Commentaar

6 reacties

Informatietechnologie

Wie straks goede grondstof wil leveren, ontkomt er niet aan gebruik te maken van de best mogelijke informatie.

Bij perfectionering van de teelt wordt nu en zeker komende jaren ingestoken op het verzamelen van gegevens en de verwerking ervan tot heldere, ondubbelzinnige hulpmiddelen of zelfs teeltadviezen voor de boer. We praten over beslissingsondersteunende systemen die de komende jaren een grote vlucht gaan nemen. Ze gaan zich een plaats verwerven naast bestaand vakmanschap en gezond boerenverstand. Dat dat gaat gebeuren staat vast. Wat er tussen nu en pakweg tien à twintig jaar gaat veranderen, zal enorm blijken.
Afgaand op de ontwikkelingen in de informatietechnologie de laatste vijftien jaar, kunnen we ons geen voorstelling maken van wat we in 2030 als vanzelfsprekend zullen ervaren. IT-deskundigen voorspellen grote stappen voorwaarts door het automatiseren van de verwerking van veel gegevens. Hun overtuiging is dat computers dat veel beter kunnen dan de boer. De emotionele, betrokken mens zou een slechte voorspeller zijn.
Tegelijk wordt duidelijk dat nog veel werk verzet moet worden. Want een praktisch bruikbare, plaatsspecifieke opbrengstbepaling voor rooivruchten blijkt nog niet zo makkelijk. Er zijn al wel aardappelrooiers met ingebouwde weegsystemen, maar die maken geen onderscheid tussen grond en kluiten. Terwijl die opbrengstmetingen uiteindelijk bedoeld zijn om er een poot- en bemestingsstrategie op te baseren. Dat probleem, dat vooral op de klei speelt, is nog niet opgelost. Het is ook niet zo'n kunst om weegvoorzieningen op een bietenrooier te bouwen, om uiteindelijk tot opbrengstkaartjes per perceel te komen. Maar er is wel een probleem als bij rijdend lossen de bunker juist lichter wordt.
Deze en andere praktischer bezwaren van vandaag worden echter de komende jaren opgelost. Technisch worden grote stappen gezet. Wie boer wil blijven, moet in deze ontwikkeling mee. Wie op specificatie kwaliteitsbulk tegen de laagst mogelijke kostprijs levert, is koopman.

Laatste reacties

 • ACB

  Ja en dan kan bv ah die prijzen oorlog voert de boer nog verder uitbuiten. Goed bezig ))!!!!, . En maar op kosten jagen ( trek je het dubbele aan opbrengst dan van een hect. ??? Hect geeft x aan opbrengst daar kan je nog iets bij optellen door bv ja techniek maar dan zit men wel aan het plafond hoor en geloof nou niet in sprookjes, dan moet je op de Efteling zijn.

 • Leo Tholhuijsen

  Tja, technische vooruitgang verandert inderdaad niets aan the rat race waar de boer in zit. In het verleden niet en nu ook niet.

 • Mozes

  Technische vooruitgang zorgt ervoor dat je steeds meer kunt produceren met steeds minder mensen. Daardoor wordt de kostprijs steeds lager en heeft de consument uiteindelijk een steeds kleiner deel van zijn inkomen nodig om voedsel te betalen. Hij houdt steeds meer over voor andere zaken: dus stijging van welvaart. Zo gaat het al zolang de mensheid bestaat. Alleen is het de laatste honderd à honderdvijftig jaar heel erg hard gegaan.
  Veel mensen hebben tegenwoordig een romantisch idee bij vroeger en willen dat de landbouw terug gaat naar de Ot en Sien tijd. Ze begrijpen niet dat juist de moderne landbouw de basis is van hun welvaart.

 • Romeijn

  Ook de (prijs)kritische consument krijgt de beschikking over informatietechnologie die steeds meer gegevens kan verwerken. Zou die ook ingezet kunnen worden om de betrokkenheid en positieve beleving bij de landbouw te vergroten?

 • trijnie

  Wel eens een IT er nodig gehad? Kost toch wat meer dan een elektricien.

 • kraats

  Ik word schijt-ziek van die irritante advertenties die steeds door je beeld komen. Dit is niet nodig; ik betaal meer dan genoeg voor De Boerderij en zit niet te wachten op deze zeer irritante klote-beeld-advertenties!!!
  Zegt het voort ...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.