Redactieblog

9 reacties

Oorverdovend stil

De landbouw in Nederland moet zich verenigen, en zich op een lobby in Brussel richten: één sterke landbouworganisatie. Het is echter akelig stil rond de Europese verkiezingen.

Een belangrijke datum: 22 mei. Dan vinden de Europese verkiezingen plaats. Het landbouwbeleid wordt voor het overgrote deel door Brussel bepaald. Daarom is het belangrijk voor de land- en tuinbouw dat er mensen in het

Europees Parlement komen te zitten die de sector begrijpen. De 26 europarlementariërs die namens Nederland voor vijf jaar worden gekozen, besluiten mee over zaken als GLB, vrijhandel, klimaat- en nitraatbeleid, dier- en plantgezondheid, onderzoek en noem maar op.

Echter, het blijft oorverdovend stil rondom deze Europese verkiezingen. Als er belangrijke verkiezingen in Nederland worden gehouden is er vrijwel elke avond een debat te volgen op televisie en staan andere media er ook bol van. Nu blijft het akelig stil. Alleen LTO besteedt er met een serie debatavonden aandacht aan.

Voor veel akkerbouwers is Brussel ver weg. Maar meer aandacht vanuit de akkerbouw is pure noodzaak. Het mag niet zo zijn dat regels voor de landbouw achter een bureau worden bedacht, zonder invloed vanuit de praktijk. Regelgeving op Europees niveau is al moeilijk genoeg, gezien de diversiteit in de Europese landbouw. Die regelgeving mag geen theoretisch gebeuren worden.

Landbouwregelgeving is voor het overgrote deel een Europese aangelegenheid. Hoofdzaken van de regelgeving worden daar bepaald. Nu in Nederland het ministerie van Landbouw is verdwenen, lijkt het erop dat de lobby en belangbehartiging in Nederland ook sterk is gereduceerd. Dat is te zien aan de ledenaantallen van de belangenbehartigingsorganisaties. Deze lopen snel terug. Betreurenswaardig.

Juist nu, met een toenemende macht in Brussel, zeker op landbouwgebied, moet de landbouw in Nederland zich verenigen en zich richten op de lobby in Brussel. Europa is te groot om door een verdeeld lobbyhuis in Nederland te worden beïnvloed. Samen sterk, moet het motto zijn.

Niet alleen de 26 Nederlandse vertegenwoordigers moeten worden geïnformeerd over de wensen van de landbouw. Op de in totaal 751 parlementsleden stellen zij weinig voor. De lobby zal meer Europees aangevlogen moeten worden, willen we toenemende invloed uitoefenen. Je afzetten tegen Brussel en tegen alles wat Europa is, is geen optie. Dat zal alleen maar op meer weerstand en onbegrip stuiten. De gedachte van ons terugtrekken uit Brussel is namelijk geen keuze. De Europese Unie heeft ook veel goeds gebracht. De keuze is: willen we als landbouw meepraten en Brussel beïnvloeden, of niet? Met alleen mopperen en klagen over de regelgeving komen we er niet.

Als we als landbouw – zowel de primaire sector als de toeleveranciers en afnemers – willen meedoen, dan begint dat bij één sterke land- en tuinbouworganisatie in Nederland. En dat kan alleen als we allemaal lid van de belangenbehartiging worden en echt gaan meedoen! Dan zijn we ook met meer mensen in Brussel om de regelgevers te beïnvloeden. Nu is het te stil ...

Laatste reacties

 • koestal

  Oorverdovend stil na de derogatie,vertel een boer nu maar eens waarom hij nog moet stemmen,een boer heeft toch niets te vertellen in de politiek !!!

 • Mozes

  Koestal, de strengere derogatieregels hebben te maken met het te hoge nitraatgehalte. In de varkensconcentratiegebieden zelfs tot meer dan vijf maal boven de norm. Het nitraatgehalte heeft de boer wél invloed op: stoppen met de grootschalige mestfraude en niet meer zeuren om verlenging van de uitrijperiode.

 • joannes

  Een boer die helemaal NIET stemt, heeft helemaal géén vertegenwoordiger waar hij een verantwoordelijk kan wegleggen om zijn belang te verdedigen. Dat de vertegenwoordiger het niet begrijpt, vindt vooral zijn oorzaak in communiceren en vooral luisteren! Maar noem degene die de Agrarische sector goed verdedigd? Niemand die zich opwerpt deze kwestie vanuit het agrarische belang te zien. Je kan een voorbeeld nemen aan Frankrijk, die laten zich niet inpakken! En het LTO besteed wel 3 aandacht avonden maar is vervolgens niet vertegenwoordigd volgens hun eigen communique in de cruciale derogatie besluit vorming. Kortom nog veel te coördineren en te leren. Misschien dat daar het vertrouwen mee terug kan worden gewonnen!

 • aarthamstra1

  Mozes goed gezien de handel laat zich sturen door kwaliteit en vraag.
  Inderdaad de Mercedes en bmw worden goed verkocht .In Amerika ,China ,en Europa . Wel of geen EEN Europa. Een Europa voor de Economie is wat anders dan een Europa voor het volk.

 • ikkethuis

  Je kunt door tegen te stemmen nederland niet uit de eu stemmen, Dit wordt door de graaigrage politici niet getolereerd. En er zijn machten in de eu die sterker zijn als de gewone stemmer. Maar je kunt wel iedereen er eens over na laten denken, en dat kan mogelijk voor de landbouw al wat teweeg brengen.

 • koestal

  Wat heeft een Euparlementarier nog te vertellen en waarom moet ik dan nog stemmen,ik heb altijd gestemd en nu krijgen we dit gedoe met de derogatie,geen parlementarier hoor ik hier over ,ze zijn muisstil,dit begrijp ik niet ,het komt hun slecht uit zo vlak voor de verkiezingen

 • koestal

  Mozes,ik moet dus lijden onder de varkensconcentratiegebieden,ik doe ook niet aan mestfraude,hou me netjes aan de regels,wat moet ik nog meer. De Grieken worden ook nog weer beloond met hun financieel debacle. Moet een ander ook weer voor opdraaien.Dus de EU steunt de overtreders

 • donkersmelkvee

  @koestal, daar heb je gelijk in. Evenals dat wij als jonge boeren worden gestraft voor misstanden in de jaren 80 toen er nog mest gedumpt werd. Hierdoor hebben we de onevenredige regels van nu gekregen en geloof me, we zijn voorlopig het verdomhoekje nog niet uit. Hoezeer we ook ons best doen!

 • koestal

  De VVD heeft een kreet,,Een beetje boerenverstand kunnen ze in Brussel best gebruiken'' nou ik zeg ze zijn in Brussel een heleboel boerenverstand nodig en geen beetje !!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.