AkkerbouwOpinie

380 dagenmais

Gmo-mais is beschermd tegen de maisstengelboorder en blijft dus lang overeind staan. Maar goed ook. De mais die in 2013 is gezaaid, is nu nét van het land: 380 dagenmais.

Afgelopen herfst zijn duizenden acres mais op het veld blijven staan. Dat had verschillende oorzaken. De belangrijkste was de hoge opbrengst per hectare. Daardoor zaten de beschikbare silo’s bij de boeren zelf en de elevators (zowel coöperatieve als die van de handel) al snel vol. Daar kwam nog eens bij dat de handelaren, ook grote als Cargill en Richardson, helemaal niet op deze forse oogst waren voorbereid. Ze hadden onvoldoende exportcontracten afgesloten, dus daar zat ook maar weinig ruimte.

De derde factor was de sterk gestegen prijs voor propaangas. In 2012 werd gemiddeld zo rond de 0,44 dollarcent per liter propaan betaalt, vorig jaar liep dat op tot bijna 0,85 cent en voor huisverwarming zelfs tot 1,05 dollar per liter. Wie in de zomer van 2013 dus geen propaanafnamecontract had afgesloten met zijn leverancier, zag zijn droogkosten wel heel snel stijgen. Velen besloten de mais in het veld te laten staan om zo droogkosten te sparen.

Rupsen beteugeld

Deze winter zag ik dat alles met belangstelling aan. De mais verdween almaar verder in de sneeuw. Mais houdt de stuifsneeuw vast, dus vooral in de buitenste rijen ligt de sneeuw extra hoog .

Door de teelt van gmo-mais wordt de cornborer (maisstengelboorder), het rupsje dat de stengel leegvreet, beteugeld. Daardoor blijft de mais nu goed rechtop staan en kan ze veel beter buiten overwinteren dan voorheen.

Dat bleek ook nodig. Door het late en natte voorjaar zijn we hier pas op 17 mei met het landwerk begonnen. Vlug de granen erin onder eigenlijk niet zo mooie omstandigheden. Een enkeling waagde zich met de combine op het land om de nog staande mais te oogsten, maar vaak was het er nog te nat voor.

Uitgespoelde plekken

We hadden de granen nog maar net in de grond of er viel in drie uur tijd 55 millimeter regen. Dat leidde tot uitgespoelde plekken in het land. Waar het water langer dan een dag op het land bleef staan, heeft de opkomst behoorlijk te lijden gehad.

Ik sprak hierover met medeblogger Jan Zonderland. Die zit slechts 800 kilometer ten zuidwesten van ons. Hij had met moeite wat suikerbieten kunnen zaaien. Vanwege de vele regen had hij het landwerk ook maar stilgelegd.

De regen zorgde ervoor dat ik mijn soja pas vanaf 26 mei kon zaaien. Rond die datum begonnen sommigen her en der ook weer met mais dorsen. Welgeteld was dat dus 380 dagenmais. In de meeste gevallen waren de opbrengsten ervan ronduit goed.

Beheer
WP Admin