Commentaar

1 reactie

Leden tevreden houden

Hoe houdt Cosun de leden betrokken bij de coöperatie, terwijl de bietenprijs daalt en de toekomst onzeker is voor de suikerproducenten?

De bietenprijs daalt omdat suiker steeds goedkoper is geworden. En Brussel schaft in september 2017 de quotering van suiker en isoglucose af. Dat vergroot de concurrentie voor de Europese suikerproducenten.

Ontevreden leden maken coöperaties kwetsbaar. Daarom wil Cosun de leden betrokken houden. Dat doet Cosun onder andere door te starten met een ledenfinanciering. Leden kunnen volgend jaar de uitkeringen vanuit de BBU- en UB-regelingen uitlenen aan Cosun. De leden krijgen zo'n €200 miljoen uitgekeerd. Als ze geld uitlenen aan Cosun, krijgen ze een hogere vergoeding dan de marktrente. In 2016 wil de coöperatie dat ook invoeren voor een deel van de ledentoeslag, die jaarlijks wordt uitgekeerd.

Leden kunnen ieder jaar beslissen of ze geld willen sparen bij de coöperatie. En het betreft geen investering. Een investering vergoed je met dividend. En dividend is afhankelijk van de prestaties van de Cosun-bedrijven. Een rentevergoeding is dat niet. Zo voorkomt Cosun discussie met de leden als het een keer tegen zit. Daarnaast is het geen 'geld in de dode hand'. De leden krijgen het terug als de looptijd is afgelopen. Ook dat voorkomt discussie. Dat is slim van Cosun, zeker nu de bietenprijs gaat dalen. Want dat laatste zal zeker gespreksstof zijn voor de leden.

Eén reactie

  • farmerbn

    Het is net alsof je een machine koopt: Als je die zelf financiert dan krijg je 20% korting op de bruto vraagprijs en als je gaat voor dealerlening van 0% bij drie jaar lenen, dan krijg je maar 18% korting. Er bestaat geen gratis geld. Bij een tvspotje staat daarom ook lenen kost geld (ook als het rente% nul is). Geld stallen bij cosun kost ook geld want de vermogensbelasting zal evenhoog zijn als het rente% wat je bij cosun krijgt. Daarnaast ziet iedereen dat je spaargeld hebt en dat is ongunstig in de toekomst ivm eigenbijdragen ed. Dus gewoon spaargeld weer in een oude sok verstoppen in huis.

Of registreer je om te kunnen reageren.