2589 x bekeken 9 reacties

Kwakzalvers

Jacco van de Wekken
In de akkerbouw wordt de grond intensief gebruikt. Veel aandacht voor de bodem is dan ook geen overbodige luxe. Maar... pas op voor kwakzalvers!

Tegenwoordig zie je steeds meer de trend om naast bodemverbeteraars ook te gaan werken met ‘plantversterkers’.

Het gebruik daarvan kan telers helpen om de natuurlijke weerstand van de plant tegen ziekten en plagen te verhogen, zo is de stelling. De belangstelling voor deze plantversterkers neemt sterk toe. Probleem is echter dat onvoldoende bekend is over de werking en het effect ervan.

Er komen steeds meer stoffen onder de noemer plantversterkers op de markt. De mooiste namen en stoffen doen hun intrede, en doen spannend aan: extract van Polygonum, gefermenteerde druivenresten, gehydroliseerd diermeel, orthosilicum, Biochar et cetera. Maar maken ze waar wat wordt beloofd? De ervaring is dat dit in de praktijk vaak niet zo is.

Plantversterkers vallen helaas nog niet onder een wettelijke toelatingsregeling. Daarom kan iedereen alles verkopen als plantversterker. Dat heeft als groot nadeel dat niet direct duidelijk is wat wel en wat niet werkt. Er wordt veel beloofd. Overigens moeten in Duitsland deze plantversterkers wel officieel worden geregistreerd.

De toepassingen nemen toe, vaak vanwege de gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Er is ook een toenemende tendens dat iedereen dit soort plantversterkers in wil zetten vanwege het maatschappelijk belang.

Een kritische houding is echter op zijn plaats. Het streven is loffelijk: via de natuurlijke weg de plant versterken, zodat minder gewasmiddelen nodig zijn en de plant effectiever omspringt met meststoffen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er ook zeker mogelijkheden liggen. Maar net als in andere sectoren, zijn er hier ook kwakzalvers aan de slag.

Zo werd vorig jaar geadviseerd om een plantversterker in te zetten in combinatie met een chemisch actieve stof. Tja, dan werkt het altijd wel.
Dit doet me denken aan het middel KomkommerSlank, bedoeld om kilo’s kwijt te raken. Dat moest worden ingenomen nadat je twintig keer de trap op en neer had gelopen, en dan voor het eten innemen met veel water. Wedden dat het werkt ...

Een kritische houding jegens allerlei plantversterkers is op zijn plaats. Van essentieel belang is dat goed onderzoek aan het middel ten grondslag ligt. Onderzoek dat niet is uitgevoerd door de leverancier zelf, maar door een onafhankelijke onderzoeksinstantie, en onder praktijkomstandigheden, dus niet in de kas. Bovendien: alle onderzoeksresultatenmoeten worden getoond. Kritisch doorvragen kan hierbij helderheid creëren.

Willen de plantversterkers verder professionaliseren, dan is regelgeving met betrekking tot toelating daarvan een voorwaarde. Dat vergroot de betrouwbaarheid. Wellicht dat de overheid de regelgeving met betrekking tot GMO wat af kan zwakken en de regels op het gebied van plantversterkers kan verbeteren. Immers, nu is GMO te besmet, ook al is aangetoond dat het onschadelijk is, terwijl de kwakzalvers op het gebied van plantgezondheid vrij spel hebben en u op kosten willen jagen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Jacco. Waarom moeten we in eens onze planten versterken met allerlei stoffen, die vermoedelijk bestaan uit mineralen en plantaardige afbraak producten / residuen van verwerkte planten? Is onze bodem door ale chemie op een peil aangekomen, waarbij de natuurlijke 'vrienden van d eplanten om zeep zijn gebracht? Is onze bodem arm aan opneembare micro elementen of ontbreken de natuurlijke vijanden van de belagers van onze planten? Kan het zijn dat de steeds verder door gekweekte rassen met hoge opbrengsten hun weerstand verloren zijn tijdens dit kweek proces. Weer zoekt de wetenschap en handel niet nar de oorzaak maar naar een oplossing zonder de oorzaak te kennen. het lijkt wel de medische wereld!!

 • ACB

  Ik zou zeggen, denk logisch na. Maar dat schijnt anno 2014 niet meer te kunnen. Gaan we het wiel opnieuw uitvinden?.

 • joannes

  Wordt dit blog gesponseerd door een of andere GMO producent of zo? Vooral die laatste opmerking ¨Wellicht dat de overheid de regelgeving met betrekking tot GMO wat af kan zwakken en de regels op het gebied van plantversterkers kan verbeteren. Immers, nu is GMO te besmet, ook al is aangetoond dat het onschadelijk is, terwijl de kwakzalvers op het gebied van plantgezondheid vrij spel hebben en u op kosten willen jagen.¨duidt op partijdigheid. Regelgeving is prima zowel voor Plantversterkers als GMO. Probeer niet een nood te verkopen met het kiezen tussen kwaden!

 • chila

  gewoon een beetje meer drijfmest uitrijden en alles is opgelost !!

 • agratax2

  chila. Hoe kan drijfmest het probleem oplossen? Als in je voer bepaalde elementen ontbreken of in niet opneembare vorm aanwezig zijn, zal de plant er niets aan hebben.

 • chila

  de trend om de plant vitaler te maken komt voor uit armoede .
  KUNSTMEST is hoofdzakelijk N P K .
  In drijfmest zitten alle spoorelementen en org. stof !!

 • Gerwin de Greef

  Plantversterkers kunnen zeer zeker helpen om een goed en gezond gewas te telen.
  Maar om deze effectief in te zetten is veel kennis nodig van de grond en het gewas. Ontbreekt deze kennis dan kan er wel plantversterkers worden toegevoegd maar is het een soort van gokken geworden.

  Een goede drijfmest bemesting is een goede basis. Maar wie zegt dat alle sporenelementen in die bemesting zitten en in de juiste waarde/hoeveelheid voor een specifiek gewas?

  In de particuliere markt zijn de plantversterkers in opkomst. Maar alleen de bewuste tuinier die weet wat hij geeft aan zijn grond en wat voor grond het is kan hier goed mee bijsturen. En gebruik van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen voorkomen.
  Bewustwording is van enorm belang.

 • gijsbert

  GMO onschadelijk??? Kunt u dat bewijzen??? Vooral op lange termijn???
  Plantversterking kan nodig zijn, denk aan stokken bij de bonen.....
  Probeer een proefveldje gratis zelf uit, maar weet waar u mee bezig bent. Door topproductie mergelt de bodem wel uit, wanneer versterkers zorgen voor versnelde opname, gaat de bodemuitputting ook sneller.

 • Jan van het Zand

  Als je los van de grond gaat telen, dan kan ik me werking van plantversterkers enigszins voorstellen. Immers de plant krijgt alleen maar de voedingstoffen die via de druppelaar wordt aangeboden. Dat zal leiden tot het ontberen van voedingstoffen die normaal wel in de grond voorkomen. Onder glas kan dat nog een groter effect hebben, omdat het ook regenwater moet ontberen. Maar dat lijkt me verwaarloosbaar.
  GMO niet gevaarlijk? Daar ga je me toch een brug te ver Jacco. Het effect op de korte termijn kan gunstig zijn. Echter GMO kan leiden tot bijvoorbeeld onbevruchtbare planten, verandering van schimmels, bacteriën, insecten door aanpassing. Weet jij veel. Misschien wel tot sterfte van de bevruchters van onze planten: de bijen en hommels. Inderdaad, de laatste opmerking van Jacco daar zit een luchtje aan. In ieder geval is het een korte termijn gedachte.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.