Commentaar

6 reacties

Contractenmarkt

Markten voor fritesaardappelen veranderen. Die voor vrije aardappelen wordt kleiner, die voor contracten groeit.

Als Aviko de wens uitspreekt de grondstofstroom meer contractueel vast te leggen dan nu het geval is, en als ook andere grote aardappelverwerkers dat willen, dan kunnen we er gevoeglijk vanuit gaan dat aardappeltelers komende jaren meer leveringscontracten gaan afsluiten.

Europese aardappelverwerkers exporteren ruim 30 procent van hun bevroren aardappelproducten naar buiten de EU. Afnemers in derde landen zouden moeite hebben met de grote jaarlijkse prijsverschillen van Europese aardappelproducten.

Aviko wil naar 85 à 90 procent vooraf vastgelegde aardappelen, waar het nu gaat om 60 procent. Het gaat er niet om dát ze komen, maar ook voor welke prijs ze komen. Aviko-directeur Martin van der Ven: “We moeten toe naar het Amerikaanse contractensysteem, waarbij prijzen zijn vastgelegd. Dat is in het belang van de hele West-Europese aardappelketen.”
Meer contractaardappelen betekent minder vrije aardappelen. Gevolg: de markt voor vrije aardappelen wordt heftiger dan hij ooit was. De aardappelmarkt is inelastisch; beetje te weinig en de prijs schiet omhoog, beetje te veel en de prijs stort in. Dit oogstjaar worden 4,6 procent meer aardappelen verwacht dan vorig jaar en de prijs voor vrije aardappelen is dramatisch laag: €0,50 tot €2,50 per 100 kilo

Dit fenomeen wordt nog heftiger naarmate het aandeel vrije aardappelen krimpt ten opzichte van de totale in Noordwest-Europa verwerkte hoeveelheid. Nog meer dan nu wordt de stemming op de vrije markt er straks een van himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt.
Niet iedere teler of elk bedrijf kan daar goed tegen. Dat betekent dat als de industrie de bakens verzet, de grondstofleveranciers ook daarover moeten nadenken. Boeren moeten hun pakket van manieren waarop ze aardappelen verkopen herijken en aanpassen aan de markt.
Want een markt blijft er. De markt voor contracten is ook een markt, zij het dat die wat trager reageert dan die voor het werkelijke product.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  op zich is er niks mis mee dat de fabrieken zich volledig willen indekken via contacten, je kan er voor kiezen of niet, het probleem is wel dat zoals dit jaar, fabrieken hebben verschillende contracten via verschillende leveranciers en/of gebieden. Dit jaar laten ze de vaste prijscontracten op veel plaatsen zo lang wachten tot de kwaliteit in meer goed genoeg is voor hun eisen, wel goed genoeg geweest maar toen wilde ze ze niet op ophalen, dit zouden ze niet moeten willen doen, maar wat doe je eraan?

 • sprinkler

  Een contractensysteem heeft als nadeel dat zodra de markt lagere prijzen biedt de afnemer van de aardappelen zal proberen via kwaliteitsafwaardering de contractprijs te verlagen. De producent schiet met een contract derhalve weinig op maar de afnemer heel veel wel: leveringszekerheid en tegen een gemaximeerde prijs.
  Enige oplossing voor de producent is een tekort te creëren om een normaal handelsplatform te krijgen, dit platform is nu wel heel eenzijdig door afnemersbelang gevormd.

 • bert bert

  Dit jaar 1000 ton op contract.voorlopig 15% drijvers en 10% misvormt .
  owg van 330.Afnemer zegt dat het geen zin heeft om te rooien .wilt ze niet.
  Wat moet ik nu ermee ,dat is ook contract.ze voldoen niet aan de eisen van de afnemer.

 • piethermus1

  Vraag; Wat gebeurt er met de gecontracteerde aardappelen als een fritesfabriek, wegens tekort aan liquiditeiten, vanwege te veel en te dure contracten failliet gaat, omdat de concurrent minder contracten heeft en op de vrije markt veel goedkoper kan inkopen bij een te groot aanbod op de vrije markt? Wat is dan een contract waard, behalve dat de curator van de failliete fritesverwerker uw aardappelen op komt halen en u kunt fluiten naar uw centen, omdat andere schuldeisers voor zullen gaan?

 • pinkeltje

  Wat gebeurt er met de niet gecontracteerde aardappelen als de afnemer failliet gaat door tekort aan liquiditeiten omdat de aardappelprijs opliep en de concurrent die zich goed met contracten had ingedekt bij zowel zijn grondstoffenleveranciers als zijn afnemers wel aan de draai kon blijven?

 • piethermus1

  een vraag met een wedervraag... staat de vraag je niet aan?

  antwoord op de wedervraag (uit goed fatsoen); de hoeveelheid niet gecontracteerde aardappelen zullen altijd klein zijn in het geval van faillissement en betreft dan een paar boeren... kan rampzalig zijn voor hen.... bovendien betreft het dan geleverde aardappelen die dan in het faillissement zitten...

  bij mijn vraag waarop jij (pinkeltje) de wedervraag stelt, betreft het alle gecontracteerde aardappelen van veel boeren in den lande bij die ene failliet gegane afnemer/verwerker......

  trek je conclusies wat gevaarlijker is voor de aardappel- en akkerbouwsector.... banken kunnen dan wel to-big-to-fail zijn gebleken in 2008, maar een fritesverwerker zal dat nooit blijken te zijn... die laat men gewoon omvallen, als het zo ver zal komen...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.