere dingen en andere mogelijkheden. Een maatschappij waarin alles groter, goedkoper en met meer aanzien moet zijn, is niet wat vrouwen nastreven.” Zijzelf ziet de agrarische omgeving verschralen, de vogels verdwijnen. “Dat moet je als sector niet willen”, zegt ze.

De productiespurt van Helma ­Lodders

Tja, mannen, leer mij ze kennen! Ze komen naar voren als stug doordouwende wezens, die zich niet afvragen of iets wel goed is voor de mens en zijn omgeving. Helaas zijn er ook vrouwen met haar op de tanden. Nee, ik bedoel niet Annie Schreijer-
Pierik, wier kippen door de wintertijd van de leg ­raken (ze heeft hoogbegaafde kippen die kunnen klok kijken). Ik bedoel ook niet Melanie Schultz, minister van 130 km-borden. Ik bedoel Helma ­Lodders, ook zo’n stug doordouwend wezen, die met een perfect gevoel voor timing in Trouw (30 ­oktober) aanstuurt op een niets en niemand ontziende productiespurt van de Nederlandse landbouw.

‘Efficiënt boeren’

Lodders verklaart het landbouwbeleid bankroet, met zijn ‘regels die worden ingegeven door onderbuikgevoelens of hobbyprojecten van milieuorganisaties’. De hele wereld zou net zo efficiënt moeten boeren als Nederland, schrijft ze. Met net zo’n catastrofale achteruitgang van de natuur, denk ik erachteraan. En met een nog massalere leegloop van het platteland. Met zulke vrouwen heeft de landbouw geen mannen meer nodig om de verontwaardiging over zich af te roepen.

Beheer
WP Admin