Boerenblog

16 reacties

Veel mest nodig

De natuur gaat al richting winter, maar de vorst mag nog wel even wegblijven. We wachten nog op analyse-uitslagen van bodemmonsters.

De Hongaarse bossen tonen weer allerlei mooie kleuren. Opvallend is dat de bermen nog steeds groen zijn. Dit in tegenstelling tot andere jaren, toen de bermen in augustus al bruin en verband waren. Dit jaar hebben we vaak en veel regen gehad.

Analyse-uitslagen
Hopelijk blijft het nog tot 23 december zacht weer. Op 24 december, hier in Hongarije de belangrijkste kerstdag, mag er wel sneeuw vallen. Want we wachten op de analyseuitslagen van bodemmonsters. Deze zijn genomen om een goedkeuring te krijgen voor de extra aanplant van kersenbomen. Tuurlijk, ik had de boompjes ook zo de grond in kunnen douwen, en dan achteraf een keer de goedkeuring kunnen 'regelen', maar vanaf 2015 is er een interessante subsidie op fruitteelt. En dat hectarebedrag wil ik niet mislopen! Eindelijk na tien jaar EU komen we in de buurt van de Nederlandse subsidiebedragen. In Nederland hoor/lees je nog wel 'we hebben geen level-playing-field' in Europa. Dat klopt.

Subsidieprogramma
Het is even wachten op de analyse-uitslagen, want afgelopen zomer zijn er gruwelijk veel grondmonsters ingeleverd. Dit in verband met het einde van een subsidieprogramma, met daarin een verplichting om bodemmonsters te analyseren. Op dit moment is er dus een groot capaciteitsprobleem bij het erkende laboratorium. Zodra de uitslag binnen is, wordt er aangegeven hoeveel ton stromest op een hectare kan worden gebracht, waarschijnlijk 50 à 60 ton. In de directe omgeving zitten niet veel koeien meer; de mest moet van 50 kilometer verderop komen. Inclusief verspreiden kost dat zo'n €12,50 per ton. Maar dat is het waard, want fruitbomen planten zonder goede voeding is niks.

Foto

 • Bodemmonsters zijn nodig om goedkeuring te krijgen voor de extra aanplant van kersenbomen..Vanaf 2015 is er een interessante EU-subsidie op fruitteelt.

  Bodemmonsters zijn nodig om goedkeuring te krijgen voor de extra aanplant van kersenbomen..Vanaf 2015 is er een interessante EU-subsidie op fruitteelt.

 • Het is nu wachten op de bodemanalyse-uitslagen.

  Het is nu wachten op de bodemanalyse-uitslagen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Oosterbeek neemt maar een klein monster mee voor analyse; daar in Hongarije weten ze van wanten en doen ze het grondig: Een monster van wel 10 kuub!

 • maatje 1904

  @farmerbn ze zullen toch wel meer als een monster van een perceel pakken.

 • alco1

  Maatje. Snap je wat farmer bedoeld?
  Wat betreft de subsidies: Er zal daardoor weer veel te veel aanplant komen, met als gevolg door marktwerking lagere bodemprijzen, waardoor je wel afhankelijk wordt van de subsidies. Wat weer tot gevolg heeft dat je als een schoothondje moet luisteren, omdat anders de subsidie in gevaar komt.
  Maar wat moet je anders???

 • ed12345

  Alco ik moet vast stellen dat je een aardig heldere kijk op de zaak hebt.Ronald je hebt zo te zien een mooie dikke laag teeltgrond

 • .....

  Idd alco1 we zijn als landbouw gedegradeerd tot een stelletje circusapen die voor een paar pepernoten hun kunstjes mogen vertonen aan de samenleving

 • schoenmakers1

  hebben ze in Hongarije geen mestwet, 60ton stro mest, ik dacht dat de gehele mestwet in nederland door brussel was opgelegd

 • The Hulk

  In Hongarije dien je van iedere perceel op grote diepte met boor staalname te doen. Peperdure zaak.
  Achteraf voer je erop wat je wil , controle nadien is er niet meer . De grond verteerd beter de mest dan in B of NL . Met een kub of 600 per ha/seizoen kom je wel met dubbelrijzaaitechn. aan 14-16 ton mais/ha. En in de wijde natuur trekt niemand zich daar wat van aan... .Dat de bouwlaag dikker is dan in B NL is algemeen geweten, doch als ik die teeltlaag zie dan vind ik dat toch nogal aan de droge kant ongeacht we in de minder kwalitatieve zandgrond zitten .

 • JoepB

  met 600m3/ha ben je de grond aan het ontsmetten en groeit er niks meer...... Ieder jaar een 30m3 stalmest is de mooiste bemesting, en bouw je ook echt wat op!

 • henrimiddelveld

  'Eindelijk na tien jaar EU komen we in de buurt van de Nederlandse subsidiebedragen.' Haha, en nu Nederland nog in de buurt zien te komen bij de subsidiebedragen op nieuw materieel die hier in Oost-europa verstrekt worden!

 • alco1

  Ik kots van het woord 'subsidiebijdragen'.
  'Ontwikkelingsbijdragen' zou beter passen.

 • joannes

  Zolang de geldstroom interesses dezelfde zijn, (Hongarije zal zeer waarschijnlijk deze activiteit uit de EU landbouwverbeterings subsidies financieren) zal het met de regels en beperkingen wel loslopen! Het geld stroomt naar Hongarije en daar hebben alle partijen daar extra inkomen mee. De landverschuiving in kersen productie en overschotten zijn voor latere zorg. De mest wordt geld waard, de laboratoria schieten waarschijnijk uit de grond, de grond verbetert, en handelsstromen worden ontwikkeld. Politiek gestimuleerde ontwikkeling! Het verschil met Nederland die meebetaald is overduidelijk, hier is men met regels, controle en beperkingen bezig, en dat met een krap budget omdat het meebetaald aan de Hongaarse ontwikkeling; voor goedkope kersen in de NL Supermarkt.

 • info104

  Nou een afnemer van mest hebben we al, nu nog hoe krijgen we dat voor een betaalbare prijs daar naar toe, het is wel 1500km hier vandaan.

 • ed12345

  Info104 Met schepen over de Donau .Vanuit Holland kun je makkelijk met 2000 ton op de Donau komen en dan het laatste stuk met vrachtwagens ,met een heleboel bulk gebeurt het zo.Cumela had vorig jaar zo'n plan om mest naar Hongarije te brengen

 • LUCTOR

  Het is co2 neutraler om een enkele reis met de dieren te maken zodat produktie kan plaatsvinden waar de ruimte er nog voor is en gelijk de mest op de goede plek.

 • ed12345

  Luctor niet alleen co2 maar ook fosfor en een beetje kali
  NL importeerd natuurlijk onwijs veel tonnen soya en andere eiwit rijke en energie gewassen dat wordt wel omgezet in mest

 • farmerbn

  Het is wel wijs om veel soja te importeren want het is een goed product dat gunstig geprijsd is. En in Europa kunnen we het niet (zo goedkoop) producren.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.