Commentaar

10 reacties

Beregening in contract

Veranderend weer, potentere rassen en de vraag naar kwaliteit brengen vaste regeninstallaties dichterbij.

Technisch is het geen probleem meer om de vochtvoorziening in de akkerbouw te automatiseren. Sensoren in de bouwvoor geven aan hoe droog het is en of water nodig is, en gekoppeld aan de regenverwachting komt dan zo nodig de vast opgestelde beregeningsinstallatie in beweging. In de Veenkoloniën staan al zeven pivot-installaties bij akkerbouwers – op zijn Engels uitgesproken als pivvet, op zijn Frans als pivoo.
Het voordeel ten opzichte van de beregeningshaspel met kanon is dat er nauwelijks een drempel is hem aan te zetten. Het energieverbruik is door de lage druk maar een derde van die van een haspel. Bovendien, heel belangrijk, vraagt het aanzetten van zo’n pivot niet meer werk dan een druk op de knop, eventueel per smartphone. Dan geef je een mals buitje van een millimeter of tien zodra dat nodig is, en niet pas als het net te laat is een plens van 25 millimeter.
De rentabiliteit van beregening verandert. Net als het klimaat, het wordt vaker extreem droog. De genetische opbrengstpotentie van gewassen neemt toe en daarmee de waterbehoefte. Tel daarbij op dat Nederlandse fritesfabrieken voor de kwaliteitsfrites, waarmee ze zich in de markt willen onderscheiden, uniforme kwaliteitsaardappelen nodig hebben, dan is het een kwestie van wachten op het verschijnen van de eerste pivots buiten de Veenkoloniën. Want ook beregende bieten leveren meer op, en op de tarwe kan een kunstmatig buitje eveneens heilzaam zijn. Om nog maar niet te praten over peen en tulpen.

Voor wat betreft fritesaardappelen is er best wat voor te zeggen dat juist fritesfabrieken, die in de markt het verschil willen maken met kwaliteit, in hun contracten al een premie geven op de mogelijkheid te kunnen beregenen. In analogie met de premie in sommige fritesaardappelcontracten op het hebben van een mechanische koeling, komt het moment dichterbij dat zoiets ook komt voor de perfecte beregening.

Laatste reacties

 • mottonbird

  wel eens van structuur bederf gehoord ?

 • Leo Tholhuijsen

  Is dat wat je soms krijgt als je ineens 25 of 30 millimeter water geeft? Ja, weleens van gehoord.
  Dat is zeker extra pluspunt voor de pivot; daarmee geef je gemakkelijker buittjes van 10 mm met een vrij fijne druppel.

 • mottonbird

  ik heb 4 pivots Leo !

 • mottonbird

  Ze zijn duur !(electriesche bedrading,pomp ondergrondse pijpen naar de midden ) ronde circel ?? weing ronde percelen in de polder ! tenzei je over een Linair praat die is vierkant (en nog duurder) !! .. en plaats gebonden . als je sloten en kanalen hebt , dan is zo,n grote, met motor en kraantje ,800 m 120 mm die 8 ha in een trek doet toch veel rendabeler ! en als het vriest schuif je hem in de aardappel bewaring !en je ruilt hem elke zoveel jaar in voor een nieuwe . Kan je weer afschrijven! . ander puntje ! buitjes van 10 mil elke twee dagen , is vragen om Sclerotinia, Phytophthora , enz 30 mil elke week ,snachts werkt voor ons het beste , structuur bederf ? wel degelijk hij staat namelijk te plassen 10 minuten voordat ie voorbij is dat doet een Gun niet ! en geloof me dat zie je op de rooier . Een haspel is ook niet goed , maar de pivot is geen haar beter ! tenzij je in de heuvels zit met weinig oppervlakte water en altijd droge zomers dan zijn het pracht dingen .. zoals hier !! Australie , 5 maanden geen regen ! en dan nog! doe ik het hand matig computers en weersverwachting zijn een geode hulp , maar hebben zeker niet de eind redactie ! dan gaat het goed fout !!

 • erpelteler

  Structuur bederf? Structuur verbetering! Haspels vlatsen veel meer dan pivots, haspels verdeling WAAR-DE-LOOS bij een beetje wind, laat staan het werk wat je er mee hebt. Lang leve de pivots! (Echter niet op grond van 50.000 euro vanwege het al genoemde verlies met ronde percelen) overal anders: geweldig!

 • mottonbird

  moderne haspels flatsen niet meer ! 160 psi , en kunnen heel wat wind hebben

  <>


 • agri2

  Ik heb in Canada op een boerderij met pivots gewerkt, irrigation farms werden daar irritation farms genoemd. Ook pivots hebben wel eens storing en/of gaan kapot. Het beregenen vond ik wel veel mooier gaan dan met een haspel, maar je moet er wel de juiste percelen voor hebben. Lineaire pivots geven weer veel meer storingen dan centerpivots.

 • JeuAbsil

  Is een combinatie van deze twee niet de oplossing? Een haspel uitrusten met een beregeningsboom. Wordt ongetwijfeld een (te) zware combinatie, maar d.m.v. nieuwe materialen moet dit kunnen.

 • erpelteler

  irritation farms, ik ken de term. Echter, technologie is ver verbeterd en op ons bedijf doe ik de complete beregening zelf, met 25 pivots, iets wat met haspels niet te doen zou zijn. We hebben relatief weinig problemen en ik heb er wel plezier in. Ik werkte in NL wel met haspels, ook met 160 psi of 11 bar (aan de pomp, moet je er wel bij zeggen dat er nog 70 psi over is aan het kanon, waar het telt) en dat werkte erg mooi bij kalm weer. Hier is het zelden wind stil en dus werken haspels hier niet in gevoelige gewassen zoals aardappelen.

 • mottonbird

  Ik heb je video s gezien denk ik ! ik snap het nu ! begon ik ook niet aan met een haspel. maar Pivots in Holland ?? ben je toch wel met me eens ?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.