Commentaar

10 reacties

Koeienboer ontzorgen

Laat akkerbouwers ook gras en mais telen, dat geeft hen extra ruimte in de ontwikkeling van hun bedrijven.

‘De aardappelteler die bij de melkveehouder om huurland komt, moet echt wel wat meebrengen om tot zaken te komen.’ Dat zei een LTO-voorman enkele maanden geleden toen het ging over beperking van grondontsmetting en de krapte aan schone grond voor aardappelen en bloembollen, tegen de achtergrond van de melkveehouderij die de grond hard nodig heeft om de uitdijende veestapel relatief goedkoop te kunnen blijven voeren.

De man doelde niet direct op de dikte van de portemonnee die de akkerbouwer zou moeten meebrengen, al mag de overredingskracht van een vette huurprijs niet worden onderschat. Nee, het ging om ruilland of anderszins dat de akkerbouwer moet meebrengen om een interessante partner voor de veehouder te zijn.
Behalve ruilland hebben akkerbouwers wellicht nog wat te bieden: teeltkennis. Zij zouden hun kennis van grond, bemesting, gewasbescherming en wat al niet kunnen inzetten om melkveehouders te helpen. Ze kunnen de door gebrek aan tijd en teeltkennis geplaagde melkveehouder als het ware ontzorgen. Daarbij gaat het niet om het overnemen van louter het machinewerk in gras- en maisteelt, maar om het verzorgen van de hele teelt. De koeienboer kan dan doen waar hij goed in is: het perfectioneren van de melkproductie in de stal.
Er zijn zeker situaties waarbij hierdoor de hectareopbrengsten met 10 procent omhoog kunnen, misschien wel meer. Al helemaal, zo valt hier en daar te beluisteren, kunnen flinke slagen worden gemaakt als ook voor mais en gras smart farming wordt ingezet. Het is een nieuwe variant op het fenomeen groeien-zonder-grond-te-kopen. Het kan een tweede tak zijn op een akkerbouwbedrijf, een combinatie van loonwerk en consultancy.
In zo’n setting zouden (poot)aardappeltelers die behoefte hebben aan extra huurland maar geen ruilland hebben, misschien weer wat manoeuvreerruimte voor zichzelf kunnen creëren.

Laatste reacties

 • Piet Piraat

  Zoiets is eigenlijk best leuk, maar moet wel een goede evenwichtssituatie zijn. Dan werkt het ook voor lange termijn.

 • koestal

  veehouders en akkerbouwers kunnen elkaar helpen,maar er moet wel een soort overeenkomst liggen voor de langere termijn

 • Mels

  Je moet er samen van overtuigd zijn dat je er beide beter van kunt worden,is die overtuiging er niet dan wordt het erg moeilijk om deze vorm van ontzorgen vast te kunnen houden. Akkerbouwer en veehouder moeten kunnen zien dat beide partijen geld verdienen en dat is erg moeilijk. Zeker in situaties waarbij dat niet direct zichtbaar is en de winst zit in de langdurige samenwerking.

 • Noordam2

  veehouder Jansen heeft koeien en vaak te weinig grond, akkerbouwer Pieterse heeft genoeg grond en geen vee.
  de V.O.F Jansen Pieterse heeft in één klap ruim voldoende land om een rendabele veehouderij op te zetten. Win- win zou je dat kunnen noemen.
  het is wat Mels zegt, de winst zit hem in een langdurige samenwerking en iedereen die leeuwen en beren op dat pad ziet, waar een wil is is een weg. verder kun je de veehouderij opbrengsten en de opbrengsten van de akkerbouw tak prima gescheiden houden.

 • agro1

  koeboer wil alles van de akkerbouwer, maar dan liefst voor niks, enne... patatten zijn er al in overvloed.

 • John*

  goeie ontwikkeling om veeteelt los van het grondgebruik te zien.

 • Mels

  @agro1,jij zegt het.....;))

 • marc47

  2013 koeienboer betaald graag 2000€ voor mais, 2014 koeienboer vindt 1400€ veel te veel want ze hebben genoeg gras. Welke samenwerking ??
  Wij maar mest afnemen en niks verdienen aan de mais.

 • peter 103

  Leuk bedacht, kan voordeel opleveren. Maar, pas op. Meer koeien, meer melk, meer fosfaat. fosfaat plafond bereikt. Dijksma gaat koerechten in voeren. Weg voordeel.

 • Pe

  Exact, Marc47 teelt liever graan van 13 cent, want dan kan hij mooi op die combine zitten, dat zit namelijk zo lekker.
  1000 euro land huur willen vangen voor de teelt van gras of mais op verrot gereden aardappel sla of bieten land.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.