AkkerbouwOpinie

Kunstmest strooien met sneeuwschuiver

Het regent en regent maar hier in Zuid-Frankrijk. De tarwe doet het nog goed, maar kunstmest strooien is een ramp. Ook is er veel erosie.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het een extreem natte en zachte winter. Het is volgens de weerspecialisten van Météo-France in Toulouse de zachtste winter sinds het begin van de registratie in 1949. De laatste drie maanden houd het maar niet op met regenen. Zelfs de oudere gepensioneerde boeren kunnen zich niet zo’n winter herinneren.

Overstromingen

Meerdere keren traden rivieren en beekjes buiten hun oevers. Dat zette vele hectares onder water. De ondergrond is inmiddels zo nat dat deze geen water meer opneemt. In de gedraineerde percelen lopen de drains volop. Desondanks blijft ook daar tijdelijk het water aan de oppervlakte staan. Van 1 oktober tot 1 februari viel rond de 286 millimeter. Gemiddeld over een jaar valt 750 millimeter. Dat wil dus zeggen dat we in vier maanden tijd bijna de helft van de jaarlijkse neerslag gehad hebben.

Tarwe ondanks regen goed opgekomen

Ondanks de vele regen is de tarwe die we in oktober zaaiden, goed opgekomen en die groeit prima. Toch beginnen zich hier nu ook gele plekken te vertonen. De later gezaaide tarwe heeft wel flink te lijden van de regen, er ontbreekt nogal eens een plantje.

Het is nu het moment om de eerste stikstof te strooien, maar dit is nu praktisch onmogelijk. Een loonwerker in de buurt vond vorig jaar al een oplossing voor dit probleem. Hij kocht in de Pyreneeën een tweedehands skipistesneeuwschuiver. De Pistenbully heeft een vermogen van 183 kW (250 pk) en is uitgerust met een 2.500 liter Amazone-kunstmeststrooier. Deze machine is natuurlijk gemaakt voor de winter, in de bergen en in de sneeuw. De grootste aanpassing die de loonwerker heeft moeten doen, is het aanbrengen van een extra oliekoeler. Ook heeft hij wel moeten oefenen in het rijden met zulke brede rupsen, die gauw vollopen met klei. Daar waar de Pistenbully werkt onder goede omstandigheden, laat hij geen spoor achter. Maar waar de machine iets wegzakt, blijft van de oppervlakte niet meer over.

Grondverschuivingen

Door de vele regen zijn er her en der grondverschuivingen. Op sommige hellingen komt de grond los en schuift zo een meter of meer naar beneden. Dit gebeurt op verschillende plekken en op verschillende culturen. De foto is gemaakt in een perceel tarwe op een zuidelijke helling. We zien dit ook gebeuren op geploegd land, grasland en in de bossen. Deze boeren zullen erg voorzichtig moeten zijn als ze de komende tijd weer met de trekker het land op gaan.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin