Commentaar

Onderzoek geeft inzicht

In het tiende uienpoolprijzenonderzoek van Boerderij blijkt één afnemer een buitenbeentje te zijn.

Voor de individuele teler is de wereld van poolprijzen vaak een woud van toeslagen, kortingen en vergoedingen. De vergelijking met andere pools is lastig te maken, omdat iedere pool eigen bepalingen kent. Toch doen ieder jaar berichten de ronde hoeveel de verschillende pools uitbetaald zouden hebben. Wat een teler werkelijk meer of minder beurt dan een collega elders, blijft door gebrek aan achtergrondinformatie onduidelijk. De persberichten geven geen helderheid over de werkelijke poolprijs. Zo geeft de één de poolprijs in week 12 exclusief aftrek van tarrakosten, terwijl de ander de prijs van week 13 inclusief aftrek van tarrakosten als poolprijs noemt.
Het Boerderij-poolprijzenonderzoek geeft inzicht in de werkelijke poolprijs: de ‘Boerderij-partij’ heeft in iedere pool elk jaar dezelfde hoeveelheid, kwaliteit en overige kenmerken. De opzet is helder en wordt al jaren door alle uienpools onderschreven.

Eigenlijk is een pool simpel opgezet. Je voegt uien van een groot aantal telers samen en verkoopt ze gespreid over het jaar. Samen spreek je af over welke periode dit gebeurt. Uit de verkopen rolt een gemiddelde prijs. Vervolgens wordt er een bewaarvergoeding aan toegekend, zodat telers die vroeg afleveren iets minder dan gemiddeld ontvangen en telers die laat in het seizoen afleveren wat meer. Met de aflevermomenten week 48, week 8 en week 18 wordt dat inzichtelijk.

Alle pools zegden hun medewerking aan het poolprijzenonderzoek toe. Later trok Wiskerke Onions deze echter in. Daarom zijn gegevens gebruikt die eerder door Wiskerke bekend zijn gemaakt. Zo is vrij nauwkeurig de Wiskerke-poolprijs bepaald.

Sommige handelaren houden de markt liever ondoorzichtig. Het poolprijzenonderzoek bewees zich de afgelopen tien jaar echter als een instrument dat poolprijzen vergelijkbaar maakt, de markt transparanter en telers mondiger. Een geïnformeerde teler is kritisch, een slecht geïnformeerde stelt geen lastige vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.