AkkerbouwOpinie

Tijdig overleg

Mais en goed aardappelland worden schaarser. Wie op tijd goed communiceert, sleept er het meeste uit.

De ontwikkelingen in de melkveehouderij gaan effect hebben op de akkerbouw. Aan de orde was al dat koeienboeren meer ruwvoer nodig gaan hebben om hun gegroeide veestapels te gaan voeden. Nu komt daar de derogatie bij, die maakt dat veeboeren maisland voor grasland moeten gaan inleveren.

Om voor derogatie in aanmerking te komen, dus om per hectare 230 in plaats van 170 kilo stikstof te mogen strooien, moeten veehouders nu minimaal 80 procent van hun bedrijf in grasland hebben liggen. Dat was 70 procent. Er is op hun bedrijven dus minder ruimte voor snijmais, die ze ook nog eens géén fosfaatkunstmest meer mogen geven. Voor die beperktere mogelijkheden om mais te verbouwen moet een oplossing worden gevonden.

Hoe dat alles zijn beslag gaat krijgen, moet komend najaar nog blijken. Een prijseffect voor snijmais is zeker; die wordt duurder.

Ook zullen melkveehouders minder land voor poot- of fritesaardappelen te verhuren hebben. Een eerste signaal kwam vorige week uit Flevoland. Een akkerbouwer raakt daar zijn huurland kwijt omdat de melkveehouder het zelf nodig heeft. De akkerbouw zal merken dat de bakens verzet worden in gebieden waar melkveehouderij en akkerbouw door elkaar zitten. En het was door de verplichte intensievere bemonstering voor aardappelmoeheid al moeilijk aan geschikt land voor pootaardappelen te komen.

Voorzitter Joris Baecke van LTO-gewasbescherming zegt in een interview in deze Boerderij dat de moderne ondernemer een goede communicator moet zijn als het gaat om behoud van draagvlak in de samenleving. Die noodzaak om goed te communiceren kan in dit verband breder worden getrokken. Als de krapte aan mais bij de veehouder groeit en ook de krapte aan aardappelland bij de akkerbouwer, dan zijn er geen mogelijkheden om door goede afstemming de pijn aan weerszijden te verzachten. Tijdige en goede communicatie kan ook hier veel opleveren.

Beheer
WP Admin