Boerenblog

11 reacties

380 dagenmais

Gmo-mais is beschermd tegen de maisstengelboorder en blijft dus lang overeind staan. Maar goed ook. De mais die in 2013 is gezaaid, is nu nét van het land: 380 dagenmais.

Afgelopen herfst zijn duizenden acres mais op het veld blijven staan. Dat had verschillende oorzaken. De belangrijkste was de hoge opbrengst per hectare. Daardoor zaten de beschikbare silo's bij de boeren zelf en de elevators (zowel coöperatieve als die van de handel) al snel vol. Daar kwam nog eens bij dat de handelaren, ook grote als Cargill en Richardson, helemaal niet op deze forse oogst waren voorbereid. Ze hadden onvoldoende exportcontracten afgesloten, dus daar zat ook maar weinig ruimte.

De derde factor was de sterk gestegen prijs voor propaangas. In 2012 werd gemiddeld zo rond de 0,44 dollarcent per liter propaan betaalt, vorig jaar liep dat op tot bijna 0,85 cent en voor huisverwarming zelfs tot 1,05 dollar per liter. Wie in de zomer van 2013 dus geen propaanafnamecontract had afgesloten met zijn leverancier, zag zijn droogkosten wel heel snel stijgen. Velen besloten de mais in het veld te laten staan om zo droogkosten te sparen.

Rupsen beteugeld
Deze winter zag ik dat alles met belangstelling aan. De mais verdween almaar verder in de sneeuw. Mais houdt de stuifsneeuw vast, dus vooral in de buitenste rijen ligt de sneeuw extra hoog .

Door de teelt van gmo-mais wordt de cornborer (maisstengelboorder), het rupsje dat de stengel leegvreet, beteugeld. Daardoor blijft de mais nu goed rechtop staan en kan ze veel beter buiten overwinteren dan voorheen.

Dat bleek ook nodig. Door het late en natte voorjaar zijn we hier pas op 17 mei met het landwerk begonnen. Vlug de granen erin onder eigenlijk niet zo mooie omstandigheden. Een enkeling waagde zich met de combine op het land om de nog staande mais te oogsten, maar vaak was het er nog te nat voor.

Uitgespoelde plekken
We hadden de granen nog maar net in de grond of er viel in drie uur tijd 55 millimeter regen. Dat leidde tot uitgespoelde plekken in het land. Waar het water langer dan een dag op het land bleef staan, heeft de opkomst behoorlijk te lijden gehad.

Ik sprak hierover met medeblogger Jan Zonderland. Die zit slechts 800 kilometer ten zuidwesten van ons. Hij had met moeite wat suikerbieten kunnen zaaien. Vanwege de vele regen had hij het landwerk ook maar stilgelegd.

De regen zorgde ervoor dat ik mijn soja pas vanaf 26 mei kon zaaien. Rond die datum begonnen sommigen her en der ook weer met mais dorsen. Welgeteld was dat dus 380 dagenmais. In de meeste gevallen waren de opbrengsten ervan ronduit goed.

Foto

 • Eind mei, het oogsten van mais in Quebec.

  Eind mei, het oogsten van mais in Quebec.

 • Ik heb een manie voor zo licht mogelijke trekkers.Hier staat mijn Ford 4000 voor een 9 meterrol. Deze gebruik ik eigenlijk alleen maar om naar historische trekkerdagen te gaan.

  Ik heb een manie voor zo licht mogelijke trekkers.Hier staat mijn Ford 4000 voor een 9 meterrol. Deze gebruik ik eigenlijk alleen maar om naar historische trekkerdagen te gaan.

 • De weersvoorspelling van 40 mm regen was aan de zeer voorzichtige kant. Er viel 97 mm in twee dagen. Buurman Bertrand Villeneuve zaaide een week eerder erwten voor de conservenfabriek.Dat wordt verzekeringswerk.

  De weersvoorspelling van 40 mm regen was aan de zeer voorzichtige kant. Er viel 97 mm in twee dagen. Buurman Bertrand Villeneuve zaaide een week eerder erwten voor de conservenfabriek.Dat wordt verzekeringswerk.

 • Peter Skotidakis' drainage kan het water op geen stukken na verwerken. Het stroomt als een rivier naar het lager gelegen stuk luzerne van zijn buurman. Richard Bedard. Die had juist de dag voor de regen viel de helft ervan in de silo gereden.

  Peter Skotidakis' drainage kan het water op geen stukken na verwerken. Het stroomt als een rivier naar het lager gelegen stuk luzerne van zijn buurman. Richard Bedard. Die had juist de dag voor de regen viel de helft ervan in de silo gereden.

Laatste reacties

 • Fermer

  Leuke blog, mooie foto's. Zo zie je maar weer van hoeveel factoren je afhankelijk bent als boer.

 • agratax2

  Ed als ik het niet zelf gezien had afgelopen juni, had ik dit hele verhaal met een korrel zout genomen. De gevolgen van de natte winter en voorjaar zullen nog doorwerken in oogst 2014. Hopelijk niet te erg. Hoe staat het net de soya, komt die al door??

 • ed12345

  Agratax de soya komt goed op maar heeft afgelopen vrijdag toch een beetje een knou gekregen van die 97mm regen ik heb ook een stuk van ong 0,5 ha waar het water bleef staan en de greppelploeg uitkomst bracht.Ik had boerderij wel iets geschreven over die grote plons water de foto's zijn er wel maar het verhaal is denk ik niet aangekomen

 • ed12345

  Agratax ik heb de foto van ons samen er wel bij gedaan maar heeft de afdruk hier helaas niet gehaald

 • Jan-Zonderland

  Ed, ik weet niet veel van mais maar alle gmo mais is niet BT mais toch ?
  Het regent hier nu lekker, niet te hard, 6 mm and more on the way.

 • ed12345

  Jan maak me nu niet jaloers na al dat water wat er hier gevallen is ,maar jij bent er ook goed af gekomen ,ik zag net op tv de schade die de tornado heeft aangericht op wat 35 km van jou.
  Je hebt volkomen gelijk ,alle GMO is geen Bt maar bijna iedereen neemt Bt in de mais het zit er haast standard in ,ik denk dat er ook eerder was dan de RR

 • Mels

  Zaten we hetzelfde nieuws te kijken ED,hier is het in zuid Alberta een bende,75mm en nu komt de volgende 20 tot 80 mm er aan. Gelukkig hier onder Edmonton maar een klein buitje en verder prima groeiomstandigheden.

 • erpelteler

  Hier niet in lethbridge

 • Mels

  Het was ook nieuws,erpelteler,das toch altijd erger dan de werkelijkheid?
  Kreeg bericht uit NL van ons bezoek dat zijn bezoekadres daar in zuid inde nattigheid verkeerde en dat bleek te kunnen kloppen als ik dat zo zag.

 • Dpj

  Ik zag op Internet ook foto's, was de ene buurman de mais aan het oogsten en de andere mais aan het zaaien. 'Wie is er hier nu gek' stond er bij...

 • boerB

  oww dan blijven wij hier in ons Holland niet achter met 150 mm! ;-)

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.