Commentaar

Sojaprijs trekt koolzaad mee

De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council staat op 272 punten (januari 2000=100). Dat is de hoogste stand sinds eind november. Het weer is ongunstig in Brazilië. Dit duwt de sojaprijzen omhoog, aangezien het land de grootste producent en exporteur is van sojabonen, naast de VS.

Het is te droog in het oosten van het immense land en te nat in het westen en zuiden. Door de droogte dalen de opbrengsten. Door de regen vlot de oogst niet en verloopt het transport naar de havens moeizaam. Volgens marktbureau AgRural is in Mato Grosso, de staat met de meeste sojabonen, nu 45 procent geoogst. Dat was vorig jaar in dezelfde week 49 procent. Maar kijkend naar de totale oogst dan is 30 procent van de soja van het land. Dat is 5 procentpunten meer dan vorig jaar dezelfde tijd. Marktbureau Oil World verwacht dat heel Zuid-Amerika 152 miljoen ton sojabonen oogst. Dat is 7 miljoen ton minder dan in de januariprognose, maar nog altijd meer dan de 145 miljoen ton die vorig jaar is geoogst.

De sojaprijs krijgt extra steun van export vanuit de VS, de andere grote sojaproducent. Afgelopen week exporteerde de VS 1,3 miljoen ton sojabonen, waarvan 54 procent naar China. Vorig jaar lag de export in de vergelijkbare week op 755.800 ton.

De prijs van koolzaad lift mee met die van sojabonen. Het eerstaflopende termijncontract (mei) sloot in Parijs maandag op 390 euro. Het eerstaflopende contract was sinds juli 2013 niet zo duur. Het meicontract tikte maandag zelfs even 398 euro aan tijdens de handelsdag.

Prognose: markt is onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.