Boerenblog

laatste update:12 sep 2014

Arbeidsefficiëntie

Een betere kwaliteit met minder arbeid. Wie droomt daar niet van?

Ook in de fruitteelt is het een kwestie van overleven: maximale hectareproductie tegen zo laag mogelijke kosten. Deze overlevingsstrategie is bij elke primaire agrarische producent bekend. De verkoopprijs is nauwelijks te beïnvloeden. Immers, de supermarktinkoper dicteert. Kwaliteit en productieregels zijn bindende randvoorwaarden. Daaraan voldoe je, anders kun je niet leveren of krijg je een baggerprijs voor je product. Voor extra kwaliteit in de massaproductie van fruit krijg je geen cent extra. Dus: schaalvergroting, arbeidsefficiëntie, productiemaximalisatie.

Beroerde prijs
Dit jaar waren de kersenprijzen beroerd, althans voor de producenten. Jammer, maar we moeten verder. Dus óf stoppen óf blijven investeren om de kostprijs per kilo kersen te verlagen. We kiezen voor het laatste. Dit jaar zetten we er nog eens 15 hectare zure kersen en 4 hectare pruimen bij. In feite is de strategie hectares graan omzetten in hectares fruitteelt: zoete kersen, zure kersen, en pruimen.

Topproductie
Arbeidskosten zijn hier in Hongarije nog laag in vergelijking met het Westen. Maar er is wel te besparen op arbeidskosten, en op de kwaliteit van het werk. Net als de dierverzorger die op het  juiste tijdstip de zeug goed moet insemineren om over vier maanden 15 of meer levensvatbare biggen te krijgen, is ook degene die de kersenbomen snoeit een belangrijke schakel in het eindresultaat. Want een boom moet twintig jaar topproductie geven. Een halfuitgeslapen slimmerik kan op een dag vijftig bomen verkeerd snoeien. Qua arbeidskosten is het dan weliswaar slechts €30, de schade aan de boom is vele malen groter! Dus is er nu Duitse degelijkheid ingekocht: een K.M.S. Rinklin-snoeimachine. Met twaalf roterende zaagbladen en instelbare zaagarmen kunnen de bomen in de gewenste vorm worden gezaagd. Eén medewerker doet 800 bomen per dag. Tot nu toe deden acht medewerkers er twee dagen over om die 800 bomen te snoeien.
In Hongarije was het gangbaar om boompjes op 6x4 meter te zetten, dus 400 stuks per hectare. Vraag me niet waarom de Hongaren zo ruim planten, maar wij zetten de nieuw te planten hectares op 5x2,5 meter. Dan passen er 800 bomen op dezelfde hectare. Mooi man! Per boom zal er minder gewicht kersen afkomen, maar per hectare aanzienlijk meer. En daar gaat het om. De Appies en de Jumbootjes betalen de producent zo min mogelijk om zo hun eigen marges voldoende hoog te houden. Zo financieren ze met boerengeld en boerenzweet hun winkelexpansies. Grapje. Want dat is natuurlijk niet zo.

Foto

  • De K.M.S. Rinklin-snoeimachine. Met twaalf roterende zaagbladen en instelbare zaagarmen kunnen bomen in de gewenste vorm worden gezaagd.

    De K.M.S. Rinklin-snoeimachine. Met twaalf roterende zaagbladen en instelbare zaagarmen kunnen bomen in de gewenste vorm worden gezaagd.

  • Eén medewerker doet 800 bomen per dag. Tot nu toe deden acht medewerkers er twee dagen over om die 800 bomen te snoeien.

    Eén medewerker doet 800 bomen per dag. Tot nu toe deden acht medewerkers er twee dagen over om die 800 bomen te snoeien.

  • Tot nu toe deden acht medewerkers er twee dagen over om die 800 bomen te snoeien.

    Tot nu toe deden acht medewerkers er twee dagen over om die 800 bomen te snoeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.