Commentaar

7 reacties

Geen intensive care

Onderhand komt een eind aan de mogelijkheden om de gevolgen van krappe bemestingsnormen op te vangen.

Het wordt moeilijker om in de akkerbouw goede opbrengsten te halen. Naarmate de Nederlandse overheid het Europese Vijfde Actieprogramma Nitraatrichtlijn verder uitrolt, krijgen boeren meer en meer te maken met de krapte die dat programma met zich meebrengt. Het wordt nu écht moeilijk om maximale kilo-opbrengsten te halen. Het nijpt acuut op zandgronden, maar ook op van nature vruchtbaardere klei doen aanscherpingen van bemestingsnormen zich voelen. De productiviteit van de Nederlandse akkerbouwgrond loopt terug.
Daartegenover staat dat de milieu-kwaliteit van grond en oppervlaktewater beter wordt. Daar was het natuurlijk om begonnen bij het opstellen van de krappere normen.
Over de verschraling van de bodem moet niet licht worden gedacht. Ook bij de nu wat betere productprijzen blijft de akkerbouw in bedrijfseconomisch opzicht een tamelijk marginale aangelegenheid. Oftewel: er hoeft maar weinig tegen te vallen om marges te laten verdampen.
Het gevaarlijke is hier dat de werkelijke effecten van de schralere normen in veel situaties zich pas over vijf, tien of misschien vijftien jaar ten volle openbaren. Wat is namelijk aan de orde? Nieuwe meststoffen die bedrijven ontwikkelen en aanbieden, en verfijnde toediening in de vorm van steeds verder ontwikkelde rijenbemesting, maskeren de eerste jaren de gevolgen van de verkrapping. Qua fosfaat worden gewassen 'aan de beademing
gelegd'. Dan lijkt het in eerste instantie nog wel wat. Een startgift en de bodemvoorraad geven eerst nog een redelijk gewas. Maar het is een beangstigend beeld dat naarmate de jaren verstrijken, de gewassen het meer en meer alleen van die beademing moeten hebben.
Niets tegen precisielandbouw, maar wel tegen gewassen die structureel op de intensive care komen te liggen. Reden genoeg om te blijven strijden tegen bemestingsnormen die volgens deskundigen op termijn zeker leiden tot merkbare verschraling.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Een goed stuk! Jammer dat de zin 'Daar tegenover staat dat de milieu-kwaliteit van grond en oppervlaktewater beter wordt' er ook weer tussen staat. De milieukwaliteit van grond en oppervlaktewater heeft hier niets mee te maken.

 • alco1

  Je zou haast zeggen: Bedankt Leo, dat jij als redacteur dit schrijnende probleem oppakt.
  Door verschraling komen er juist problemen met grond en oppervlaktewater.
  Sneller last van verdroging omdat vocht niet meer vastgehouden kan worden.
  Onkruidgroei wordt steeds zichtbaarder, waardoor de spuit steeds vaker gebruikt moet worden.

 • agri2

  Blijkbaar hebben ze in Den Haag in omstreken geen behoefte aan betaalbaar voedsel, als er minder groeit van mindere kwaliteit dan gaat de prijs meestal omhoog.

 • reiziger

  Leo bedankt leo bedankt leo leo leo bedankt nu nog de wet openbaarheid van bestuur over hoe groot %(85%) van de nederlandse landbouw grond al jaren voldoet aan de nitraatrichtlijn een schande dat in tijde van voedsel schaarste en economische crisus nog steeds de bemestings normen worden aangescherpt als de milieu normen al lang gehaald worden
  Leo wij reken op u er is toch pers vrijheid in dit land

 • Mels

  Succes ermee,je wordt gewoon weggepest op deze manier. Linksom of rechtsom,je wordt de nek om gedraaid,nou ik bedank.

 • info104

  Goed stuk Leo en volgens mij moeten we meer en meer politici die nog een beetje gevoel hebben voor de werkelijke cultuur, waar we als boer in de eerst plaats ons inkomen uit halen en ten 2e onze gronden zo optimaal mogelijk willen verzorgen, er van overtuigen dat er nu een keerpunt moet komen in de bemesting van de gewassen en het onderhoud van de grond waarin de organische stofgehalten nu niet op peil blijven. We kunnen niet vaak genoeg dit naar voren brengen, nauw Leo veel sterkte en ga zo door.

 • agro1

  er is geen voedselschaarste, anders zouden de prijzen niet ineenstorten en tot op symbolische waarderingen wegzakken, keert wel, gewoon een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag..... grunningen forever en ciolos boppe!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.